Årsagerne til inkontinens hos børn

Sengevædning er den mest almindelige form for inkontinens hos børn, mens ufrivillig vandladning om dagen kun ses hos 2-4% af de 5-7-årige. I det følgende finder du de mest almindelige årsager til inkontinens hos børn.

Udviklingsmæssige årsager

Blæren tømmes ved at afslappe nogle muskler og trække nogle andre muskler sammen, når den får et signal fra hjernen om, at den er fyldt. Hvis denne koordination af nerveimpuls og muskelarbejde er langsom om at udvikles, kan blæren nogle gange være helt fyldt, før barnet opdager det. I andre tilfælde kan det ganske enkelt være, at blærens lukkemuskel er for svag.

Børn sover som regel tungere end voksne og er længere om at vågne helt op. Derfor opfatter de ikke altid signalet fra hjernen om, at de skal tisse, eller de vågner ikke i tide. 

Om natten producerer kroppen en større mængde af det anti-vanddrivende hormon ADH. Dette hormon nedsætter produktionen af urin og mindsker dermed tissetrangen. Men hvis kroppen af en eller anden grund ikke producerer ADH i tilstrækkelige mængder, kan blæren blive overfyldt.

Alle de nævnte årsager til inkontinens hos børn, vil barnet oftest vokse sig fra. Man har ofte forklaret inkontinens hos børn med angst eller bekymringer, men der findes intet videnskabeligt bevis for dette. Hvis dit barn viser tegn på nervøsitet eller angst, er det vigtigt at finde årsagen og hjælpe barnet nænsomt og kærligt.

 

Medicinske årsager

Inkontinens hos børn kan også være en bivirkning ved en medicinsk tilstand eller et handicap. I tilfælde af spastisk lammelse, rygmarvsbrok, hjerneskade eller nerveskade kan evnen til at opfatte signaler fra hjernen om at tømme blæren være hæmmet. Af og til ser man også, at gentagne urinvejsinfektioner eller en lille deformitet i urinrøret kan være årsag til inkontinens.

Hvis du har et barn med et handicap eller en alvorlig skade, kan du finde mere information under Pårørende.

Den arvelige disposition

Noget tyder på, at der kan være en arvelig disposition, og at inkontinens kan fortsætte gennem adskillige generationer. Generelt er der 40% sandsynlighed for at, et barn bliver sengevæder, hvis en af forældrene var det. Sandsynligheden stiger til 70%, hvis begge forældre har været sengevædere i barndommen.


Ufrivillig vandladning om dagen

Ufrivillig vandladning i løbet af dagen kan, hvis der ikke er tale om urinvejsinfektion eller anatomiske årsager, skyldes en overaktiv blære eller uregelmæssig tømning. 

Overaktiv blære

En overaktiv blære har at gøre med de muskler, som sidder omkring urinrøret og som forhindrer urinen i at løbe ud. Det som sker er, at disse muskler spontant trækker sig sammen, og dermed presser urinen ud. Dette er ofte en følge af en urinvejsinfektion og er mest almindeligt hos piger.

Uregelmæssig blæretømning

Nogle børn udsætter toiletbesøgene og ignorerer tissetrangen, enten fordi de ikke kan lide skolens toiletter, eller fordi de ikke vil gå glip noget spændende, der lige sker omkring dem. Dette kan føre til at blæren bliver overfyldt og tømmer sig ufrivilligt og kan igen føre til infektioner.

Funktionel inkontinens hos børn

Dette er, når dit barn er fysisk ude af stand til at nå på toilettet. Det kan skyldes bevægelsesproblemer, eller fordi barnet sidder i kørestol. I sidstnævnte tilfælde kan der være tale om både afførings- og urininkontinens. Hvis dit barn er i stand til at komme på toilettet uden hjælp, men blot skal bruge lidt længere tid, må du sørge for, at adgangen til toilettet er uhindret og at tøjet er nemt at få af. Det vigtigste er imidlertid at bruge beskyttende undertøj, som holder barnet tørt og veltilpas. Dette begrænser risikoen for, at der opstår hudirritationer og infektioner, som ofte ses hos mennesker, der sidder eller ligger ned i længere perioder.