Tips til skolelærere og forældre

Her finder du nogle gode tips til, hvordan du kan håndtere et barns inkontinens, som vi har samlet hos en række forældre, skolelærere og sygeplejersker.

 

Tip 1 – Vær tålmodig. Vi ved, det er svært, men hav tålmodighed. De fleste børn vokser sig fra sengevædning. Og er barnet 5 år eller derunder, er der overhovedet ingen grund til bekymring.

Tip 2 - Vær rolig og forstående. Husk, at børn er meget modtagelige for utålmodighed, irritation og frygt.

Tip 3 – Fortæl barnet, hvor almindeligt inkontinens er. Måske føler dit barn sig ensom og bekymret over, om der er noget alvorligt galt. Du kan nævne over for barnet, at der sagtens kan være andre børn henne på skolen, som har inkontinens, men at de bare ikke taler om det. Det er blot blæren, som ikke er fuldt udviklet og derfor ikke fungerer helt som den skal endnu.

Tip 4 – Med en god forklaring vil barnet føle sig mere sikker. Giv barnet lidt viden om biologi og om, hvordan blæren virker og en forvisning om, at det hele løser sig af sig selv med tiden. At tale om det kan løsne op på situationen og skabe tryghed. Hvis du har brug for mere information kan du gå til Årsager.

Tip 5 – Husk, at dit barn stadig skal drikke lige så meget væske, som det har lyst til. Det kan lyde mærkeligt, men hvis man skærer ned på væskeindtaget, bliver urinen mere koncentreret, hvilket faktisk kun gør problemet værre, idet den tykkere urin irriterer blæren. Så lad barnet drikke helt normalt, dog, hvis muligt, ikke umiddelbart før sengetid.

Tip 6 – Til forældre: Det kan være en god ide at lade læreren vide det, hvis dit barn også har problemer om dagen. Læreren kan hjælpe barnet og sikre nem adgang til toilettet. Det er også en god ide at have et ekstra par bukser og underbukser med i skoletasken.

Tip 7 – Fortæl dit barn det, hvis du selv eller nogen af dine søskende havde lignende problemer. Det giver et håb at vide, at andre har været igennem det samme, og at det kun var et midlertidigt problem.

Tip 8 – Grib ind med det samme, hvis barnet bliver drillet. Børn kan ind imellem være hårde mod hinanden, og sådan noget som at tisse i bukserne er en oplagt ting at slå ned på. Derfor er det vigtigt at forklare (men ikke ved at skælde ud), at alle mennesker er forskellige. Nogle er nærsynede, nogle har allergier og andre er født med et modermærke. Prøv at forklare dem, at "vi alle udvikler os i forskelligt tempo, og at det ikke er noget, vi selv kan styre. Derimod kan vi godt styre den måde, vi opfører os over for hinanden på, og det vil være en stor hjælp for den sårbare, når andre hjælper og viser forståelse.”

Tip 9 – Lad ikke barnets sengevædning blive et stempel. Dit barn kunne være skuespiller, kunstner, sportsmand, forsker, fuld af omsorg eller spilopper, men han eller hun bør aldrig være en 'sengevæder'.