Hvad er årsagerne til inkontinens hos mænd?

Hvad er hemmeligheden bag god kontinenspleje?

Læs mere

Har den, du plejer en forstørret prostata eller har han fået den opereret væk?

Den hyppigste form for inkontinens hos mænd er en konstant dryppen. Dette forårsages ofte af en forstørret prostata, der hindrer urinens passage under vandladning. Dette gør, at blæren ikke bliver helt tømt. En hævet prostata kan også føre til tranginkontinens, det vil sige et pludseligt opstået behov for at komme på toilettet.

Prostataoperationer kan føre til, at musklerne midlertidigt svækkes, og det kan føre til stressinkontinens – ufrivillig vandladning, når man griner, hoster eller udfører visse fysiske aktiviteter. I nogle tilfælde bliver nerver og muskler beskadiget under operationen, og det kan føre til et mere permanent problem.

Er han bevægelseshæmmet?

Nogle gange kan det, at man ikke er i stand til at bevæge sig og komme omkring på grund af en fysisk skade eller alder, gøre det svært at reagere i tide på signaler fra blæren eller tarmen.

Lider han af en psykisk sygdom?

Hvis du plejer én, der lider af en psykisk sygdom, kan det være, at han simpelthen ikke er i stand til at genkende behovet for vandladning eller afføring eller, på grund af sygdommen, ikke er i stand til at reagere på disse signaler.

Har han fået diagnostiseret en neurologisk sygdom?

Visse sygdomme, især dem der påvirker hjernen eller nervesystemet, som for eksempel Alzheimers, Parkinsons, demens, dissemineret sclerose og hjerneskade, kan forårsage inkontinens. Dette skyldes, at nervebanerne fra hjernen bliver beskadiget. Resultatet kan enten være en overaktiv blære (trang til at urinere ofte og regelmæssigt) eller en underaktiv blære (ineffektiv tømning som fører til lækage). Det kan også føre til afføringsinkontinens. Diabetes eller et slagtilfælde kan også medføre inkontinens.

Tager han receptpligtig medicin for en anden lidelse?

Inkontinens kan være en bivirkning ved nogle former for medicin. Hvis din nærmeste for nylig er startet på eller har skiftet medicin, og dette falder sammen med inkontinensens begyndelse, kan det være en god idé at konsultere egen læge. Nogle gange er det muligt at skifte medicin, reducere dosen eller helt at stoppe.

Lider han tit af urinvejsinfektioner?

Urinvejsinfektioner kan gøre blæren hypersensitiv. Symptomerne kan være pludselig og overvældende tissetrang, hyppig tømning om dagen og natten (eller i små mængder), og at man ikke kan nå på toilettet i tide.

Lider han tit af forstoppelse?

Forstoppelse er en af de hyppigste årsager til afføringsinkontinens. Kronisk forstoppelse kan føre til en ophobning af hårde afføringsknolde i endetarmen, og disse knolde kan blive for store til at kunne passere. Som en følge heraf udvides endetarmsmusklerne og indvoldene, og de svækkes med tiden. Afføringsvæske kan også passere udenom den hårde afføring og lække og dermed forårsage afføringsinkontinens.

Har han en svag bækkenbundsmuskulatur?

Blæren støttes og holdes på plads af bækkenbundsmusklerne, som holder blæren lukket. Bækkenbundsmusklerne sidder som en "hængekøje" fra skamben til haleben. Muskler svækkes naturligt med alderen, og når bækkenbundsmusklerne mister deres styrke og fleksibilitet, kan selv dagligdagsaktiviteter som for eksempel at hoste, forårsage lækager.

Er han overvægtig?

Hvis den person du plejer er overvægtig, kan dette lægge ekstra pres på bug- og bækkenmusklerne, og det kan føre til inkontinens.

Ryger han?

En rygers hoste kan være en indirekte årsag til lækage, hovedsageligt fordi der hostes hyppigt og med større voldsomhed. En anden faktor for rygere er den øgede risiko for kredsløbssygdomme og den deraf følgende receptpligtige vanddrivende medicin, som også øger sandsynligheden for inkontinens.

Er han et barn?

Ovennævnte årsager gælder ikke altid, hvis der er tale om et barn, så se under børn for specifikke årsager til inkontinens for børn.

Hvis du er usikker på årsagen til din nærmestes inkontinens, kan du læse mere under Årsager eller gå til Typer af inkontinens for mere hjælp.