Fysisk handicap og inkontinens

Find ud af det sammen

Hvis din nærmeste for nylig er blevet helt eller delvist handicappet, vil han/hun (og dig) skulle vænne sig til at få hjælp til alle slags dagligdags opgaver som at spise, bade og gå på toilettet. Og det er måske især toiletbesøgene, der kan være det sværeste for dig og din nærmeste at håndtere i begyndelsen - især hvis I begge kun lige er ved at lære, hvordan toiletbesøgene fungerer bedst. Derfor skal I sammen lave en plan og lytte til hinandens forslag og bekymringer. I vil hurtigt finde frem til en rutine, som passer jer begge, og al pinlighed vil snart forsvinde.

Sørg for god inkontinensbeskyttelse

Den rette beskyttelse til inkontinens vil sørge for, at lækager absorberes, og at afføring og lugt indkapsles. Samtidig hjælper det med at beskytte din nærmestes tøj, bolig og værdighed. Beskyttelse mod inkontinens findes i mange størrelser og absorberingsevner til både kvinder og mænd. Mange synes, at beskyttelse der kan tages på ligesom almindeligt undertøj er det bedste til folk, som kan stå op, mens de bliver skiftet, men hvis din nærmeste er nødt til at ligge ned, mens han/hun bliver skiftet, findes der produkter, som kan hjælpe med at gøre skiftningen nemmere for jer begge. TENA Flex er specielt designet til at gøre skiftning af sengeliggende mennesker hurtigere og mindre belastende for plejerens ryg. Besøg TENA produkter for flere oplysninger om dette og andre inkontinensprodukter.

Arbejd sammen for at skabe de rette omgivelser

Dette varierer alt efter det fysiske behov. Hvis den, du plejer, kan komme ud på toilettet ved at bruge for eksempel en kørestol eller et gangstativ, skal du sørge for, at vejen til badeværelset er fri for forhindringer. Det kan også være, at den, du plejer, foretrækker tøj, der er nemt at få af som for eksempel vide nederdele eller bukser med elastik i livet. Sørg for, at der er en skraldespand med låg til brugte produkter. 

Skiftning og hygiejne

Sørg for, at der er nem adgang til nye produkter. Hvis din nærmeste lider af inkontinens, synes nogle, at bleprodukter, der åbnes i siden, fungerer bedst for de, der kan stå med hjælp, mens bælteprodukter som TENA Flex gør skiftningen nemmere for de, der er sengeliggende. Vådservietter er nemmere at have med at gøre og er blidere mod huden end almindeligt toiletpapir, især når det drejer sig om at tørre afføring væk.

Hudpleje

Urin kan irritere huden, som især for ældre kan være ekstra følsom. Beskyttelsesprodukter med høj absorberingsevne og som hurtigt leder urinen væk fra huden, selv når personen har siddet eller ligget ned i lange perioder, vil mindske risikoen for hudirritationer. Hvis du er bekymret for din nærmestes hud, kan du under TENA produkter se mere om produkter, der er designet til at reducere risikoen for hudirritation.

Væskeindtag

Den person du plejer bliver måske fristet til at drikke mindre, men det kan gøre urinen mere koncentreret, hvilket irriterer blæren og gør den mere aktiv. Du skal derfor opmuntre ham/hende til at drikke som normalt og reagere på den naturlige tørst. Dette burde være nok til, at urinen bevarer sin sunde, stråagtige farve. Som du måske kan regne ud, vil et overdrevent væskeindtag bare øge tissetrangen, så prøv at få skabt en sund balance.

Vær opmærksom på, at nogle drikkevarer kan virke irriterende på blæren

Selvfølgelig har du ikke lyst til at fratage din nærmeste nogle af livets små glæder, men vær opmærksom på, at koffein, alkohol og drikkevarer med brus kan virke irriterende på blæren, og det får den, du plejer, til at skulle oftere på toilettet.

Snak om at få hjælp fra en lokal organisation

Måske er der allerede dagplejecentre for voksne eller sundhedsorganisationer i dit lokalområde. Hvis der er det, kan de give dig mulighed for at efterlade din nærmeste i trygge hænder, så du kan holde en pause i et par timer. En anden fordel er, at din nærmeste får mulighed for socialt samvær med andre. Mange af disse organisationer tilbyder transport og regelmæssige gruppeaktiviteter og udflugter. Måske tilbyder de endda mad ud af huset. Tal med kommunen om hvilke tilbud, der findes.