Fysisk + psykisk handicap og inkontinens

Prøv at være afslappet og beroligende

Meget afhænger af graden af din nærmestes fysiske eller psykiske handicap. Det kan være, at du plejer én, der i meget begrænset omfang genkender eller reagerer på deres inkontinens. Hvis de lider af en psykisk sygdom som for eksempel demens, kan de være ekstremt bevidste om det intime i pleje af inkontinens og blive utrygge ved det. Under alle omstændigheder hjælper det med til at afdramatisere situationen for dig og din nærmeste, hvis toilethygiejne behandles hurtigt, roligt og med respekt for personlig værdighed.

Sørg for god inkontinensbeskyttelse

Den rigtige inkontinensbeskyttelse hjælper med at sikre, at lækager absorberes og at afføring og lugt indkapsles. Samtidig hjælper det med at beskytte din nærmestes tøj, sengetøj, bolig og værdighed. Inkontinensbeskyttelse findes i mange størrelser og absorberingsevner til både mænd og kvinder. Mange synes, at beskyttelse der kan tages på ligesom almindeligt undertøj er det bedste til personer, som er i stand til at stå op, mens de bliver skiftet, men hvis din nærmeste er nødt til at ligge ned, mens han/hun bliver skiftet, findes der produkter, som kan hjælpe med at gøre skiftningen nemmere for jer begge. TENA Flex er specielt designet til at gøre skiftning af sengeliggende mennesker hurtigere og mindre belastende for plejerens ryg. Besøg TENA produkter for flere oplysninger om dette og andre inkontinensprodukter.

Skab det rigtige miljø for jer begge

Dette varierer alt efter de fysiske behov. Hvis du hjælper din nærmeste på toilettet i for eksempel kørestol, skal du sørge for at vejen til badeværelset er fri for forhindringer. Det kan også være, at de foretrækker tøj, der er nemt for dig eller dem at få af, som for eksempel vide nederdele eller bukser med elastik i livet. Sørg for, at der er en affaldsspand i badeværelset eller soveværelset til brugte produkter. 

Skiftning og hygiejne

Sørg for, at det er nemt at få fat på nye produkter. For dem, der med hjælp kan stå op, er buksebleer gode, fordi de bruges som almindeligt undertøj og nemt og hurtigt fjernes. Hvis din nærmeste skal ligge ned, når han/hun bliver skiftet, findes der produkter, som kan hjælpe med at gøre skiftet nemmere. TENA Flex er specielt designet til at gøre skift af sengeliggende personer enklere og mindre anstrengende for plejerens ryg. Besøg TENA produkter for flere oplysninger om dette og andre inkontinensprodukter.

Hudpleje

Urin kan irritere huden, som især hos ældre kan være ekstra følsom. Beskyttelsesprodukter med høj absorberingsevne og som hurtigt leder urinen væk fra huden, selv når personen har siddet ned eller har ligget i lang tid, vil mindske risikoen for hudirritation. Hvis du er bekymret for din nærmestes hud, kan du under TENA produkter læse om produkter, der er designet til at mindske risikoen for hudirritation. Vådservietter kan være nemmere at have med at gøre og blidere mod huden end almindeligt toiletpapir, især når du skal tørre afføring væk.

Væskeindtag

Den person du plejer bliver måske fristet til at drikke mindre, men det kan gøre urinen mere koncentreret, og det irriterer blæren og gør den mere aktiv. Du skal derfor opmuntre ham/hende til at drikke som normalt og reagere på den naturlige tørst. Dette burde være nok til, at urinen bevarer sin sunde, stråagtige farve. Som du måske kan regne ud, vil et overdrevent væskeindtag bare øge trangen til at gå på toilettet, så prøv at få skabt en sund balance.

Vær opmærksom på, at nogle drikkevarer kan virke irriterende på blæren

Selvfølgelig har du ikke lyst til at fratage din nærmeste nogle af livets små glæder, men vær opmærksom på, at koffein, alkohol og drikkevarer med brus kan virke irriterende på blæren og det får den, du plejer, til at skulle oftere på toilettet.

Læg en fast rutine for dig og din nærmeste

Folk med svagt psykisk helbred har det med at føle sig meget tryggere, hvis de har en fast rutine. Det kan hjælpe med at mindske nervøsitet, hvis skiftningsrutiner føles velkendte med hensyn til tidspunkt, måden de foregår på, og selv det der siges under skiftningen. Så prøv at skabe et mønster, så din nærmeste ved hvad der venter, når du skifter ham/hende, og hvor det passer ind med måltider, hvile og andre aktiviteter så som at se fjernsyn. Du skal også sørge for at afsætte tid til dig selv og overlade din nærmeste til en anden plejer eller et familiemedlem en gang imellem og så sikre dig, at de også følger den faste rutine. Hvis du vil høre andres historier om at være pårørende, kan du læse mere under TENA historier.

Få en hjælpende hånd fra en lokal organisation eller velgørenhed

Måske findes der allerede dagplejecentre for voksne eller sundhedsorganisationer i dit område. Hvis der gør, kan de give dig en mulighed for at overlade din nærmeste i trygge hænder, så du kan tage en pause i et par timer. Mange af disse organisationer tilbyder transport, og måske tilbyder de endda mad ud af huset. Tal med kommunen og hvilke tilbud, der findes.