Personer, der selv klarer intimhygiejne

Den person, jeg plejer, kan selv vaske sig og klæde sig på. Nogle gange kan han/hun bare ikke kontrollere sin blære.

Afdramatiser situationen

Selvfølgelig kan det være flovt for din pårørende at miste kontrollen og have små uheld. Men det bør ikke få dem til at trække sig væk fra social kontakt og sociale aktiviteter og holde op med at nyde livet. At tale med dem om deres situation på en ærlig og forstående måde vil hjælpe dem til at indse, at inkontinens ikke behøver at ændre deres liv radikalt, og at de, med de rigtige produkter og livsstilstips, kan bevare deres sociale kontakt uden frygt for at opleve pinlige situationer.

Sørg for at forsikre dem om, at de ikke er de eneste, der lider af inkontinens

Inkontinens er faktisk meget almindeligt. 1 ud af 4 kvinder og 1 ud af 8 mænd oplever det på et tidspunkt i deres liv. For kvinder er det derfor lige så almindeligt som høfeber. Der er mange årsager; og det er bare en af de fysiske ting, der rammer nogle mennesker, både unge og gamle.

 

Prøv at se, om et par enkelte livsstilsændringer kan gøre en positiv forskel.

Væskeindtag

Den person, du plejer, bliver måske fristet til at drikke mindre, men det kan gøre urinen mere koncentreret, hvilket irriterer blæren og gør den mere aktiv. Du skal derfor opmuntre ham/hende til at drikke som normalt og reagere på sin naturlige tørst. Dette burde være nok til, at urinen bevarer sin sunde, stråagtige farve. Som du måske kan regne ud, vil et overdrevent væskeindtag bare øge trangen til at gå på toilettet, så prøv at få skabt en sund balance.

Vær opmærksom på, at nogle drikkevarer kan virke irriterende på blæren

Selvfølgelig har du ikke lyst til at fratage din nærmeste nogle af livets små glæder, men vær opmærksom på, at koffein, alkohol og drikkevarer med brus kan virke irriterende på blæren og giver øget tissetrang.

I skal arbejde sammen for at skabe de rigtige omgivelser

Den person, du plejer, vil måske sætte pris på en nem adgang til badeværelset uden forhindringer, så han/hun hurtigt kan komme på toilettet, hvis det er nødvendigt. Det kan også være, at de vil foretrække tøj, der er nemt at tage af, som for eksempel vide nederdele eller bukser med elastik i livet. Det kan også være en stor hjælp, hvis de har deres egen vasketøjskurv, så de kan have deres eget snavsetøj ét sted og dermed føle sig bedre i kontrol. Sørg for at have en skraldespand med låg i badeværelset eller i soveværelset, som brugte produkter kan smides i. 

Uden for hjemmet

Sørg for at de i deres taske eller jakkelomme har et ekstra beskyttelsesprodukt og en plastikpose til at lægge brugte produkter i. Sørg for at få en plads tæt på toilettet i tog og fly, og prøv at sikre dig, at chauffører på lange rejser har planlagt regelmæssige toiletstop. Hav eventuelt TENA Vådservietter med på rejsen til at soignere sig med.

Bækkenbundsøvelser

Hvis din nærmeste lider af stressinkontinens kan det være, at de kan få bedre kontrol ved at udføre bækkenbundsøvelser. Denne form for øvelse anses generelt for at være den mest oplagte behandling af stressinkontinens. Op til 70% af milde til moderate tilfælde kan forbedres eller endda kureres ved regelmæssige og korrekt udførte bækkenbundsøvelser igennem 3 til 6 måneder. Men husk, at det er vigtigt at blive ved med at udføre øvelserne, hvis virkningen skal vare ved. Disse øvelser virker ved at genetablere kontrollen over de muskler, der holder urinrøret lukket. Det er aldrig for sent at begynde – selv folk i 70’erne og 80’erne har forbedret deres tilstand. Klik her for at downloade en trin-for-trin guide til bækkenbundsøvelser.

En specialist kan anbefale forskellige teknikker som for eksempel Biofeedback og elektrisk stimulering for at sikre, at øvelserne bliver udført korrekt.

Medicinske apparater

Hvis fysioterapi ikke er løsningen, kan din læge overveje andre muligheder. Brug af kateter med en transportabel drænpose kan være en midlertidig løsning, især hvis inkontinens skyldes en anden operation.

De mest brugte hjælpemidler er absorberende inkontinensprodukter.
Der findes beskyttende produkter til let og svær inkontinens både til mænd og kvinder, og de findes i et stort udvalg af størrelser, absorberingsevner og typer, der passer til forskellige præferencer og situationer. De neutraliserer lugt, så den, du plejer, hverken behøver at bekymre sig om lugte eller våde pletter, når der er venner på besøg eller de skal ud.

Klik her for at lære mere om fordelene ved inkontinensbeskyttelse.

Medicin og operation

Der findes receptpligtig medicin til behandling af stressinkontinens, og i nogle tilfælde kan din læge eller urogynækolog overveje operation. Hvis du vil vide mere om de specifikke detaljer, er det bedst at konsultere din egen læge.

Nu hvor du har lært nogle fakta at kende, er det måske en god idé at printe dem ud til den, du tager dig af, eller endnu bedre, få ham/hende til at prøve produktsøgeren, hvor de kan vælge et produkt, der passer til deres behov og bestille en gratis prøve