Psykisk sygdom og inkontinens

Prøv at være afslappet og beroligende

Hvis din nærmeste lider af en psykisk sygdom såsom demens eller nerveskade, som forhindrer dem i at genkende behovet for at gå på toilettet, kan det være meget hårdt for dem, når de har et uheld. Det hjælper med til at afdramatisere situationen, hvis du sørger for, at et uheld ordnes hurtigt, roligt og med respekt for deres værdighed.

Sørg for at de har en god beskyttelse til inkontinens

Den rette beskyttelse til inkontinens vil sørge for, at urin absorberes og at afføring og lugt indkapsles. Samtidig hjælper det med at beskytte din nærmestes tøj, bolig og værdighed. Beskyttelse til inkontinens findes i et væld af størrelser og absorberingsevner til både kvinder og mænd. Mange synes, at beskyttelse der kan tages på ligesom almindeligt undertøj er det bedste til psykisk syge personer, fordi det hjælper dem til at føle sig mere "normale". Besøg TENA produkter for flere oplysninger om inkontinensprodukter.

Væskeindtag

Den person, du plejer, bliver måske fristet til at drikke mindre, men det kan gøre urinen mere koncentreret, og det irriterer blæren og gør den mere aktiv. Du skal derfor opmuntre ham/hende til at drikke som normalt og reagere på den naturlige tørst. Dette burde være nok til, at urinen bevarer sin sunde, stråagtige farve. Som du måske kan regne ud, vil et overdrevent væskeindtag bare øge tissetrangen, så prøv at få skabt en sund balance.

Vær opmærksom på, at nogle drikkevarer kan virke irriterende på blæren

Selvfølgelig har du ikke lyst til at fratage din nærmeste nogle af livets små glæder, men vær opmærksom på, at koffein, alkohol og drikkevarer med brus kan virke irriterende på blæren, og det får den, du plejer, til at skulle oftere på toilettet.

Regelmæssige toiletbesøg hjælper med at forebygge uheld

Hvis den, du plejer, glemmer, at han/hun har behov for at komme på toilettet, kan du prøve at minde om det regelmæssigt om dagen og lige før sengetid. Afhængig af deres psykiske tilstand, kan det være, at du selv skal følge dem på toilettet, og så bør du sørge for at hjælpe dem med at vælge tøj, som nemt kan fjernes, som for eksempel vide nederdele og bukser med elastik i livet, som også kan gøre toiletbesøg nemmere.

Skiftning og hygiejne

Din nærmeste er måske opmærksom på uheld, når de først er sket, og han/hun er måske i stand til at skifte sig selv, eller måske skal du tilbyde en hjælpende hånd. Under alle omstændigheder skal du sørge for, at der er nem adgang til nye produkter på badeværelset, samt en skraldespand med låg. Bleer, der kan åbnes i siden, sørger for, at skiftningen kan foregå hurtigt og hygiejnisk, og vådservietter kan være nemmere at have med at gøre og blidere mod huden end normalt toiletpapir.

Hudpleje

Urin kan irritere huden, som især hos ældre kan være ekstra følsom. Beskyttelsesprodukter med høj absorberingsevne og som hurtigt leder urinen væk fra huden, selv når personen har siddet ned i lang tid, vil mindske risikoen for hudirritation. Hvis du er bekymret for din nærmestes hud, kan du under TENA produkter læse om produkter, der er designet til at mindske risikoen for hudirritation.

Læg en fast rutine for dig og den, du plejer

Folk med dårlig hukommelse eller dårligt psykisk helbred føler sig for det meste mere trygge, hvis de har en fast rutine. Dette kan hjælpe med at reducere uheld for dem, som er i stand til selv at gå på toilettet en gang imellem. Så det er en god idé at indføre faste rutiner for måltider, toiletbesøg og afslapnings- og fritidsaktiviteter såsom gåture og at se fjernsyn. Du skal også sørge for at indlægge tid til dig selv, hvor den, du plejer, så er alene, hvis de kan det, eller er sammen med en anden plejer en gang i mellem. Selv hvis den person du tager dig af, ikke er så aktiv i løbet af dagen, kan en fast rutine hjælpe med reducere antallet af uheld.

Få en hjælpende hånd fra en lokal organisation

Måske er der allerede dagplejecentre for voksne eller sundhedsorganisationer i dit lokalområde. Hvis der er det, kan de give dig mulighed for at efterlade din nærmeste i trygge hænder, så du kan holde en pause i et par timer. En anden fordel er, at din nærmeste får mulighed for socialt samvær med andre. Mange af disse organisationer tilbyder transport og regelmæssige gruppeaktiviteter og udflugter. Måske tilbyder de endda mad ud af huset. Tal med kommunen om hvilke tilbud, der findes.