Inkontinenstyper

Inkontinens kan, afhængig af den fysiske årsag, opleves på mange forskellige måder. Uanset den type din nærmeste har, er det dog vigtigt at huske på, at inkontinens kan kontrolleres med de rigtige produkter. De mest almindelige typer er stressinkontinens og tranginkontinens. Det kan også være en kombination af de to. De følgende spørgsmål kan hjælpe dig med at få mere indsigt i de mest almindelige typer af inkontinens.

Er inkontinens let at tale om?

Hvordan taler du med din nærmeste om inkontinens?Se hvad andre har svaret

Kan din pårørende ikke nå på toilettet i tide?

Falsk inkontinens er, når man ikke er i stand til at nå på toilettet i tide. Det kan for eksempel være fordi man er bevægelseshæmmet eller dement, eller hvis man er sengeliggende, sidder i kørestol, eller bare ikke er i stand til at bevæge sig omkring uden hjælp.

Er nerverne beskadiget?

Nogle medicinske lidelser såsom demens, sukkersyge, slagtilfælde eller dissemineret sclerose kan resultere i neurologiske blærelidelser. Det er, når hjernen ikke genkender signalerne fra blæren, at det er tid til at tisse, og det skyldes ofte, at nerverne er blevet beskadiget på grund af en af ovennævnte sygdomme.

Forårsages ufrivillig vandladning af fysisk anstrengelse?

Stressinkontinens forekommer, når blæren uventet lækker under fysisk anstrengelse, som for eksempel når man hoster, nyser, griner, løfter tunge ting eller dyrker sport. Normalt lækker man ikke store mængder af urin, men der kan forekomme større lækager. Dette er den mest hyppige form for inkontinens hos kvinder.

Får din pårørende pludselig vandladningstrang og kan trangen ikke kontrolleres?

Så er der højst sandsynligt tale om tranginkontinens. Tranginkontinens forekommer, når blæren tømmer sig på trods af store anstrengelser for at stoppe lækage. Der er ingen sammenhæng mellem de impulser, som hjernen sender til blæren, og det blæren rent faktisk gør. Dette kan resultere i ret store urinlækager og hyppigere vandladning. Det er den mest almindelige form for inkontinens hos mænd, og den sættes ofte i forbindelse med en forstørret prostata eller prostataoperation. Denne type er dog også ret almindelig hos kvinder.

Lider din pårørende af mere end én type inkontinens?

Blandingsinkontinens er en kombination af stress og tranginkontinens.

Oplever din pårørende dryppen efter vandladning?

Efterdryp rammer mænd når urinrøret ikke tømmes helt. Urin samler sig i en lille udposning på urinrøret og begynder at dryppe ud ved bevægelse.

Lider din pårørende af afføringsinkontinens?

Afføringsinkontinens er, når man har ufrivillig afføring. Afføringsinkontinens kan forårsages af forstoppelse eller diarré, beskadigelse af endetarmen eller endetarmens lukkemuskler.

Hvis din nærmeste lider af afføringsinkontinens, bør I konsultere en læge angående behandling og kontrol af denne lidelse.

Nu når du kender de vigtigste typer af inkontinens, skal du vide, hvordan du kan gøre livet så behageligt som muligt for din pårørende, og måske kan du få nogle gode råd under Hvad kan du gøre.

Husk, at det altid er vigtigt, I tager kontakt til lægen. Lægen vil kunne give din pårørende en personlig vurdering og korrekt behandling. At gå til lægen er vigtigt, da inkontinens kan være symptom på, at der er andet din pårørende bør behandles for.