8 små energitip, der kan gøre en stor forskel

Ønsker du at have et mere bæredygtigt hjem, men er i tvivl om, hvor du skal starte? Her er 8 små skridt, du kan tage, som vil have en reel indvirkning på dit CO2-aftryk og på din elregning. Hvert skridt tæller.
Billede taget nedefra ved et hushjørne med en klar nattehimmel med stjerner ovenover

Tip 1

Brug LED-pærer i stedet for glødepærer.

LED-pærer indeholder ikke kviksølv og har en meget mindre miljøindvirkning end glødepærer. Derfor holder LED-pærer også op til 25 gange længere – så du både sparer på energien og din elregning. 
En sort vaskemaskine med en vasketøjskurv på gulvet ved siden af.

Tip 2

Ændr vaskemaskinens indstillinger

Vent, til du har en fuld maskine og vask dit tøj i koldt vand (også selvom mærket siger “varm”). Det forlænger ikke blot tøjets levetid og spændstighed, det sparer også det meste af den energi, der ville være brugt på at varme vandet. Ved at vaske 4 ud af 5 maskiner tøj i koldt vand kan du undgå endnu større CO2-udslip om året. 
Vasketøj hængt op på en tørresnor

Tip 3

Og drop tørretumbleren.

Tør dit vasketøj udendørs, hvis du kan, i stedet for at bruge en tørretumbler. Det vil ikke kun spare energi, det er også mere skånsomt, så dit tøj holder længere.  
Oplader trukket ud af kontakten ligger på en læderoverflade

Tip 4

Tag dine opladere ud af stikket, når du ikke bruger dem.

Elektronik, der er tilsluttet elnettet, kan spilde op til 10% af din husstands energi, også selvom selve enhederne er slukket. Hvert lille skridt tæller, så træk stikket ud. 
 Nærbillede af en person, der holder et krus med begge hænder, iført en stor striktrøje.

Tip 5

Tag en sweater på i stedet for at skrue op for varmen.

Hver grad tæller. Så enkelt er det. Spar energi ved at tage mere tøj på i stedet for at lade termostaten gøre arbejdet. 
Et vindue i et rødt hus.

Tip 6

Luk utætheder.

Tjek dine vinduer og døre for træk. Ved at lukke utætheder langs kanter og samlinger vil du både spare energi og holde på varmen i dit hjem. 
Nærbillede af en persons hænder, der skriver på en bærbar computer.

Tip 7

Kontrollér strømforbruget.

Fra den bærbare til tabletter og andre enheder – find energispareindstillingerne. Det kan lyde trivielt, men ved at undgå at bruge unødig energi kan du reducere forbruget og forlænge batteriernes levetid. Hvert lille skridt tæller. 
To vindmøller på toppen af en grøn bakke, med skyer og solskin i baggrunden.

Tip 8

Skift til vedvarende energi.

Hvis du ikke allerede har gjort det, kan skift til vedvarende energi være det bedste, du kan gøre for at reducere dit CO2-aftryk. Ofte behøver du blot bede din elleverandør om vejledning, eller du kan søge på internettet efter hjemmesider, der sammenligner elleverandører.