Inkontinens: Fakta (og fiktion!)

Mange af os har forkerte opfattelser af inkontinens hos børn og sengevæderi, og det er desværre en af årsagerne til, at dit barn eller du selv er lidt flov over at tale åbent om det. Så viden om, hvad der er fakta og hvad der er fiktion, kan være med til at aflive myterne og gøre det mindre stressende for alle. Nedenfor er nogle fakta og svar på ofte stillede spørgsmål fra andre forældre og professionelle, som kan hjælpe. 

Sengevæderi er meget mere almindeligt, end du tror

Tre ud af fire børn på tre år er renlige, men det er et gennemsnit.
  • Blandt 5-årige tisser 1 ud af 10 i sengen 
  • Blandt 10-årige tisser 1 ud af 15 i sengen 
  • Ufrivillig vandladning i dagtimerne berører 2-4 % af 7-årige

De fleste børn vokser fra sengevæderi

Selvom dit barns inkontinens kan være stressende for jer begge, så er det tit noget, som de vokser fra, efterhånden som blæren og kroppen udvikler sig.  For at forstå lidt mere om, hvordan et barns blære fungerer, og årsagerne til inkontinens hos børn, kan du se grundlæggende fakta om blæren og årsager. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer, er det altid bedst at tale med din læge eller andre sundhedsprofessionelle.

Børn tisser ikke i bukserne med vilje

Ligesom at lære at gå eller tale, så udvikler dit barns blære sig i sit eget tempo. Så somme tider kan dit barn stadig tisse i bukserne, uanset hvor meget de prøver at lade være. 

Det er en anerkendt medicinsk tilstand

Det medicinske navn for inkontinens hos børn er enuresis; diurnal enuresis for ufrivillig vandladning i dagtimerne og enuresis nocturna for sengevæderi. Det kan være en god taktik at bruge disse medicinske betegnelser, både når du forklarer dit barn, hvordan blæren fungerer, og når du skal tale om problemet med større børn. Det kan være med til at gøre det lettere for nogle at forstå situationen, og det har heller ikke de samme associationer, som betegnelsen sengevæderi har. 

Angst er ikke en årsag

Selv om det ikke er en kendt årsag til ufrivillig vandladning hos børn, så kan det være en følge af problemet, så det er vigtigt at håndtere det forsigtigt. Hvis du mærker, at dit barn er anspændt, er det bedst at snakke om det og finde ud af årsagerne, så du kan hjælpe barnet med at løse situationen.

Det hjælper ikke at drikke mindre

Hvis man drikker mindre, bliver urinen mere koncentreret, og det kan irritere blæren.  Så det er altid bedst at lade dit barn drikke, når det er tørstigt og har behov for det. Barnet vil lære at regulere sit væskeindtag. Men du kan hjælpe barnet ved at undlade at servere drikke, der kan irritere maven, som f.eks. juice, te, sodavand eller sukkerholdige drikke og varm chokolade – især før sengetid.

Det hjælper ikke at skælde ud

Dit barn kan ikke kontrollere problemet, så det hjælper ikke at skælde ud. Det er tværtimod vigtigt, at du hjælper barnet med at forstå, at det ikke er noget at have skyldfølelse over, og at det ikke er deres skyld.