Det ser ud til, at du befinder dig i <country>

Find lokale oplysninger på din TENA markedsside.

Årsager til små lækager

Hoste, tunge løft, latter og nys er almindelige årsager til Ooops moments. Når du har let ufrivillig vandladning, er der mange situationer, som kan udløse små lækager. Men hvorfor sker det overhovedet? Det kan forekomme for kvinder i alle aldre, men det er mere almindeligt under graviditet og i løbet af overgangsalderen.
To mennesker, der holder om hinanden, den ene er gravid.

Graviditet

Hvis du er gravid eller overvejer at blive gravid, vil du hurtigt lære om delte abdominalvægge, udstående navle og den utrolige følelse, når barnet sparker dig i blæren, så du “skal på toilettet her og nu”. En anden “dejlig” følge af graviditet er, at dine organer flytter sig for at gøre plads til din voksende baby. 
 
De fleste mennesker er ikke klar over det, men der er også andre ting, der påvirker moderens blære under en graviditet. Når du er gravid, gennemgår kroppen en række hormonændringer, der svækker dine muskler og påvirker mellemkødet mellem endetarmen og kønsorganerne. Derfor har mange kvinder behov for at gå oftere på toilettet selv i starten af graviditeten, hvor fosteret er for lille til at sparke til blæren. 
 
Den voksende livmoder lægger pres på blæren, hvilket betyder hyppige toiletbesøg, men der er også en øget blodgennemstrømning under graviditeten, nyrerne er mere effektive og producerer derfor mere urin, hvilket igen betyder mere hyppige toiletbesøg.
 
Hormonniveauerne bliver normale igen efter fødslen. Men musklerne omkring blæren har været udsat for ekstra tryk fra barnet, og hvis du ønsker at komme dig så nemt som muligt, er det en god idé at lave bækkenbundsøvelser under graviditeten. En anden ting, der kan virkeligt kan hjælpe dit velbefindende, er at tale med dine venner om de små lækager. Det gamle ordsprog “når du deler et problem, bliver det halvt så stort” er meget rammende, når det gælder et emne som dette. Og der er store chancer for, at mange af dine venner kender situationen. 
Kvinde, der snuser til et leende barns mave.

Efter fødslen

Der findes en uskreven regel for, hvad en naturlig fødsel omfatter. Du skal helst føde naturligt, og du må ikke tage smertestillende medicin. Men ved du hvad? Alle fødsler og omstændighederne omkring fødslen er forskellige, og det er virkelig resultatet der tæller. Hvordan du fik barnet ud, bør slet ikke være et emne for diskussion. Men det er på tide, at vi får aflivet det tabu, der omgiver, hvad der sker med kvinders krop efter en fødsel. Ting som rupturer og ufrivillig vandladning efter en fødsel er normale og almindelige, og vi synes at det er på tide at begynde at tale om det. 
 
Efter fødslen – uanset om det var en naturlig fødsel eller et kejsersnit – vil din bækkenbund forblive strakt i et stykke tid. Du vil også have en masse væske, som du skal af med efter graviditeten. Så alt i alt skal du på toilettet meget hyppigere lige efter en fødsel. Og med en svag blære efter fødslen kan små lækager ikke undgås. Som om den nye, lille og skrøbelige person ikke var nok at tænke på? 
 
Der er ikke meget du kan gøre ved den ekstra væske, men ved at lave bækkenbundsøvelser i et par minutter hver dag, kan du fremskynde regenerering af dine bækkenbundsmuskler. Hvis du ikke har født dit barn endnu, kan du tale med din jordemoder om øvelser, som du kan begynde at lave under graviditeten. Eller du kan se vores afsnit om træning her.
Smilende kvinde i hættetrøje.

Overgangsalder

Der er mange fordele ved at blive ældre. Mere livserfaring hænger tit sammen med mere selvtillid og en større forståelse for, hvad der er vigtigt her i livet. Du har måske også endelig tid til at gøre de ting, som du har længtes efter i årene, mens du havde små børn eller en stressende ny karriere. Du kan føle, at tiden endelig er inde til at gøre det, som du har lyst til. 
 
Det sidste du ønsker at bekymre dig om, når denne dejlige fase i livet starter, er små lækager. En af de mange bivirkninger, som kvinder oplever i overgangsalderen, er imidlertid let ufrivillig vandladning. Det er fordi, der er en reduktion i østrogenkvantiteten i genitalområdet og det nederste urinrørsområde, og dette kan få vaginal- og urinrørsvævet til at blive tørrere, tyndere og mindre elastisk. Bækkenbundsmusklerne degenererer, hvis de ikke stimuleres af østrogen. 
 
Heldigvis findes der produkter på markedet, som tilbyder total beskyttelse mod lækager, så let ufrivillig vandladning ikke behøver at være et stort problem. FeelFreshTM Teknologi i lights by TENA trusseindlæg indkapsler fugt og lugt så hurtigt, at du kan trække på skuldrene af små lækager. Du kan bare fortsætte med det, du var i gang med – uden at bekymre dig om Ooops moments. 

Andre kvinder siger

Det skete efter mit andet barns fødsel. I starten var jeg overrasket, men nu ved jeg, at det er normalt.

Zhang Li
36

Little leaks in pregnancy

Why they happen and how to handle them

Read our piece