Inkontinens - En introduktion

En ud af fire mænd over 40 år* lider af ufrivillig vandladning, også kaldet inkontinens. Den bedste metode til at finde en løsning er at lære mere om inkontinens.

En ud af fire mænd lider af ufrivillig vandladning
* Baseret på en spørgeundersøgelse udført af SCA i 2012 blandt mænd over 40 i USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Rusland og Mexico. Data foreligger, men er ikke udgivet.

De mest almindelige typer inkontinens

Der er flere forskellige typer inkontinens, men de mest almindelige er tranginkontinens og dryp (også kaldet efterdryp). Det er ikke ualmindeligt at have en kombination af disse to typer. Andre typer inkontinens er overløbsinkontinens (ufrivillig vandladning, når man har en fuld blære, som ofte skyldes en forstørret prostata) og stressinkontinens. Den bedste måde at afgøre, hvilken type du har, er at tale med en læge, som kan hjælpe dig med at finde den rigtige behandling. En snak med en læge kan også hjælpe dig med at afgøre, om den ufrivillige vandladning er en bivirkning forårsaget af andre problemer.

Tranginkontinens

Tranginkontinens henviser til ufrivillig vandladning med en intens trang til at lade vandet. Der er flere ting, som kan forårsage denne tilstand. En af hovedårsagerne er, når detrusormusklerne, som er frivillige muskler i lukkemusklen, er overaktive og forårsager ufrivillige sammentrækninger. Dette sender nervesignaler til hjernen og får dig til at føle, at du skal på toilettet, når du ikke ønsker det. I nogle tilfælde kan det skyldes en blæreirritation fra en infektion eller nyresten. Det kan også udvikles som en komplikation fra en nerve- eller hjernerelateret sygdom (et slagtilfælde, Parkinsons sygdom eller multipel sklerose).

Stressinkontinens

Stressinkontinens henviser til ufrivillig vandladning på grund af et pres på blæren (som når du hoster, griner eller nyser). Lukkemusklen eller bækkenbundsmusklerne og de ledbånd, som støtter blæren, er for svage til at holde urinen tilbage. Denne type inkontinens forekommer hovedsagligt hos kvinder, men ca. 1 % af mænd kan udvikle det efter prostataoperation.

Sådan får du det bedre

Der er forskellige måder, du kan forbedre din blærekontrol på. Bækkenbundsøvelser og ændring af visse ting i din kost er to veje at gå. Den bedste metode til at genvinde kontrollen er at tale med din læge, så du kan finde den bedste løsning for dig.

Du kan også lære mere på vores sider om øvelser og tips og råd.

* Baseret på en spørgeundersøgelse udført af SCA i 2012 blandt mænd over 40 i USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Rusland og Mexico. Data foreligger, men er ikke udgivet.

How to get better

There are different ways to improve your bladder control. Diagnosing and treating an enlarged prostate is one of the most important. Doing pelvic floor exercises and restricting your intake of alcohol and caffeine are two more examples. The best way to start regaining control is to consult your doctor so that you can find the best solution for your specific situation.

You can also find more helpful tips and advice as well as useful exercises on our website. 

Choosing the right product

Knowing which products work best for you is crucial. Over the years we’ve helped millions of men worldwide manage their incontinence and feel in control. You can join them by simply choosing the right absorbent product for your needs. 

* Based on survey conducted by Essity in 2012, with men over 40 in the US, UK Germany, Italy, Russia and Mexico. Data on file not published.

Relaterede artikler

Inkontinens - En introduktion

En ud af fire mænd over 40 år* lider af ufrivillig vandladning, også kaldet inkontinens. Den bedste metode til at finde en løsning er at lære mere om inkontinens.