Det ser ud til, at du befinder dig i <country>

Find lokale oplysninger på din TENA markedsside.

Inkontinens - En introduktion


En ud af fire mænd over 40 år* lider af ufrivillig vandladning, også kaldet inkontinens. Den bedste metode til at finde en løsning er at lære mere om inkontinens.

En ud af fire mænd lider af ufrivillig vandladning
* Baseret på en spørgeundersøgelse udført af SCA i 2012 blandt mænd over 40 i USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Rusland og Mexico. Data foreligger, men er ikke udgivet.

De mest almindelige typer inkontinens

Der er flere forskellige typer inkontinens, men de mest almindelige er tranginkontinens og dryp (også kaldet efterdryp). Det er ikke ualmindeligt at have en kombination af disse to typer. Andre typer inkontinens er overløbsinkontinens (ufrivillig vandladning, når man har en fuld blære, som ofte skyldes en forstørret prostata) og stressinkontinens. Den bedste måde at afgøre, hvilken type du har, er at tale med en læge, som kan hjælpe dig med at finde den rigtige behandling. En snak med en læge kan også hjælpe dig med at afgøre, om den ufrivillige vandladning er en bivirkning forårsaget af andre problemer.


Tranginkontinens

Tranginkontinens henviser til ufrivillig vandladning med en intens trang til at lade vandet. Der er flere ting, som kan forårsage denne tilstand. En af hovedårsagerne er, når detrusormusklerne, som er frivillige muskler i lukkemusklen, er overaktive og forårsager ufrivillige sammentrækninger. Dette sender nervesignaler til hjernen og får dig til at føle, at du skal på toilettet, når du ikke ønsker det. I nogle tilfælde kan det skyldes en blæreirritation fra en infektion eller nyresten. Det kan også udvikles som en komplikation fra en nerve- eller hjernerelateret sygdom (et slagtilfælde, Parkinsons sygdom eller multipel sklerose).


Stressinkontinens

Stressinkontinens henviser til ufrivillig vandladning på grund af et pres på blæren (som når du hoster, griner eller nyser). Lukkemusklen eller bækkenbundsmusklerne og de ledbånd, som støtter blæren, er for svage til at holde urinen tilbage. Denne type inkontinens forekommer hovedsagligt hos kvinder, men ca. 1 % af mænd kan udvikle det efter prostataoperation.


Sådan får du det bedre

Der er forskellige måder, du kan forbedre din blærekontrol på. Bækkenbundsøvelser og ændring af visse ting i din kost er to veje at gå. Den bedste metode til at genvinde kontrollen er at tale med din læge, så du kan finde den bedste løsning for dig.

Du kan også lære mere på vores sider om øvelser og tips og råd.

* Baseret på en spørgeundersøgelse udført af SCA i 2012 blandt mænd over 40 i USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Rusland og Mexico. Data foreligger, men er ikke udgivet.

Relaterede artikler

Ufrivillig vandladning, når du går i byen

Mange mænd, som lider af ufrivillig vandladning, er bange for at deltage i sociale aktiviteter. Frygten for ufrivillig vandladning kan være en hindring, men med en god slagplan kan du være beskyttet mod lækage og forblive tryg.

Lev et aktivt liv med ufrivillig vandladning

Der er mange ting du kan gøre for at bevare kontrollen og fortsætte med at leve det liv, som du ønsker, uanset hvilken type ufrivillig vandladning du lider af.