Sådan vælger du det rigtige inkontinensprodukt

Sygeplejerske taler med en smilende ældre kvinde

Det er aldrig en god følelse at have noget på med en forkert pasform. Det gælder især, når det drejer sig om produkter til personlig pleje såsom inkontinensbind, tapebleer eller trusser. Det kan være irriterende at opdage, at produktet er for stort eller for lille. Produkter i den forkerte størrelse kan medføre en risiko for udsivning på tøjet, som kan føre til hudirritation eller lugtproblemer, og kan påvirke borgernes personlige værdighed.

Her er nogle tips til, hvordan du vælger det rigtige inkontinensprodukt, og grundlæggende information om hvorfor produkttyper, kvalitet, størrelse og hvor hyppigt, de skal skiftes, er vigtigt.

Begynd med en vurdering

Det er aldrig en god følelse at have noget på med en forkert pasform. Det gælder især, når det drejer sig om produkter til personlig pleje såsom inkontinensbind, tapebleer eller trusser. Det kan være irriterende at opdage, at produktet er for stort eller for lille. Produkter i den forkerte størrelse kan medføre en risiko for udsivning på tøjet, som kan føre til hudirritation eller lugtproblemer, og kan påvirke borgernes personlige værdighed.

Valg af den rigtige produkttype

Dit valg af produkt skal være baseret på borgerens individuelle behov. Valg af den rigtige produkttype vil ikke kun forbedre borgerens livskvalitet, det vil også lette din egen arbejdsbyrde.

 • For borgere, som er immobile, er produkter med bælte nemme at håndtere og skifte for plejepersonalet, og de er velegnede til de fleste kropstyper.
 • For borgere, som er mobile nok til selv at bruge toilettet, kan inkontinenstrusser være en mere velegnet produkttype, da de hjælper borgeren med at bevare sin uafhængighed og værdighed.

Valg af den rigtige størrelse

Uanset hvilken type inkontinens borgeren har, er det vigtigt at tage mål og finde den rigtige pasform. Ved at måle borgerens talje og hofte kan du se, hvilken produktstørrelse borgeren har brug for. Lær mere om, hvordan du kan måle og finde den rigtige størrelse i vores praktiske artikel Sådan vælger du den rigtige størrelse inkontinensprodukt.

Den rigtige sugeevne

Det valgte produkts sugeevne skal altid være baseret på omfanget af lækage, som kan være forskelligt afhængigt af tidspunkt på dagen, væskeindtag, brug af vanddrivende middel, og hvor hyppigt bind skiftes.

Når du skal fastslå, hvilken sugeevne produktet skal have, skal du overveje borgerens evne til at gå på toilettet. Sørg for at gøre det så let som muligt for borgeren at gå på toilettet, når det er nødvendigt. Inkontinensprodukter skal ikke bruges i stedet for toiletbesøg.

Du vil muligvis opdage, at TENA produkter med høj sugeevne er det bedste valg for nogle borgere, og for andre borgere kan du overveje TENA produkter med en mindre sugeevne. Husk, at produkter med en højere sugeevne end nødvendigt normalt betyder større udgifter og mere affald.

Derfor er kvalitet vigtig

Udover at vælge den rigtige størrelse og sugeevne er det også vigtigt, at produktet:

 • Er behagelig at have på
 • Er lavet af bløde og hudvenlige materialer
 • Holder huden tør og beskytter mod lækager
 • Er åndbar og fremmer hudsundhed
 • Forhindrer uønskede lugte

Optimal pasform og skiftehyppighed

Når du skal finde den rigtige størrelse inkontinensprodukt, skal du sørge for, at det sidder godt fast og sidder tæt til i skridtet. Det er for at undgå ubehag og hudirritation samt for at forhindre lækager.

Hyppigheden af produktskift afhænger af borgerens individuelle behov, som du har identificeret, da du vurderede borgerens situation. En person med skrøbelig hud eller tarminkontinens har f.eks. behov for hyppigere skift, mens en person med sund hud og mobilitetsproblemer måske foretrækker mindre hyppige skift.

Se vores Hjælp til produktvalg for yderligere oplysninger og flere eksempler på, hvordan du finder den rigtige størrelse inkontinensprodukt.

Lav en plejeplan

Hver borgers plejeplan bør identificere det bedste program for håndtering af toiletbehov og den bedst egnede produkttype, i den rigtige størrelse og med den rigtige sugeevne. Skifterutiner skal tilpasses borgerens specifikke behov. Det kan tage lidt tid, men det er tiden værd. Et produkt i den rigtige størrelse og den rigtige pasform kombineret med de rigtige rutiner for produktskift og toiletbehov vil hjælpe med at forbedre borgerens livskvalitet ved at give:

 • Beskyttelse mod lækager
 • Reducerede lugtproblemer
 • Forbedret hudsundhed
 • Komfort
 • Forbedret personlig værdighed

Et produkt i den rigtige størrelse og med den rigtige pasform vil også have en positiv indvirkning på personalets arbejde. Plejeprocedurer kan optimeres, hvilket vil medføre færre produktskift – og mindre affald.