Sådan håndterer du ufrivillig vandladning under graviditet og efter en fødsel

Det er almindeligt for kvinder at lække urin (også kaldet inkontinens) i løbet af graviditet og efter fødslen – forskning viser faktisk, at en ud af tre kvinder over 35 år oplever ufrivillig vandladning, inklusive lettere lækager*. 
 
Her kigger vi på årsagerne til under og efter graviditet, og deler nogle gode råd til, hvordan du får kontrol over din blære igen.  
 
Vi dækker: 
  • Hvorfor har kvinder ufrivillig vandladning under graviditet? 
  • Er lækager under graviditet altid urin? 
  • Sådan kan du håndtere lækager under graviditet 
  • Ufrivillig vandladning efter en fødsel 
  • Sådan håndterer du ufrivillig vandladning efter en fødsel 

Hvorfor har kvinder ufrivillig vandladning under graviditet?

Graviditet påvirker blæren på mange måder, som kan få os til at føle, at vi skal lade vandet hyppigere eller oplever . Her er nogle årsager til dette:
 
1. Din krop producerer mere urin
I løbet af graviditeten stiger mængden af blod, og det får nyrerne til at producere mere urin, så du skal på toilettet hyppigere. 

2. Din blære bliver klemt
Efterhånden som din livmoder udvides af det voksende foster, er der ekstra pres på din blære. Jo større barnet bliver, jo mere bliver blæren klemt, og derfor kan du føle, at du nærmest bor på badeværelset i det tredje trimester.
 
3. Dine hormoner gør alting blødere
Kroppens kønshormoner løsner og afslapper dine muskler, led og ledbånd under graviditeten, så kroppen kan strækkes og forberede sig på at føde et barn. Disse hormoner svækker også de muskler, der kontrollerer urinstrømmen, så lækager bliver mere almindelige.
 
Tilføj (et almindeligt symptom, som vi kan opleve under graviditet og efter fødslen), og der er endnu mere tryk på din bækkenbund og blære. Det svækker musklerne omkring urinvejene, hvilket kan medføre, at du oplever lette lækager – især når du ler, hoster eller nyser.
 
4. Du ligger ned om natten
Når du endelig kan lægge dig ned for at hvile dig efter at have båret rundt på et barn hele dagen, vil væskeophobning i dine ben og fødder finde vej tilbage til blodbanen. Det øger produktionen af urin, og derfor vågner du kl. 3 om natten for at tisse.

Er lækager under graviditet altid urin?

Lækager under graviditet er højst sandsynligt urin. Hvis du sætter et trusseindlæg i dine trusser og væsken har en gullig farve, er det sandsynligvis urin. Hvis du er bekymret for, om du lækker fostervand, skal du kontakte din læge eller jordemoder – en hurtig scanning kan afgøre, om alt er som det skal være og give dig ro i sindet.

Sådan kan du håndtere lækager under graviditet

1. Styrk din bækkenbund
– som består i at stramme og slappe bækkenbunden – kan hjælpe med at reducere lækager ved at styrke musklerne omkring blæren. Det giver dig den støtte, du skal bruge til at bære den ekstra vægt af et barn og samtidig modvirke den blødgørende effekt, som dine hormoner har på dine muskler og ledbånd.
 
Øvelserne er meget enkle og kan udføres hvor som helst – hjemme, i bussen, på arbejde under et kedeligt møde. De hjælper med at bevare en stærk og elastisk bækkenbund med god blodcirkulation, som også kan gøre det lettere at komme sig efter fødslen. Læs denne artikel for at se, hvordan du udfører dem effektivt.
 
2. Giv dig tid til at tømme blæren helt
Når du har været på toilettet tre gange før morgenmaden, kan det være fristende at skynde sig at blive færdig, men det skal du lade være med. Selv en lille mængde urin i blæren øger din risiko for at udvikle en urinvejsinfektion, så du bør altid give dig tid til at tømme blæren helt. Et godt tip er at læne sig frem på toiletsædet – det er den mest effektive kropsstilling, når man skal tømme blæren helt. 
 
3. Brug de rigtige trusseindlæg til
Når du bruger de rigtige trusseindlæg, kan du hoste, nyse eller grine uden at være bekymret. Du kan være fristet til at bruge almindelige hygiejnebind, men de giver ikke det rigtige niveau af absorbering, som et trusseindlæg, der er designet specifikt til at håndtere urinlækager, gør. Hvis du har mindre lækager, giver TENA Discreet Ultra Mini Incontinence Liner tredobbelt beskyttelse mod lækager, lugt og fugt takket være dets unikke microPROTEX™-teknologi. Det er super absorberende og ikke større end et hygiejnebind.
 
4. Brug støttestrømper
Prøv at bruge støttestrømper for at undgå om natten eller at vågne flere gange for at tisse. Det er en god idé at tage dem på om morgenen, så væsken ikke har tid til at ophobe sig i ben og fødder i løbet af dagen. På den måde er der mindre væske, der skal finde vej tilbage i blodbanen, når du går i seng.

Ufrivillig vandladning efter en fødsel

Når fødslen er nært forestående, vil dine organer (inklusive din blære og urinrøret) have flyttet sig en del for at gøre plads til det voksende foster. Bækkenbundsmusklerne, som omgiver dit urinrør, skeden og anus, er blevet strukket, og veer er også hårde ved bækkenbunden. 
 
Alt dette kan medføre i et stykke tid efter fødslen. Dette kan vare et par uger, eller du vil måske opleve sporadisk ufrivillig vandladning gennem en længere periode. 
 
Din krop har bare brug for lidt tid til at heles og tilpasse sig – det vil sikkert blive normalt igen, og der er ting, du kan gøre for at forhindre, reducere og håndtere dine symptomer. Men hvis du tror, at du har et mere alvorligt problem, er det altid klogt at tale med din læge.

Sådan håndterer du ufrivillig vandladning efter en fødsel

1. Lav dine
Bækkenbundsøvelser er ikke kun vigtige i løbet af graviditeten og i månederne efter fødslen – de er vigtige i alle livets stadier. 
 
En stærk bækkenbund er nøglen til at forhindre og håndtere urin- og afføringsinkontinens. Det er fordi bækkenbundens muskler støtter alle organerne over dem, inklusive blæren. De udligner også abdominalt tryk. Når det abdominale tryk stiger – f.eks. når du hoster, nyser eller løfter noget tungt – vil en stærk bækkenbund sikre, at du ikke lækker urin.
 
Det er en god idé at prøve at lave bækkenbundsøvelser hver dag. Hvis du har født for nylig, er det bedst at udføre øvelserne, mens du ligger ned for at undgå at udsætte underlivet for ekstra pres, men med tiden kan du lave dem stort set alle vegne. Læs vores artikel og få tip til at udføre bækkenbundsøvelser effektivt og sikkert efter en fødsel.
 
2. Find de rigtige bind og trusseindlæg
Når du har født, er det værd at investere i bind, der er specifikt designet til at hjælpe med at absorbere urinlækager. 
I ugerne efter fødslen har du brug for bind med højere niveauer af absorbering. TENA Discreet Protect+ bind indkapsler lugt og fugt og holder dig tør i op til 12 timer. 
 
Efterhånden som lækagerne bliver lettere, kan du skifte til et trusseindlæg – TENA Discreet Ultra Mini Incontinence Liner giver tredobbelt beskyttelse mod lækager, lugt og fugt takket være den unikke microPROTEX™-teknologi. Det er super absorberende og ikke større end et hygiejnebind.
 
Hvis din hud er sensitiv efter fødslen, er TENA Lights Sensitive Normal Incontinence Liners hurtigt absorberende, meget diskrete og uden duft eller farvestoffer. 
 
3. Træn din blære
I de senere stadier i graviditeten kan din blære ikke rumme så meget urin som normalt, da den bliver begrænset (læs: sparket og klemt) af dit barn. Efter fødslen er det kun naturligt, at den skal vænnes til at rumme mere urin igen. 
 
Du bør generelt lade vandet mellem 4-8 gange om dagen eller hver 4-6 time (gennemsnitlig blærekapacitet er mellem 300-500 ml). Så hvis du føler, at mængden af urin er meget mindre end det, kan du gradvist prøve at øge tidsrummet mellem dine toiletbesøg. Det vil hjælpe med at træne din blære til at rumme mere urin og samtidig træne disse altafgørende
 
Og hvis du stadig vågner om natten for at tisse, kan du prøve, om du kan falde i søvn igen uden at gå på toilettet – det tager sommetider lidt tid at ændre vaner.
 
4. Undgå fristelsen til at drikke mindre vand
Det er den mest naturlige konklusion – du tisser for tit, så du drikker mindre vand. Men det er nøjagtigt, hvad du ikke skal gøre. Hvis du drikker mindre vand, kan du blive dehydreret, hvilket gør urinen mere koncentreret. Det kan irritere blæren, og medføre en tissetrang, selv om blæren ikke er fuld, så det er vigtigt at sørge for at drikke tilstrækkeligt.
 
Det er vigtigt at drikke vand, hvis du ammer. Det hjælper også på fordøjelsen, lindrer og holder urinen sund, hvilket reducerer din risiko for at få en urinvejsinfektion. Læs vores artikel for at lære mere om, hvad du kan gøre, hvis du får en urinvejsinfektion.
 
TENA er her for at hjælpe dig med at navigere gennem din graviditetsrejse og efter fødslen med praktiske råd om inkontinens under din graviditet og efter fødslen. Hvis du har brug for mere støtte, kan du kontakte din læge eller anden sundhedsperson. Vi har et stort udvalg af produkter, der er designet til at støtte dig – se hele sortimentet her, og du er til enhver tid velkommen til at kontakte os, hvis du ikke kan finde det rigtige produkt til dig.