Forstå urininkontinens hos voksne

Urininkontinens er et udtryk, der omfatter alle former for . Der er flere forskellige typer, f.eks. , blandet urininkontinens, og andre.

Ikke al er den samme, og der er forskellige årsager til inkontinens hos mænd, inkontinens hos kvinder, inkontinens hos ældre og inkontinens hos børn. Omfanget af ufrivillige urinlækager varierer også. En læge kan give en mere dybdegående diagnose baseret på typen af inkontinens, hyppighed og sværhedsgrad. Så hvis du oplever , en ”svag blære” eller andre blæreproblemer, bør du tale med din læge.

Forskellige typer inkontinens hos voksne

betyder, at du lækker urin ved anstrengelse, f.eks. når du hoster, nyser eller griner. Det er den mest almindelige type hos kvinder, men sjælden hos mænd.
 
er problemer med i forbindelse med en trang til at tisse. Mængden af lækage varierer, fra mindre utætheder til fuldstændig tømning af blæren. Årsagerne til denne type inkontinens kan også være forskellige, f.eks. en forstørret prostata, en urinvejsinfektion, eller hvis du bare drikker for meget. Derfor er det vigtigt at få en korrekt diagnose for at få den rigtige behandling.
 
Blandet inkontinens er en kombination af både stressinkontinens og tranginkontinens. Det betyder, at du kan have både forbundet med trang og ved anstrengelse.
 
Urininkontinens finder sted, når blæren ikke kan tømmes helt, og derefter gradvist fyldes med resturin. Den mest almindelige årsag til denne type problem er en obstruktion af urinrøret, f.eks. på grund af en forstørret prostata. En blæremuskel, der ikke kan trække sig sammen for at tømme blæren, kan også være en årsag og kan f.eks. skyldes neuropati forbundet med diabetes. 
 
Neurologisk blærelidelse er forårsaget af skader på hjernen, rygmarven eller nerverne. Neurologisk blærelidelse kan berøre patienter, der lider af skader forårsaget af traume, slagtilfælde, multipel sklerose og Parkinsons sygdom. 
 
 er urinlækage umiddelbart efter vandladning. Det sker, fordi der stadig er urin tilbage i urinrøret. Problemet er mere almindeligt hos mænd, og det kan nogle gange undgås ved at trykke fremad på mellemkødet mellem endetarmen og kønsorganerne for at tømme den resterende urin. Det kan også berøre kvinder med ringe muskelstøtte omkring urinrøret.
 
Funktionel inkontinens betyder, at du ikke kan nå toilettet i tide på grund af en funktionsnedsættelse. Svækket syn, nedsat kognitiv funktion og nedsat mobilitet kan forårsage funktionel inkontinens.