Hvad du kan spise og drikke for at opretholde sundhed i din blære og dine nyrer

Den mad og drikke, du fortærer, spiller en stor rolle for din overordnede sundhed, så det er vigtigt at holde øje med din indtagelse. Her får du en vejledning til, hvad du kan og ikke kan spise og drikke for at sikre, at din blære og dine nyrer fungerer optimalt.

Hvorfor er det så vigtigt med en sund blære og sunde nyrer?

Blæren og nyrerne arbejder tæt sammen for at holde dig sund. Et vigtigt job for dine nyrer er at filtrere dit blod ved at fjerne affaldsstoffer og justere salt-, vand- og mineralniveauer. Det sunde blod går tilbage til kroppen, og affaldsstofferne omdannes til urin, som sendes til blæren, før den frigives. Det er vigtigt at holde disse betydningsfulde organer sunde, så kroppen kan skille sig sikkert af med affaldsstofferne, Men hvordan holder du dem sunde? 

Sørg for, at du altid er hydreret

Du skal sørge for, at du drikker nok væske for at holde dig sund. Det bedste at drikke for nyrernes og blærens sundhed er vand. Cirka 60 % af din krop udgøres af vand, så det er ingen overraskelse, at du skal sørge for, at du konstant fornyer dens forsyning. Hvis du ikke drikker nok vand, eller hvis du taber meget væske, kan dehydrering forårsage nyresten. Nogle årsager til dehydrering er kraftig motion, eksponering for varme, opkast, diarré, kvalme, forbrænding eller hudinfektioner, feber og diabetes med højt blodsukkerniveau. Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er det vigtigt, at du sørger for at være hydreret.

Hvor meget vand har din krop behov for?

Naturligvis vil din krop udføre sit job ved at blive tørstig, når du har brug for vand til at redde dig fra dehydrering. Men du kan også se, om du drikker nok væske ved at kigge på farven af din urin. Hvis den er lys gul i farven, er det et tegn på, at du drikker nok vand, men hvis farven er mørkere, kan det være et tegn på dehydrering. Andre tegn på dehydrering kan inkludere træthed på grund af lavt blodtryk, hovedpine, tør mund og ændringer i hudens elasticitet. Du bør drikke 6 til 8 glas vand om dagen for at sikre, at du holder dig hydreret. Når du er i et varmere klima, eller hvis du motionerer, vil du have behov for at drikke mere vand end normalt, fordi du taber væske gennem sved. Men overgør det ikke. Det er heller ikke godt for dig at drikke for meget vand, både fordi det kan forårsage akut behov for at lade vandet og fordi du skal skynde dig på toilet oftere! 

At drikke vand for urininkontinens

Hvis du oplever urininkontinens, tænker du måske, at du skal drikke mindre end normalt, men det virker faktisk mod hensigten. Begrænsning af mængden af væske, du drikker, gør urinen mere koncentreret, hvilket kan irritere blæren og forårsage akut behov. Hvis du ikke drikker nok vand, kan det også forårsage forstoppelse, hvilket kan påvirke blærekontrollen. 

Hvad skal du undgå at drikke?

Mens det er vigtigt at drikke masser af væske, er der nogle drikkevarer, der er dårlige for blærens og nyrernes sundhed. Alkohol påvirker nyrernes evne til at opretholde væskebalancen i kroppen og belaster nyrerne, så alkohol og nyrer er ikke et godt match, hvis du drikker for meget. At drikke et par enkelte alkoholiske drinks engang imellem har normalt ikke nogen seriøse effekter. Drikkevarer, der kan irritere blæren, inkluderer koffeinholdige drikkevarer, som for eksempel kaffe, te og energidrikke, som kan forårsage hyppige og akutte behov for vandladning. Prøv at erstatte din normale kop kaffe med kaffe uden koffein, og hvis du er mere til te, så vælg en urte- eller frugtte frem for sort og grøn te med koffein. Sodavand er generelt ikke det sundeste valg, fordi de er temmelig syreholdige og kan være fyldt med kunstige sødestoffer, så prøv for eksempel at drikke danskvand, hvis du godt kan lide drikkevarer med brus.  

Hvilken mad bør du spise?

Det er vigtigt at spise velbalanceret for at sikre, at blæren og nyrerne får alle de næringsstoffer, som de har behov for. Regelmæssig afføring er også vigtig, fordi hvis dine tarme er meget fulde, kan de trykke blæren og forårsage akut behov. Derudover kan bækkenbundsmusklerne blive svagere på grund af belastning fra forstoppelse, hvilket kan forårsage . For at holde din tarm sund skal du spise mad med højt fiberindhold, som tilføjer fyldstof og gør din afføring blød og lettere at komme af med.     
 
Overvægt kan forårsage risiko for mange helbredsproblemer, herunder diabetes og højt blodtryk, der er de mest almindelige årsager til kronisk nyresygdom. Personer, der er overvægtige, har større risiko for at udvikle nyresten end personer med en sund vægt. Fedme og diabetes er også kendte risikofaktorer for . Forsøg at opretholde en sund vægt ved at være aktiv, spise små portioner jævnligt og vælge sunde madvarer, der giver god næring, som for eksempel frugt, grøntsager og bær.   

Hvilke madvarer bør du undgå?

I øjeblikket er der ingen kendte madvarer, der kan irritere blæren, men du bør undgå en diæt med lavt fiberindhold. Generelt bør du forsøge at opretholde et sundt forhold til mad for at håndtere din vægt og hjælpe din blære og nyrer til at fungere optimalt. 
 
Hvis du spiser for meget salt, kan det bidrage til højt blodtryk, som er forbundet med hjerte-kar-sygdomme, nyreproblemer og væskeophobning. Når nyrerne anstrenger sig for at regulere de høje niveauer af salt, vil mere væske ophobe sig i kroppen, hvilket kan forårsage hævelse og ubehag. 
 
 
For at holde blæren og nyrerne sunde skal du huske at drikke nok vand, spise varieret og holde en sund vægt. Hvis du lider af problemer med dine nyrer eller din blære, så husk, at du ikke er alene, og at det er meget almindeligt. Hvis du har brug for hjælp eller råd, så tal med din læge.