Hvad er overaktiv blære?

Overaktiv blære (OAB) syndrom er en almindelig betegnelse for en lang række problemer i forhold til tissetrang. Det betyder ikke , men blot at du ofte skal tisse.

En – også kaldet en irritabel blære – betyder som regel, at du tit skal tisse om dagen og ofte også om natten. Husk: Det er helt normalt at skulle tømme blæren 4-8 gange pr. dag. En overaktiv blære forekommer oftere hos ældre mennesker og kvinder.

Hvad forårsager en overaktiv blære?

Niveauet af problemer forårsaget af en varierer fra bare en let øget hyppighed til en konstant trang til at tisse. Årsagerne varierer og er somme tider uklare, men én faktor kan være obstruktion af urinrøret.

Irritation af blæren

Irritation på indersiden af blæren kan føre til følelsen af vandladningstrang. En årsag kan være en urinvejsinfektion, hvor bakterier irriterer slimhinden på blærens inderside. Nogle drikke, såsom kaffe og energidrikke, indeholder stoffer, der også kan forårsage irritation. Blæresten er en anden faktor. 
 
Der er også forskellige faktorer, der kan forårsage irritation i blæren udefra og dermed føre til en følelse af vandladningstrang. Forstoppelse, samt visse gynækologiske tilstande, såsom prolaps eller knuder i livmoderen, kan irritere blæren udefra og også forårsage vandladningstrang.

Livsstilsfaktorer og andre årsager

At drikke for meget fører til store mængder urin (polyuri), som forårsager en følelse af vandladningstrang og hyppige toiletbesøg, fordi blæren hurtigt bliver fuld. Nogle typer mad, f.eks. suppe, frugt og grøntsager, består af større mængder væske og vil derfor også øge mængden af urin.
 
En anden årsag til store mængder urin kan være ukontrolleret diabetes. Højt blodsukker (hyperglykæmi) kan føre til øget tørst og urinproduktion, dvs. polyuri.