Urinvejsinfektion hos mænd

Hvis du føler en konstant trang til at lade vandet, eller hvis det gør ondt at lade vandet, har du måske en urinvejsinfektion (UVI). En UVI er ikke almindelig hos yngre mænd, men visse tilstande og aldersrelaterede forandringer kan øge risikoen. Her er lidt information om, hvordan du kan genkende og endda undgå en infektion.

Hvad er en urinvejsinfektion?

Urinvejsinfektioner kan forekomme, når skadelige bakterier kommer ind i urinvejene. Infektioner skyldes for det meste, at vores egne bakterier ender, hvor de ikke hører til, og den mest almindelige type er E. Coli, som normalt lever i tarmene. Sommetider kan det imidlertid også skyldes andre bakterier.

De følgende er almindelige symptomer på en infektion:

 • Smertefuld eller brændende følelse ved vandladning
 • Hyppig vandladning og konstant trang til at lade vandet
 • Kun små mængder urin ved hver vandladning
 • Spor af blod i urinen
 • Mørk, uklar eller kraftigt lugtende urin
 • Følelse af at fryse, men normalt ikke med feber
 • Pludselig urininkontinens

Det er værd at bemærke, at nogle kønssygdomme kan have de samme symptomer som en urinvejsinfektion.

Hvad er de forskellige typer urinvejsinfektioner?

Den mest almindelige type er en infektion i urinrøret og blæren, kaldet en nedre urinvejsinfektion eller blæreinfektion. Men nogle infektioner kan sprede sig til den øvre urinvej – til urinlederne og nyrerne – det kaldes en øvre urinvejsinfektion. Hvis det sker, bliver symptomerne betydeligt værre, f.eks. med lændesmerter, kvalme og feber. Feber kan også være tegn på, at bakterierne har fundet vej til prostataen.

Hvis en øvre urinvejsinfektion ikke behandles, kan det skade nyrerne og der er også en risiko for, at infektionen kommer ind i blodbanen og spredes yderligere. Det kaldes urosepsis og kræver intensiv behandling. Så hvis du tror, at du har en urinvejsinfektion, skal du søge læge for at få en korrekt diagnose og behandling. Jo hurtigere du får hjælp, jo lettere går det væk.

Behandling og symptomlindring

Antibiotika er generelt en effektiv behandling af en urinvejsinfektion. Det kan være nødvendigt at udføre en dyrkning af urinen for at identificere de bakterier, der har forårsaget infektionen, og dermed hvilket antibiotikum der vil være det mest effektive.

Hvad kan du gøre for at lindre symptomerne?

 • Et stort væskeindtag vil hjælpe med at skylle bakterierne ud af blæren.
 • Non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID*) kan hjælpe med nogle af symptomerne, som f.eks. smerter, feber og inflammation.
 • En varmepude på lænden eller maven kan lindre smerterne.

Hvad kan forårsage en urinvejsinfektion?

Infektioner bliver mere almindelige for mænd over 60 år, især forbundet med en forstørret , aldersrelaterede forandringer og andre sygdomme, der er mere udbredte jo ældre, vi bliver. En forstørret prostata kan reducere urinstrømmen og gøre det sværere at tømme blæren helt. Resturinen kan derefter fungere som et medium, hvor bakterierne kan vokse.

Hvordan undgår man urinvejsinfektioner?

Enkle trin til at forhindre en urinvejsinfektion er at prøve altid at tømme din blære helt og gøre det svært for bakterier at komme ind i urinvejene. Identificér en forstørret tidligt, så du kan få den rette behandling for at reducere prostataproblemer i fremtiden.

Enkle tip til at undgå en urinvejsinfektion:

 • Hold kønsområdet rent og tørt
 • Indtagelse af tilstrækkeligt med vand og undgå dehydrering kan også hjælpe med at skylle bakterier ud
 • Fjern snavsede inkontinensprodukter forfra og bagud
 • Hvis du har problemer med at tømme blæren, kan du vente et øjeblik og skifte stilling, når du er færdig med at lade vandet og derefter prøve igen. Det kan gøre det lettere at få urin ud, der var efterladt første gang, og reducerer risikoen for en infektion.

 

* Non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) er en klasse analgetiske lægemidler, der reducerer smerter, feber og inflammation.

”Urinvejsinfektioner er mere almindelige for mænd over 60.”

Josefine Grandin

Distriktsygeplejerske/uroterapeut