Grundlæggende fakta om blæren og årsager

Det er frustrerende for både børn og voksne, når man ikke forstår hvorfor noget sker eller ikke kan kontrollere noget, som man mener, at man burde. Så når det drejer sig om inkontinens, er det godt at tale åbent med dit barn for at hjælpe barnet med at forstå, hvorfor de har svært ved at holde sig. Det kan forsikre dem om, at det ikke er deres skyld, og at de ikke har gjort noget forkert. 
 
For at ruste dig med fakta og for at hjælpe med at give dit barn en bedre forståelse, kan du finde grundlæggende fakta om blæren og almindelige årsager til inkontinens hos børn nedenfor.
Kroppens filtersystem
Blæren er en del af kroppens urinvejssystem. Hver gang du spiser eller drikker, absorberer din krop væske. Det er nyrernes opgave at filtrere affaldsprodukter fra disse væsker og producere urin. Urin løber derefter ned gennem urinledere til blæren, en ballonformet muskelsæk, der udvides og fyldes op. Hjernen får det første signal fra blæren, når den er omkring halvt fuld, og fortæller, at det snart er tid til at tømme den. Når blæren er fuld, fortæller din hjerne dig, at det er tid til at lade vandet. Når du sidder på toilettet, fortæller din hjerne lukkemusklerne omkring urinrøret, at det er tid at åbne sig, og til at blæremusklerne trækker sig sammen og tømmer blæren.
 
Når vi sover, producerer hjernen et hormon, der er med til at reducere produktionen af urin i nyrerne. Det er med til at reducere behovet for at tisse om natten.
Om sengevæderi
For at børn kan forblive tørre om natten, skal kroppen kunne gøre tre ting:
  • Kontrollere, hvor meget urin der produceres
  • Opbevare urinen i blæren
  • Vågne op om natten for at gå på toilettet, hvis blæren er fuld
Mange børn sover virkelig tungt og fanger ikke de signaler, der fortæller, at blæren skal tømmes. Deres blæremuskler kan være overaktive, eller det kan være hjernen, der ikke producerer nok af det hormon, der reducerer produktionen af urin i nyrerne. Et eller flere af disse problemer kan føre til ufrivillig vandladning – både i dagtimerne og sengevæderi. Efterhånden som børn vokser, og deres krop udvikles, går disse problemer imidlertid normalt væk af sig selv.
Sengevæderi kan være arveligt
Der er generelt en chance på 40% for, at dit barn tisser i sengen, hvis du eller din partner gjorde det. Risikoen stiger til 70%, hvis begge forældre tissede i sengen. Sengevæderi kan fortsætte i flere generationer, men husk på, at det ikke er nogens skyld, det er bare kroppen, der udvikler sig på sin egen måde.
Forstoppelse
Forstoppelse er tit en overset årsag til ufrivillig vandladning i dagtimerne og til sengevæderi. Hvis dit barn har forstoppelse, kan det presse på blæren og reducere, hvor meget urin den kan rumme. Hvis både forstoppelse og sengevæderi er et problem, vil lægerne tit behandle forstoppelsen først. Det kan forbedre den ufrivillige vandladning væsentligt, og måske endda kurere den. 
 
For at sikre en sund tarm og blære skal du sørge for, at dit barn har sunde og regelmæssige spise- og drikkevaner. Prøv at drikke mere til morgenmaden og i løbet af dagen og undgå at drikke for meget før sengetid. Regelmæssige toilettider kan også hjælpe.
Angst er ikke en årsag
Selvom det tit menes at være en årsag til ufrivillig vandladning hos børn, er der begrænset videnskabeligt bevis til at understøtte dette. Ufrivillig vandladning kan imidlertid føre til lavt selvværd. Afhængigt af omstændighederne kan det være omkring den alder, hvor dit barn starter i skolen og bliver mere social. Sundhedspersonale understreger vigtigheden af at forsikre dit barn om, at inkontinens er noget, som de sandsynligvis vil vokse fra, og at der findes forskellige behandlingsmuligheder. Det kan være med til at forbedre deres selvværd.
 
Hvis dit barn er anspændt eller har lavt selvværd, er det, uanset hvorfor, altid vigtigt at finde årsagen og håndtere det med følsomhed.
Overaktiv blære
Dit barn kan have en "overaktiv blære", hvor blæren ikke slapper af og ønsker at tømme sig, inden den er fuld. Det betyder, at dit barn kan have brug for at gå hyppigere på toilettet, og føler en presserende trang til at tisse, når de går på toilettet. Det kan også skyldes en urinvejsinfektion, en lille blærekapacitet eller forstoppelse.
Reduceret blærekapacitet
Det er, når blæren ikke kan rumme så meget som normalt. Hos nogle børn påvirker en reduceret blærekapacitet kun deres evne til at opbevare urin om natten, mens de har en normalt fungerende blære om dagen. Det er svært at måle, hvor meget urin dit barn passerer, og vide, om det er årsagen til deres inkontinens, så det er bedst at få en tid hos din læge. De vil måske bede dig om at registrere dit barns vandladningsmønster i en blæredagbog, som kan hjælpe dem med at finde den tilgrundliggende årsag.
 

Se mere på Tal med din læge

Undgåelse af toilet
Somme tider vil dit barn måske med vilje undgå at gå på toilettet i længere perioder. Det kan være fordi, de ikke ønsker at bruge toiletterne i skolen, fordi de lugter, eller fordi de ikke ønsker at afbryde en sjov aktivitet. Børn kan have forskellige strategier til at håndtere dette. De står måske med krydsede ben eller sidder på hælene for at forhindre urinen i at komme ud. 
 
Undgåelse af toilet betyder at de ikke tømmer blæren tit nok, og at de ignorerer signalerne fra hjernen om, at blæren er fuld. Det skaber følelser af presserende behov, og det øger risikoen for, at de ikke når på toilettet i tide. 
 
Du kan hjælpe med at løse dette ved at fastlægge regelmæssige toilettider. Det kan være lettere at fastlægge toilettider omkring visse aktiviteter i stedet for tidspunkter, f.eks. før spisetid eller før man går hjemmefra. Hvad end der er nemmest og lettest for dit barn at huske.  
 
Det er også vigtigt at sørge for, at barnet har den rigtige kropsholdning, når det sidder på toilettet. Hvis barnet sidder i en stilling, der spænder bækkenbundsmusklerne, f.eks. ved at sidde på kanten af toilettet med samlede ben, vil det være svært at tømme blæren. Så opfordr barnet til at slappe af og give sig god tid.
Medicinske årsager og funktionel inkontinens
Ufrivillig vandladning hos børn kan også skyldes en medicinsk tilstand eller en funktionsnedsættelse. I tilfælde af cerebral parese, spina bifida, hjerneskade eller nerveskade kan evnen til at modtage de korrekte signaler fra hjernen om at tømme blæren være fysisk beskadiget, eller evnen til at komme på toilettet er. Somme tider kan gentagne urinvejsinfektioner eller endda en mindre misdannelse i urinvejene også være årsagen.

Hvis du er en forælder eller sundhedsprofessionel, som har et barn med en alvorlig skade eller funktionsnedsættelse, kan du finde flere oplysninger på vores hjemmeside TENA Pårørende.


Hvis dit barn selv er i stand til at gå på toilettet, skal du bare sørge for at fjerne eventuelle forhindringer på vejen til toilettet, og sørge for, at tøjet er let at tage af.
Andre årsager
Selvom vi har dækket mange af de almindelige årsager til inkontinens hos børn, kan der også være andre faktorer. Hvis du har flere spørgsmål eller bekymringer, bør du tale med din læge eller sundhedspersonalet.