Årsager til inkontinens

Lær om årsagerne

Det er godt at kende årsagen til din pårørendes . Så kan du bedre forstå hans/hendes symptomer og dermed yde den bedst mulige pleje.
 
Hvis du ikke allerede ved, hvilken type inkontinens din pårørende har, kan du læse om de forskellige typer her.

Sådan fungerer urinvejssystemet

Årsagerne til  påvirker kroppens urinvejssystem. Så lad os kigge lidt på, hvordan det fungerer. Så kan du forhåbentligt se, hvorfor det ikke altid fungerer korrekt. 
 
Nyrerne filtrerer affaldsstoffer fra blodet. Så blander de det med vand og andre affaldsprodukter og danner urin, som de så sender ned til blæren gennem nogle rør. Urinen forlader nyrerne via urinledere. Derefter opbevares urinen midlertidigt i blæren, en muskelsæk, der kan udvide sig. Musklerne omkring urinrøret slapper af og holder det åbent, når blæren tømmes. Vi har brug for støtte fra bækkenbundsmusklerne og lukkemusklerne til at kunne forblive kontinente. Disse vigtige muskler er med til at bevare kontrollen over blæren og tarmen.

Hvorfor svigter urinvejssystemet?

Der er ikke en enkelt årsag til , men der er nogle fælles faktorer. Vi har anført dem nedenfor.
Generelle årsager
  • Svækkelse af bækkenbundsmusklerne. Disse muskler holder urinrøret lukket. Når de bliver svagere og ikke støtter så godt, opstår der problemer. Enkle, fysiske anstrengelser som f.eks. at le, hoste, løfte eller løbe kan forårsage .

  • Urinvejsinfektioner. De kan føre til overfølsom blære. Det er, når blæren fejlagtigt fortæller kroppen, at den skal tømmes – straks – når den ikke er helt fuld. Når infektionen er blevet behandlet eller forsvundet, er blæren ikke længere overfølsom.

  • Overvægt. Det kan medføre øget tryk på mave- og bækkenbundsmusklerne, hvilket kan føre til .

  • Medicin. Inkontinens kan være en bivirkning af visse lægemidler. Nogle har vanddrivende egenskaber, der medfører en trang til at lade vandet hyppigere. 

  •  – De kan skyldes et slagtilfælde, demens, diabetes, Parkinsons sygdom, multipel sklerose eller en hjerneskade. Sådanne lidelser skader eller forstyrrer nervebanerne. Det forhindrer de korrekte signaler i at blive sendt mellem hjernen og blæren. 
Årsager hos kvinder
  • Graviditet/fødsel Ekstra vægt, som kvinder bærer på under en graviditet, kan lægge pres på bækkenbundsmusklerne, ligamenter og blæren. Under graviditeten udskilles visse hormoner, der påvirker vævet og musklerne i kroppen, så de udvider sig, efterhånden som babyen vokser. Herved bliver musklerne i bækkenbunden blødere og glattere for at gøre fødslen nemmere. Samtidig kan det dog blive sværere for muskler og ligamenter at holde bækkenbundsorganerne på plads. Bækkenbundsmusklerne og ligamenterne strækkes også under en fødsel, som nogle gange kan strække vævet permanent. Derfor er graviditet og fødsel en risikofaktor for .

  • . Når overgangsalderen nærmer sig, falder østrogenniveauet, hvilket fører til en svækkelse af bækkenbundsmusklerne. Det medfører for nogle kvinder, at de har mindre kontrol over blæren.  
Årsager hos mænd
  • En forstørret . Det kan gøre passagen af urin langsommere eller endda helt stoppe den. Det fører tit til "pludselig trang til at lade vandet".

  • Prostataoperation. Hvis de muskler, der kontrollerer passagen af urin, bliver beskadiget under en prostataoperation, kan det medføre – ufrivillig vandladning, når man ler, hoster eller udfører visse fysiske aktiviteter.
 

Hvis du ønsker at vide mere om årsagerne til , kan du tale med din læge. Hør, hvad du kan gøre for at hjælpe din pårørende.