Sådan påvirkes hjernen, når vi bliver ældre

Glemsomhed

Er den ældre person, som du tager dig af, ved at blive glemsom – måske forvirret og urimelig? Hvis din pårørende er sådan, er der heldigvis mange forskellige ting, som du kan gøre for at hjælpe og støtte dem. 
 
Det kan hjælpe dig med at pleje din pårørende, hvis du forstår deres mentale helbred. Afhængigt af, hvor bevidste de er om deres situation, er det måske ikke så ligefremt, som du kunne have ønsket. Hvis de har demens, eller de lider af Alzheimers sygdom, kunne du måske ønske dig at få hjælp til at skifte og vaske dem.
 
Nedenfor er nogle tip til, hvordan du kan hjælpe en pårørende, som ikke er i stand til at tænke eller udtrykke sig klart.
Genkende tegn
Den person, som du plejer, viser måske tegn på at have behov for at gå på toilettet. De bevæger sig måske uroligt, trækker i tøjet eller rejser sig og sætter sig gentagne gange. Forsøg at holde nøje øje med dem. Bliv bekendt med deres adfærd, så du kan genkende den, når de har brug for din hjælp.
Danne regelmæssige vaner
Det er vigtigt at være forberedt, når din pårørende har brug for at komme på toilettet. Det vil hjælpe dem med at forblive rolige og trygge og gøre din rolle som plejer lettere. Et godt sted at starte er at have de rigtige inkontinensprodukter. Det kan også hjælpe at prøve at opmuntre din pårørende til at have regelmæssige toiletvaner. Ved at genkende tegnene på, hvornår de har brug for at komme på toilettet, kan du hjælpe dem med at bevare deres selvtillid.
Være forudseende
Det kan være med til at gøre din rolle som plejer meget nemmere, hvis du har de rigtige produkter ved hånden. Hvis du er godt forberedt, vil det være lettere for dig at hjælpe din pårørende med at føle sig ren og godt tilpas. Hvis du har et sæt med inkontinensprodukter, , lukbare poser og et sæt skiftetøj, kan du hjælpe din pårørende, når det er nødvendigt. Husk at planlægge, hvilket toilet de kan bruge, og hvor du vil være i stand til at hjælpe med vask og tøjskift, hvis du planlægger at tage din pårørende på en tur uden for hjemmet.
Yde assistance
Hvis din pårørende har en mere alvorlig form for , kan du hjælpe hende eller ham med toiletbesøg. Opmuntr din pårørende til at gå på toilettet med din hjælp. Foretag en vurdering og prøv at finde de bedste tidspunkter til at gøre dette og komme på toilettet, når det er nødvendigt. Når disse tidspunkter er identificeret, skal I overholde planen og følge din pårørende på toilettet på samme tidspunkter hver dag.
 
Det kan hjælpe din pårørende med at danne regelmæssige vaner og potentielt reducere episoder med inkontinens.