Alderdom og inkontinens

Hvad der sker, når de bliver ældre?

Hvad er det første, du skal gøre, hvis dine ældre pårørende mister kontrollen over deres blære og/eller tarm? Prøv at undgå at gå i panik. Det kan være svært og flovt for begge parter i starten. Men vi kan forsikre dig om, at er et almindeligt problem, og der er forskellige måder, du kan hjælpe hende eller ham med at håndtere det.
 
Hvis du har set en ældre pårørende blive ældre, har du sikkert bemærket forandringer i deres fysiske tilstand. Måske er de ikke i så god form eller velplejede, som de var før. Deres syn og hørelse er måske ikke så god mere. Det er naturligt. 
 
Og de kan have et lignende problem med urinvejssystemet. Med alderen fungerer det mindre effektivt, end da de var yngre. Resultatet kan være, at de mister kontrollen med blæren og tarmen. Det er en almindelig tilstand kaldet inkontinens. 
 
Inkontinens kan være flovt og frustrerende for din pårørende. De kan ikke længere kontrollere, hvornår de skal på toilettet – en meget privat ting, som de tidligere tog for givet.  
 
Du kan hjælpe ved at udvise forståelse. Ved at prøve ikke at blive flov eller dømme dem og deres situation. Lær mere om inkontinens og de praktiske ting, som du kan gøre for din pårørende. Hvis du tager dig af din pårørende på en kærlig måde, kan det måske bringe jer to tættere sammen. 
 
For at forstå din pårørendes tilstand bedre, kan det hjælpe at forstå, hvad der sker i kroppen, efterhånden som den bliver ældre.

Hvorfor bliver din pårørende inkontinent?

Når de bliver ældre, fungerer deres organer, muskler og nerver somme tider ikke så effektivt. 
 
Vi har brug for støtte fra bækkenbundsmusklerne og lukkemusklerne til at kunne forblive kontinente. Disse vigtige muskler er med til at bevare kontrollen over blæren og tarmen. Når vi bliver ældre, kan disse muskler blive svagere af forskellige grunde og føre til . Det er også muligt, at de nerver, som forbinder hjernen og blæren, sender de forkerte signaler. 
 
Desuden fungerer vores nyrer og blære muligvis heller ikke så godt, når vi bliver ældre, som da vi var yngre. (Hos en ældre person, der er sund, forbliver nyrefunktionen generelt normal. Men sygdom, medicin og andre tilstande kan svække nyrefunktionen.) 
 
Følgende forandringer kan bidrage til inkontinens:  

Bestil en gratis prøve

Find de TENA produkter, der er bedst for din pårørende

Hvad sker der med nyrerne, når vi bliver ældre?
Nyrefunktionen risikerer også at blive svækket, når vi bliver ældre. Det kan ses som en reduceret blodforsyning til nyrerne og reduceret produktion af det antidiuretiske hormon (ADH). Dette hormon koncentrerer urinen (trækker vand ud i kroppen igen). Når dette hormonniveau er reduceret, produceres der mere urin, specielt om natten. Det er også en grund til, at det er normalt for en ældre person at være nødt til at gå på toilettet 1-2 gange om natten.
Hvad sker der med vores blære, når vi bliver ældre?
Blæren er en muskelsæk. Med alderen er der større risiko for, at blærens muskler bliver slappere og ikke fungerer så godt. Det medfører en reduceret evne til at trække sig sammen og knibe. Blæren er derfor længere om at blive tømt og tømmes måske ikke helt, så der er lidt urin tilbage i blæren. 
 
Blæren bliver også mindre elastisk og kan ikke rumme så meget urin som før. Tømningsrefleksen udløses senere, når blæren er næsten fuld. Derfor har en ældre person mindre tid til at nå at komme på toilettet og tømme blæren til tiden. 
 
Urinrøret kan blive blokeret. Hos kvinder kan det skyldes svage blæremuskler, der får blæren og skeden til at falde ned (prolaps). Hos mænd kan urinrøret blive blokeret af en forstørret prostatakirtel. Det er vigtigt at opdage disse tilstande tidligt for at få den rigtige behandling.
 
Symptomer kan omfatte: 
  • Problemer med at starte vandladning
  • Følelse af, at blæren ikke er helt tom efter vandladning
  • En afbrudt eller svag urinstrøm
  • En hyppig trang til at lade vandet og hyppig vandladning om natten.
Hvis man ikke er i stand til at tømme blæren helt, kan blæren blive fyldt med resturin, som kan føre til urininkontinens, og der er også en risiko for urinvejsinfektioner.
 
Hvis din pårørende er blevet mindre mobil med alderen, er det måske ikke så let at nå på toilettet. Resultatet er, at de ikke kan nå på toilettet til tiden. Så er de afhængige af en plejer som dig til at hjælpe dem med deres

Få mere at vide

For at være en god plejer er det vigtigt at forstå, hvad der sker, når vi bliver ældre, og hvordan det påvirker mobilitet og kognitive evner. Lær mere om aldersrelaterede ændringer i følgende artikler, og hvordan du kan hjælpe din pårørende: