Aldring og mobilitet

Bevaring af mobiliteten

Det er fint, hvis dine ældre pårørende stadig kan bevæge sig rundt. Det betyder, at de har en grad af uafhængighed og kan foretage sig ting som selv at komme på toilettet. Så prøv at hjælpe dem med at være mobile så længe som muligt for at bevare deres værdighed.
 
Alderen kan på den anden side sætte sine spor på kroppen. Det er naturligt, at musklerne og leddene bliver svagere, når vi bliver ældre. Vores koordination og balance kan også blive dårligere. Det betyder, at vi ikke kan bevæge os, som vi kunne tidligere. Hvis det er tilfældet for den person, som du plejer, er der ting, som du kan gøre for at hjælpe dem.  
 
Hvordan kan du hjælpe dem med at forblive mobile? En måde er at opmuntre dem til at motionere regelmæssigt. Bevægelse og motion er med til at styrke musklerne og knoglerne. Det reducerer også balanceproblemer. Din pårørende skal dog bevæge sig forsigtigt. Så det er godt, hvis du, en ven eller en fra hjemmeplejen kan motionere med dem.
 
For at hjælpe deres mobilitet kan du også sørge for, at det er sikkert for dem at bevæge sig rundt i deres hjemmemiljø. Et fald kan nemt brække en ældre persons skrøbelige knogler. Det kan ødelægge den tillid, som de har brug for til at forblive på benene. Så prøv at sikre, at de ikke falder eller snubler.

Bestil en gratis prøve

Find de TENA produkter, der er bedst for din pårørende

Når de ikke kan bevæge sig rundt
Det vil måske blive sværere og sværere for din pårørende at bevæge sig omkring. Så det kan være nødvendigt for dig at hjælpe dem med ting, som de nemt plejede at klare selv – for eksempel stå ud af sengen, tage tøj på eller komme på toilettet.
Sådan kan du hjælpe
Som en plejer kan du hjælpe din pårørende med at bevæge sig omkring og bevare en vis grad af mobilitet. Hvis din pårørende ikke har let ved at bevæge sig rundt, kan du gøre de ting, som han eller hun har brug for at få udført. 
 
Sørg for at: 
  • din pårørendes/dit hjem er sikkert at bevæge sig rundt i – se Sikkerhed i hjemmet for ældre 
  • din pårørende kender vejen til toilettet og selv kan gå på toilettet, eller hvis det ikke er tilfældet, kan du minde din pårørende om at bede dig om hjælp
  • din pårørende ved, hvor du er, og hvem han eller hun skal kontakte i tilfælde af problemer 
  • din pårørende har en mobiltelefon eller en anden anordning indenfor rækkevidde, så han eller hun kan ringe eller trykke på en knap i tilfælde af problemer.
Nedenfor er der flere tip til at hjælpe den person, som du plejer, uanset om han eller hun er immobil eller delvist mobil.
Find en fælles forståelse
De fleste af os vil helst holde vores toiletbehov for os selv. Og det er måske pinligt for din pårørende at fortælle dig, hvornår han eller hun har brug for at komme på toilettet. Så det er vigtigt at finde en måde, hvorpå din pårørende kan fortælle dig, hvornår han eller hun har brug for hjælp – nogle få ord eller et tegn, der respekterer din pårørendes følelser.
Reducér lækagerne
Du kan hjælpe den person, som du passer, med at få større selvtillid ved at forhindre lækager. Prøv at opmuntre din pårørende til at gå på toilettet på samme tidspunkter hver dag. Det kan skabe en vane og reducere antallet af gange, hvor han eller hun har ufrivillig vandladning. 

Hvis han eller hun har svært ved at nå på toilettet til tiden, kan du overveje at bruge inkontinensprodukter til engangsbrug. Alle situationer er unikke, så brug TENA produktfinder til at finde det bedste inkontinensprodukt med den rigtige sugeevne til din pårørende.

Du kan læse mere om fordelene ved TENA på Fordele ved TENA.