Demens og inkontinens

En almindelig bivirkning

Hvis din ældre pårørende bliver dement, kan han eller hun blive meget anderledes end den person, som du kendte før. Og nu har din pårørende mere end nogensinde brug for din kærlighed, pleje og forståelse, især hvis han eller hun er inkontinent. 
 
En ting, som du bør forberede dig på, hvis din pårørende har demens: Han eller hun ved ikke, hvornår de har brug for at gå på toilettet. De vil begynde at have uheld, tisse eller have afføring i bukserne. er en almindelig bivirkning ved demens, og det vil, som andre plejere har bemærket, kræve stor tålmodighed at give den bedst mulige pleje.

Håndtering af pårørendes inkontinens

Nedenfor og på de følgende sider vil du få information om at pleje en person med demens og . Det vil hjælpe dig med at sørge for, at din pårørende er ren og føler sig godt tilpas. 
Inkontinensprodukter og demens
En person med demens forstår måske ikke, hvorfor han eller hun er nødt til at bruge andet end sit almindelige tøj og undertøj. Afhængigt af din pårørendes tilstand kan du være nødt til at forklare, hvorfor du gerne vil have, at han eller hun bruger inkontinensbind eller . Du kan hjælpe din pårørende med at føle sig mere tryg ved at prøve at gøre skiftet til disse produkter til en del af den normale rutine. Udover at bruge beskyttelsesprodukter kan det også være en god idé at beskytte sengen, stole og andre møbler. Det vil gøre den daglige rengøring lettere og være med til at holde din pårørendes omgivelser rene og fri for lugt. Du kan finde flere informationer på vores TENA sortiment af inkontinensprodukter og vores produkter til personlig  hygiejne.
Sådan gør du tøjskift lettere
Når en person bliver inkontinent, har vedkommende normalt brug for at skifte tøj hyppigere. Men hvis personen lider af demens, kan det være en ekstra udfordring, og vedkommende skal måske have mere hjælp. Sørg for, at tøjet er nemt at skifte for at gøre tingene lettere for både dig og din pårørende. Tøj med lynlås og velcro er nemmere at magte end besværlige knapper og tryklåse. Hvis du kan gøre hele skifteprocessen nemmere, vil din pårørende føle sig mindre anspændt eller flov. Især hvis vedkommende selv kan tage tøj af og på med minimal hjælp.
Kostforandring
En kostforandring kan muligvis også forbedre din pårørendes velbefindende. Du bør dog være forberedt på, at din pårørende måske vil modsætte sig kostændringer, især hvis vedkommende på grund af demens har udviklet en modvilje mod eller forsmag for bestemte madvarer. For at sikre, at din pårørende spiser en afbalanceret kost, er det bedst at drøfte eventuelle ændringer med hans eller hendes læge eller en diætist. Det er også vigtigt at sørge for, at din pårørende får nok at drikke. Så prøv at holde øje med hans eller hendes væskeindtag for at sikre, at det er tilstrækkeligt.
Tilpasninger i hjemmet
Prøv at installere en transportabel toiletstol/toiletkumme i de(t) værelse(r), hvor din pårørende tilbringer det meste af sin tid. Det kan hjælpe, hvis en person har svært ved at nå på toilettet i tide, især om natten. 

Det kan dog være nødvendigt at forklare ham eller hende, hvorfor du gør dette. Det er vigtigt at tage hensyn til din pårørendes følelser og tale med ham eller hende om de foreslåede ændringer, så de ikke føler sig såret.

Medicin til blærekontrol
Din læge vil måske ordinere medicin, der påvirker blærens trang til at lade vandet. Eller medicin, der ændrer, hvor tit blæren fortæller kroppen, at vandladning er umiddelbart forestående. Disse lægemidler reducerer generelt hyppig trang til at lade vandet, når din pårørende ikke er i stand til at komme på toilettet hurtigt nok.
 
Disse lægemidler kan have bivirkninger som forstoppelse og tør mund. Sørg for at finde oplysninger om bivirkninger, så du kan følge op på medicinens virkning og bivirkninger.
Hjælp til at blive vasket
Hygiejne er vigtig – især hvis din pårørende er inkontinent. Hvis din pårørende lider af demens, glemmer han eller hun måske at vaske sig, og det kan kræve mere hjælp og en god del mere tålmodighed fra din side. 

>Få flere nyttige hygiejnetip her.