Min pårørende har mentale udfordringer

Graden af støtte, som din pårørende har brug for, afhænger både af hans/hendes mentale tilstand og fysiske helbred.
 
Du har måske lagt mærke til, at din pårørende ikke er i stand til at håndtere ting på samme måde som tidligere. Måske er han/hun blevet glemsom. Eller når ikke på toilettet i tide. Eller har voldsomme humørsvingninger. Hvis din pårørende udviser disse symptomer, er dette afsnit for dig. Her kan du hente praktiske tip om, hvordan du bedre kan passe en pårørende med , der er svækket mentalt. Men vi anbefaler også at konsultere en læge.

Fast rutine for dig og din pårørende

Mennesker med mentale helbredsudfordringer føler sig mere trygge, når de har en fast rutine. Det gælder især, når de skal have skiftet deres inkontinensprodukter. Du kan hjælpe dem med at være mindre anspændte og mere afslappede ved at gøre det på de samme tidspunkter hver dag. Og ved at sige og gøre de samme ting, når du skifter produkterne. Så ved de, hvad der skal ske. Og de ved, hvornår det finder sted i forhold til spisetider, hviletider og andre aktiviteter som f.eks. at se fjernsyn. 
 
Hvis du indimellem er nødt til at overlade dit plejeansvar til en anden, vil det være en hjælp, hvis vedkommende kender din rutine. Hvis din afløser fortsætter med at gøre det samme på de samme tidspunkter, vil din pårørende føle sig mere tryg.  

Skab det rigtige miljø

Dette vil variere afhængigt af din pårørendes tilstand og situation. Hvis han/hun selv kan gå på toilettet, skal du sørge for, at der er fri bane. Prøv at skabe så sikkert et miljø som muligt. Det kan du gøre ved at tilpasse dine omgivelser samt købe og installere passende produkter og udstyr. Målet er at gøre det muligt for din pårørende at bevæge sig trygt og sikkert omkring. Gør dette så snart som muligt:
 
  • Tjek gulvet i hvert rum, hvor din pårørende kommer. Er gulvet glat? Udgør det en risiko? Hvis det er tilfældet … 
    – Sæt skridsikringstape under løse gulvtæpper og fjern ujævne og slidte gulvtæpper. 
    – Læg skridsikre måtter der, hvor gulvet tit er glat, f.eks. i badeværelset og køkkenet.
  • Anbring støttegreb på steder, hvor din pårørende har brug for dem – f.eks. ved siden af toilettet, i brusenichen eller ved badekarret.
  • Gør døren til badeværelset let at genkende for ham/hende med et stort skilt. Det kan også være en idé at udskifte toiletsædet med et sæde i en klar farve, som er lettere at se.
  • Anbring en affaldsspand med låg til brugte inkontinensprodukter på badeværelset eller i soveværelset. Det giver en mere behagelig atmosfære og gemmer affaldet væk.
  • Den person, som du plejer, vil måske også foretrække tøj, der er let for dig eller ham/hende selv at tage af, f.eks. nederdele med vidde og bukser, der kan snøres. Tøj, der er let at tage af, hjælper din pårørende med at føle sig mere selvstændig og kan gøre det lettere for dig at hjælpe.

Hygiejne er vigtig

Personlig hygiejne er en vigtig del af alles daglige rutine. Det er dog ikke så let og ligetil, når du plejer en person, hvis fysiske og mentale helbred bliver gradvist ringere.
 
Personer med demens kan blive mindre samarbejdsvillige og i højere grad modsætte sig ændringer. Så det kan kræve stor tålmodighed at tage dig af din pårørendes hygiejne. Du vil være nødt til at tale mere med ham/hende og bruge mere tid på at vaske din pårørende. Læs mere om inkontinens og demens

Pleje af ældre hud

Som du sikkert ved, bliver vores hud mere skrøbelig og får let skader, når vi bliver ældre. Huden har derfor brug for særlig pleje med en skånsom hygiejnerutine, der er med til at forebygge hudirritation og infektioner. Det gælder især, hvis din pårørende er inkontinent – urin og afføring kan skade huden. God hygiejne for ældre er ikke kun med til at beskytte huden, det beroliger også din pårørende og er med til at få ham/hende til at føle sig ren, godt tilpas, forfrisket og sund. Det øger også deres selvtillid.
 
Der er tre trin forbundet med ældres hudpleje: vask, genopbyggelse og beskyttelse. Du kan se et udvalg af produkter, der dækker disse trin og er designet til ældre hud på TENA hudplejesortiment

Inkontinensprodukter

Det er vigtigt at huske, at mennesker med demens ikke kan lide forandringer. Så de forstår måske ikke, hvorfor du gør forskellige ting, f.eks. hjælper dem med deres . Derfor er TENA inkontinensunderbukser designet til at ligne og føles som normale . De hjælper din pårørende med at føle sig tryg ved at skifte over til dem. Erfarne plejere, inklusive plejere på plejehjem, fortæller os, at personer med demens i deres varetægt gerne vil bruge dem. 

Hjælp din pårørende med mad og drikke

Nogle mennesker med er bange for at drikke for meget – de tror  det vil øge trangen til at gå på toilettet. Så de begynder at drikke mindre. Det kan være et problem – det kan gøre urinen mere koncentreret og være en risiko for helbredet. Så prøv at opfordre din pårørende til at drikke som normalt, når han/hun er tørstig. 
 
Måltider er vigtige for ældre mennesker – ikke kun med hensyn til nærende mad og drikke, men også på grund af lejligheden til at tilbringe tid sammen med andre. Det er godt, hvis du og måske venner og anden familie, spiser sammen med dem. Dit selskab og lejligheden til at snakke og le vil hjælpe dem med at føle sig godt tilpas. Prøv også at servere deres måltider på de samme tidspunkter hver dag. 

Holde forbindelsen til andre ved lige

Hvis din pårørende har et svækket mentalt helbred og begrænset mobilitet, nyder han/hun måske ikke sine tidligere hobbyer så meget som før. Uanset i hvilken tilstand din pårørende er, vil han/hun sikkert stadig gerne holdes i hånden, omfavnes og tales til stille og roligt. Det vil være godt, hvis du kan finde nye aktiviteter, som I kan foretage jer sammen – ting, som din pårørende vil synes om og nyde. 
 
Erfarne plejere siger, at det at foretage sig selv små ting sammen kan være et lyspunkt i din pårørendes dag.

Vær ikke bange for at bede om hjælp

Når den person, som du plejer, har demens og samtidig er inkontinent, er det ekstra svært. Erfarne plejere anbefaler, at du søger hjælp og støtte fra andre – familiemedlemmer, venner eller lokal eller offentlig socialforsorg.

Bestil en gratis prøve

Find de TENA produkter, der er bedst for din pårørende