Hudsundhed

Ældre hudsundhed

Du kan hjælpe med at holde din pårørendes hud sund og reducere risikoen for skader. Du har måske allerede fundet en daglig hudplejerutine, der tager hensyn til din pårørendes tilstand og følsomhed. Alligevel vil du måske have glæde af at lære mere om at pleje ældre og sart hud.

Huden forandrer sig

Du har måske bemærket, at din pårørendes hud har ændret sig med alderen. Når vi bliver ældre, mister huden fedt og er ikke længere så glat som tidligere. Den bliver tyndere og svagere. Skrammer, rifter eller stød er længere om at heles. 
 
Forskellige faktorer kan beskadige huden på langt sigt:
 
  • helbredstilstand
  • rygning 
  • tør luft
  • mangel på væske
  • stress
  • mange års solbadning
  • ændringer i hudens tilstand kan også skyldes dårlig ernæring
Med alderen producerer huden heller ikke så mange beskyttende olier. Det kan føre til rynker, tør hud og alderspletter. 
 
Alle disse faktorer gør en ældre persons hud mere udsat for skader. Derfor skal du beskytte din pårørendes hud så godt som muligt mod . Hvis man ikke er opmærksom på det, kan urin og/eller afføring skade huden. De områder, der har mest behov for beskyttelse, er hofterne, intimområdet samt mellem bækkenet og endetarmen (perinealhuden).

Beskyttelse af sart hud

Der er en almindelig hudtilstand, der berører ældre mennesker med (inkontinensrelateret dermatitis). Den kaldes perineal dermatitis, og den giver et meget ubehageligt udslæt. Det forekommer, når huden har for megen berøring med fugt og stoffer i urin og afføring. Det medfører, at huden bliver irriteret og nedbrudt. 
 
Den gode nyhed er, at du kan være med til at beskytte din pårørende mod perineal dermatitis. Eller hvis din pårørende allerede har perineal dermatitis, kan du hjælpe med at forbedre tilstanden, så han/hun føler sig bedre tilpas, og huden ser bedre ud.

Find de rigtige produkter

Når din pårørende tisser eller har afføring i bukserne, er det vigtigt at rense med et skånsomt vaskeprodukt (ikke almindelig sæbe, som udtørrer huden). Det er også vigtigt at anvende en fugtighedscreme samt en hudbarriere eller beskyttelsesmiddel. TENA Vaskecreme indeholder alle tre dele og er særligt formuleret til huden hos ældre mennesker med
 
 
Når din pårørende tisser eller har afføring i bukserne, er det vigtigt at rense med et skånsomt vaskeprodukt (ikke almindelig sæbe, som udtørrer huden). Det er også vigtigt at anvende en fugtighedscreme samt en hudbarriere eller beskyttelsesmiddel. 
Det er let at blive forvirret af de mange forskellige produkter, der er tilgængelige. For eksempel er forskellen mellem en fugtighedscreme og en barrierecreme måske ikke tydelig. Du kan læse om fordelene ved de forskellige produkter på vores side om hudpleje [LINK]. Så kan du finde de rigtige produkter til din pårørendes særlige behov.

Andre praktiske tip

Du kan finde flere tip om, hvordan du kan hjælpe med at bevare huden i din pårørendes intime områder sund download vores hygiejnerutine (PDF).

Bestil en gratis prøve

Find de TENA produkter, der er bedst for din pårørende