Inkontinenstyper

Almindelige typer inkontinens

Du ønsker at yde din pårørende den bedst mulige pleje. Så det vil være en hjælp for dig at vide, hvilken form for han/hun har. På den måde vil du bedre være i stand til at finde de rigtige produkter til din pårørendes situation. Og hjælpe ham/hende håndtere sin situation mere effektivt. Så din pårørende kan føle sig bedre tilpas og tryg.
 
Nedenfor beskriver vi syv typer inkontinens samt deres forskellige årsager og symptomer. Nogle er unikke for kvinder, og andre forekommer kun hos mænd. De mest almindelige typer er og – og man kan have en kombination af de to typer. 
Stressinkontinens
Det er den mest almindelige type hos kvinder. Omkring 10 % af inkontinens hos mænd er af denne type. Det forekommer tit, når bækkenbundsmusklerne, der støtter blæren, er blevet slappe. Når man griner eller hoster, øges trykket på blæren. Bækkenbundsmusklerne kan ikke strammes nok til at holde urinen tilbage. Det betyder, at lidt urin slipper ud – normalt kun en lille smule, men i nogle tilfælde kan det være mere.

Kvinder –  forekommer typisk hos kvinder i løbet af en graviditet, efter en fødsel, og efter man er fyldt 40. Det er de tidspunkter, hvor kvinders er mest tilbøjelige til at være svækkede og/eller skadede. Kvinder i alle aldre kan dog have denne type inkontinens. En ud af tre oplever det på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det forekommer tit hos yngre kvinder, når de dyrker sport. 
Tranginkontinens
Det kaldes også "overaktiv blære". Det forekommer, når du har en pludselig trang til at lade vandet, og blæren automatisk udskiller urin, uden du kan stoppe det. Kroppen giver normalt intet eller kun kort varsel. Der kan være tale om ret store mængder ufrivillig vandladning. Gennemsnitspersonen tømmer sin blære mellem fire og otte gange om dagen. Har din pårørende brug for at lade vandet hyppigere end gennemsnittet? Vågner han/hun normalt flere gange om natten for at gå på toilettet? Det kan være et tegn på

Mænd – Tranginkontinens er den mest almindelige type hos mænd. Det skyldes tit en forstørret
Andre typer for kvinder og mænd

  • Nogle mennesker kan ikke nå at komme på toilettet i tide på grund af fysisk eller mental sygdom. De har, hvad man kalder funktionel inkontinens.   


  • Det er normalt en kombination af og , hvor den ene type er mere udtalt end den anden.

  • Neurologiske blærelidelser
    Hos nogle mennesker kan hjernen ikke kommunikere korrekt med blæren. Det betyder, at de ikke kan kontrollere deres blære eller tømme den helt. Sådanne kan være forårsaget af en lang række sygdomme. Undgå at drage forhastede konklusioner, hvis du tror, at din pårørende har denne type . I stedet bør du følge ham/hende til lægen så hurtigt som muligt. Du vil være bedre klædt på med en professionel diagnose.
Andre typer for mænd

  • Det er, når blæren (urinrøret) ikke tømmes helt og fortsætter med at dryppe, efter man har ladet vandet. Det er almindeligt ved svage


  • En person med en konstant eller sporadisk urinstrøm har overløbsinkontinens. Det kan skyldes en blokering eller nerveskade. 

Er du ikke sikker på symptomerne?

Hvis din pårørendes symptomer ikke er tydelige, er du måske ikke sikker på, hvilken type han eller hun har. Du kan finde ud af det ved at gøre følgende: 
 
Prøv at føre en dagbog for at registrere din pårørendes vandladningsmønster i en eller to uger. Så kan du vise det til lægen. Vi anbefaler, at du taler med en læge for at få en korrekt diagnose samt rådgivning i håndtering af din pårørendes tilstand.
 
 
Du vil sikkert komme ud for nogle ukendte betegnelser, når du lærer om inkontinens. Find ud af, hvad det betyder i Ordlisten.