Dobbelt inkontinens – hvad er det og hvordan håndteres det

Dobbelt er, når blære- og tarminkontinens sker på samme tid. I denne artikel fremhæver vi årsagerne for dobbeltinkontinens, behandlinger og hvordan du kan hjælpe med at lette livet for personer, der lever med dette problem.

Tarminkontinens

eller tarminkontinens betyder, at du ikke er i stand til at kontrollere din afføring, og på grund af dette vil afføring eller fæces sive uventet. Der er forskellige niveauer af symptomer på tarminkontinens – fra let lækage til totalt tab af tarmkontrol. Tarmkontinens kan forårsage stor emotionel bekymring, da det er en stor del af en persons værdighed, der bliver påvirket, når han eller hun ikke kan kontrollere kropsfunktioner længere. At undgå sociale aktiviteter er også ganske almindeligt desværre, og det er noget du som plejer kan forsøge at støtte dem med. Hudirritation er et andet problem at være opmærksom på. Det sker, når huden gentagne gange er i kontakt med fæces, hvilket kan føre til smerte og kløe.

Hvad forårsager tarminkontinens?

Tarminkontinens er et symptom, der kan forårsages af en række årsager, som diarré, forstoppelse eller gennem nerve- eller muskelskade. De sidste to er normalt forbundet til en tidligere operation eller fødsel. Hvis det er forårsaget af diarré eller forstoppelse, er det normalt midlertidig, men det kan også blive kronisk. Tarminkontinens er statistisk mere almindeligt hos ældre, men det er vigtigt at forstå, at det ikke er en normal del af det at blive ældre.

Nerveskade

Hvis der er en skade på nerverne, der kontrollerer de anale lukkemuskler (typisk under fødsel, rygmarvsskade, hjerteanfald), kan det føre til

Muskelskade

Hvis musklerne i enden af rektum bliver skadet, kan det være svært at holde afføringen ordentligt tilbage. 

Forstoppelse

Kronisk forstoppelse kan forårsage, at en hård masse af afføring formes i rektum, som så bliver for hård til at passere. Dette kan med tiden føre til svækkede muskler, der lader afføringen sive ud.

Diarré

Fæceslækage under diarré er normalt ikke et tegn på en kronisk tilstand af , men det er sværere at holde tynd afføring i rektum end almindelig afføring.

Hæmorider

Hæmorider kan holde anus fra at lukke helt, hvilket kan få afføringen til at sive ud.

Blæreinkontinens

Urininkontinens er et almindeligt problem og omfanget varierer fra lejlighedsvist at lække urin ved hoste eller nysning til mere akutte trangfølelser og større lækage gennem dagen. er i den grad mere almindelig hos ældre mennesker, men det kan også ske af andre årsager. Der er flere forskellige typer af urininkontinens:
 
Stressinkontinens
Det sker normalt, når man hoster, nyser eller griner. Det er den mest almindelige inkontinenstype hos kvinder, men sjældent hos mænd.
 
Tranginkontinens 
Inkontinensproblemer med et stort akut behov for at lade vandet. Mængden af lækage varierer fra små dryp til fuld tømning af blæren. Kan forårsages af en række årsager, som forstørret prostata, urinvejsinfektion eller blot, hvis du drikker for meget. 
 
 
En kombination af både og . Det betyder, at personen kan have ufrivillig vandladning både forbundet med akut behov og ved anstrengelse.
 
Urininkontinens 
Sker når blæren ikke kan tømmes helt og derefter gradvist fyldes med tilbageværende urin. Den mest almindelige årsag til dette type problem er en obstruktion af urinrøret, for eksempel, på grund af en forstørret . På den anden side kan det også forårsages af en inaktiv blæremuskel, normalt en konsekvens af nerveskade rundt om blæren (for eksempel via multipel sklerose eller diabetes) eller som en bivirkning fra noget medicin.
 
 
Det ufrivillige tab af urin lige efter at have ladet vandet. Det sker, fordi der stadig er urin i urinrøret. Problemet er mest almindeligt hos mænd, og kan nogle gange undgås ved at presse frem på mellemkødet for at tømme den resterende urin. Det kan også påvirke kvinder, der har dårlig muskelstøtte til urinrøret.
 
Funktionsinkontinens 
Når personen ikke kan nå på toilettet i tide på grund af immobilitet. Nedsat syn, lav kognitiv funktion og reduceret mobilitet kan forårsage funktionel urininkontinens.

Hvilke behandlinger og anbefalinger er der?

For det første, for at opnå den mest nøjagtige behandling skal du først forstå hovedårsagen til din . Konsulter en professionel, og planlæg din behandling herfra.
 
Som forebyggende foranstaltning og som en generel behandling af enhver type af inkontinens er bækkenbundstræning en veletableret øvelse, som du kan gøre hvor som helst. Ved at styrke dine øger du din kontrol over din blære.  
 
Fæcesinkontinens kan, afhængigt af årsagen, hjælpes af disse to handlinger:
 
Undgå forstoppelse
Træn, drik masser af vand og indtag mad med mange fibre i din kost.
 
Behandling af diarré
Behandling af årsagen til diarré, hvilket kan forårsages af en tarminfektion, kan ligeledes fjerne fæcesinkontinens.
 
En anden anbefaling til, hvordan dobbelt inkontinens forhindres og behandles, er at holde styr på din kropsvægt. Studier viser, at fedme er en af de højeste risikofaktorer for både tarm- og blæreinkontinens.

Hvad kan jeg gøre som plejer, hvis min patient har dobbeltinkontinens?

helt generelt, men særligt dobbelt, vil formentligt være et sensitivt emne at tale om, så være nænsom omkring det. Lyt til personens behov og se efter et produkt, der virkelig passer til personens egne individuelle præferencer, livsstil og aktiviteter. Mennesker er ofte tilbageholdende med at fortælle deres læge om fæcesinkontinens, men behandlinger er tilgængelige. Jo hurtigere de får en diagnose, jo hurtigere kan du starte med at behandle deres symptomer.
 
Husk, at patienter med en større tarmlækage kan have behov for et helt andet produkt end nogle med stor urinlækage, og du er måske nødt til at prøve forskellige produkter, før du finder det perfekte match. 
 
Derudover ønsker vi at fremhæve vigtigheden af god hudpleje til personer, der lider af inkontinens, da lækage ofte forårsager dermatitis (hudskade og -irritation). Særligt hvis den gældende person lider af dobbelt inkontinens, er effekterne af dermatitis meget høje.
 
Endelig skal du sikre, at personen, du plejer, kommer på toilettet, når det er nødvendigt, og tørret forsigtigt. Brug produkter med en blød overflade, der er mild mod huden, og tilføj fugtighedscreme og hudplejeprodukter, når det er nødvendigt.