Plejebetegnelser

Ordliste over betegnelser brugt i inkontinenspleje

Hvis din læge eller apoteket bruger et udtryk, som du ikke kender, eller hvis du læser noget på en pakke, som du ikke har set før, kan du kigge i vores ordliste og finde nyttige forklaringer.

Absorberende underbukser

Udtrykket absorberende underbukser dækker over inkontinensprodukter, der ligner underbukser til mænd og kvinder. TENA® absorberende underbukser er designet til at blive trukket på og af og anvendt som almindelige underbukser. De yder beskyttelse mod moderat til svær inkontinens.

Afføringsinkontinens

Denne type inkontinens er ufrivillig afføring.

Bækkenbundsmuskler

Bækkenbundens muskler danner en bred slynge mellem dine ben fra skambenet forrest til den nederste del af rygraden bagerst. Vi har brug for støtte fra bækkenbundsmusklerne for at kunne forblive kontinente. Disse vigtige muskler er med til at bevare kontrollen over blæren og tarmen.

Bækkenbundsøvelser

De er øvelser i sammentrækning og afslapning af bækkenbundsmusklerne. De styrker bækkenbundsmusklerne og urinrørets lukkemuskel.

Beskyttelse til mænd

Disse er inkontinensbind designet specifikt til mænd. TENA® beskyttelse til mænd er skålformet til at følge den mandlige anatomi for en blød og sikker pasform. De holdes på plads af en klæbestrimmel. De kan anvendes sammen med almindelige herreunderbukser. Bedst til let til moderat inkontinens hos mænd.

Bind

Designet til meget let til svær ufrivillig vandladning og inkontinensbehov hos kvinder. De fleste TENA® bind er pakket enkeltvis og har en klæbestrimmel, så de kan bruges med almindelige underbukser.

Bind og underbukse/trussesystem

2-dels ble-og-fikseringstrusse-system til inkontinens er designet til at blive anvendt sammen. Bindene giver en mere diskret, kropsnær pasform, når de bruges sammen med TENA® fikseringstrusser. De er til beskyttelse mod medium til svær inkontinens.

Blandet inkontinens

Det er helt bogstaveligt blandede symptomer. Det er normalt en kombination af stressinkontinens (se nedenfor) og tranginkontinens (se nedenfor). Hvis du har begge former for inkontinens, giver den ene normalt flere problemer end den anden. Hvis det er tilfældet for dig, skal du fokusere på at styre den med de hyppigste symptomer først.

Efterdryp

Det er, når blæren (urinrøret) ikke tømmes helt og fortsætter med at dryppe, efter man har ladet vandet. Det er også almindeligt ved svage bækkenbundsmuskler.

Enuresis

Enuresis (også kaldet sengevæderi) er ufrivillig vandladning i sengen. Når det sker om natten, imens man sover, kaldes det natlig sengevædning eller nocturnal enuresis.

Funktionel inkontinens

Dette er en manglende evne til at nå frem til toilettet i tide, og det kan skyldes et fysisk eller mentalt handicap. 

Inkontinens

Ufrivilligt tab af blære- og/eller tarmfunktion.

Miktion

Det at urinere (vandladning eller lade vandet).

Neurologiske blærelidelser

Nerveskader som følge af sygdom kan påvirke den måde, hvorpå hjernen og blæren kommunikerer. Dette resulterer i en manglende evne til at kontrollere blæren eller tømme den helt.

Overgangsalder

Den periode, hvor menstruationen ophører permanent.

Overløbsinkontinens

Det er en konstant eller sporadisk urinstrøm, normalt forårsaget af en obstruktion eller nerveskade. Overløbsinkontinens finder sted, når blæren ikke kan tømmes helt, og den gradvist fyldes med resturin.

Prostata

En kirtel hos mænd, som sidder ved blærens bund og omringer urinrøret. Den producerer en væske ved ejakulation. Hos ældre mænd bliver kirtlen somme tider større og kan blokere urinrøret. Et symptom på dette er en svag urinstrøm.

sengeunderlag

sengeunderlag, også kaldet engangsunderlag, er store absorberende underlag. De er designet til at beskytte overflader, hvor du sidder eller ligger ned, f.eks. senge, stole og andre møbler. TENA® underlag fås i forskellige størrelser og stile.

Stressinkontinens

Inkontinens, der forekommer i forbindelse med pludselig fysisk anstrengelse som f.eks. hoste, nys, grin, motion eller tunge løft. Det drejer sig normalt kun om små mængder urin og er generelt forbundet med svage bækkenbundsmuskler.

Tranginkontinens

Også kaldet overaktiv blære med ufrivillig vandladning, og det er den mest almindelige type hos mænd. Du oplever en pludselig trang til at lade vandet, og blæren afgiver ufrivilligt urin. Den presserende følelse kan gøre det svært at nå på toilettet i tide og kan medføre små hyppige dryp eller fuldstændig tømning af blæren. Det kan skyldes forskellige faktorer, f.eks. forstørret prostata, urinvejsinfektion, indtagelse af kaffe eller energidrikke, nyresten, sarte slimhinder efter klimakteriet, gynækologiske tilstande såsom prolaps eller ovarietumor eller forstoppelse.

Trusseindlæg

Også kaldet indlæg – de er den mindste og tyndeste type tilgængelige bind. TENA® inkontinensindlæg er designet til meget let beskyttelse mod inkontinens og giver en følelse af friskhed i hverdagen.

Ultra tynde

TENA® Ultratynde bind er specielt designet med henblik på diskretion. De har en tyndere profil, men kan yde samme beskyttelse som almindelige inkontinensbind.

Underbukser

Absorberende herreunderbukser specielt designet til at beskytte mod inkontinens. TENA® absorberende underbukser til mænd og kvinder er velegnede til pleje af en pårørende. De sidder sikkert med lukketape og kan let fjernes. De kaldes også sommetider voksenbleer, og inkontinensunderbukser har maksimal sugeevne til beskyttelse mod inkontinens.

Urinlækager

Også kaldet ufrivillig vandladning eller urininkontinens. Det betyder, at en person har svært ved at kontrollere vandladningen. Det kan føre til urinlækage.

Vådservietter

Størrelsen på TENA® inkontinens vådservietter og vaskeklude er specielt designet til voksne. De bruges til nænsomt at rense og lindre huden.

Voksen alt-i-et-produkt/underbukser

TENA® henviser til “alt-i-et-produkt” eller “underbukser” til voksne. De sidder sikkert med lukketape og kan let fjernes.