Min pårørende har brug for meget hjælp

Hvordan du hjælper din pårørende, afhænger af hans/hendes fysiske tilstand, og hvor meget støtte der kræves fra dig.
 
Er han/hun ude af stand til selv at stå ud af sengen? Tilbringer han/hun det meste af tiden i sengen? Og har han/hun brug for hjælp til at tage tøj på og blive vasket? Hvis disse beskrivelser passer på din pårørende, er dette afsnit for dig. Her kan du hente nogle praktiske tips om, hvordan du støtter din pårørende i den personlige hygiejne.

God hygiejne

En af de vigtigste ting, som du kan gøre for din pårørendes helbred og velvære, er at hjælpe ham/hende med den personlige hygiejne. Det er imidlertid et meget personligt plejeområde, og nogle pårørende synes i starten, at det er pinligt. Men selv om det kan være udfordrende for dig, kan det være nogle af de mest givende øjeblikke ved plejearbejdet. Det kan måske oven i købet styrke båndene mellem jer. 

Hudpleje for ældre

Som du sikkert ved, bliver vores hud også ældre med årene. Den bliver ret skrøbelig. Derfor har ældre mennesker brug for en særlig hygiejnerutine – én, der er designet til deres sarte hud. Det er især tilfældet, hvis de lider af , da urin og afføring kan irritere og skade deres hud. Skånsom afvaskning og beskyttelse er med til at forhindre hudirritation og infektion. Det er også lindrende og hjælper din pårørende med at føle sig ren, godt tilpas, opfrisket og sund. Det kan faktisk øge deres selvtillid. 
 
Der er tre ting, man skal tænke på, når man plejer ældres hud: Vask, Genopbygning og Beskyttelse. Her kan vores serie til intimpleje og kropsvask hjælpe dig. Den er skræddersyet til skrøbelig ældre hud.

Nedbrudt hud og liggesår

Det er som nævnt en god idé at beskytte ældre hud mod urin og afføring, som kan være særlig hård ved den. Prøv at tjekke hudens tilstand, når du hjælper din pårørende med den daglige personlige pleje. Hvis du ser tegn på nedbrudt hud, kan du hurtigt tage skridt til at forhindre, at det bliver værre. Du kan finde praktiske tip om, hvordan du plejer en inkontinent persons hud under Inkontinens og hygiejne.
 
Måske ligger den person, som du plejer, i sengen i lange perioder og er ude af stand til at skifte stilling regelmæssigt. Hvis det er tilfældet, risikerer huden at blive nedbrudt og udvikle liggesår. Det kan du forebygge ved at hjælpe din pårørende med at skifte stilling hyppigt. I kan betragte det som en del af den daglige rutine. Det kan også være et godt tidspunkt at give din pårørende lidt massage for at sætte gang i blodomløbet og lette trykket fra at ligge i sengen. Spørg din læge, hvordan du forebygger liggesår.

Inkontinensprodukter

Tilbringer den person, som du tager dig af, det meste af tiden i sengen? Og er vedkommende inkontinent? I så fald er det bedst at bruge specialfremstillet beskyttelse som f.eks. TENA Flex-produkter med bælte – produkter, der er designet til at beskytte mod medium til kraftig ufrivillig vandladning.
 
Brug TENA produktvælger til at finde det rigtige inkontinensprodukt med en passende sugeevne til din pårørende.

Komme sikkert ind og ud af sengen

Den person, som du plejer, kan måske have brug for din hjælp til at komme ud af sengen. Det kan være meget belastende for din ryg at løfte og flytte ham/hende. Du kan reducere risiko for skader på din ryg ved at lære sikre løfteteknikker, og ved at tænke på ergonomi, når du giver personlig pleje.

Bevæge sig rundt

Hvis din pårørende kan bevæge sig rundt med støtte fra dig, er det godt at hjælpe ham/hende med at gøre dette. Selv lidt regelmæssig motion vil hjælpe med at bevare muskulaturen og forbedre humøret. Men inden du gør det, er det vigtigt at sikre, at det er sikkert at bevæge sig rundt i dit hjem.

Sund kost og væskeindtag

Din pårørende vil måske være tilbøjelig til at drikke mindre, så han/hun ikke skal på toilettet så tit. Men det kan give problemer. Det kan gøre urinen mere koncentreret og medføre en øget sundhedsrisiko. Prøv at opfordre din pårørende til at drikke som normalt, når han/hun er tørstig. 
 
Måltider er en anden vigtig ting. Husk, at et måltid handler om andet end blot ernæring. Det er også en social situation – hvor du og din pårørende kan være sammen. Du kan måske invitere andre familiemedlemmer og venner til at spise sammen med jer, så I kan hygge jer sammen. Dit selskab har betydning for din pårørendes helbred og humør. 

Holde forbindelsen til andre ved lige

Uanset hvor gamle vi er, vil vi alle gerne holdes i hånden, kærtegnes på ryggen eller få en varm omfavnelse. Bare det at holde forbindelsen med familie eller venner føles godt. Og når en person tilbringer det meste af sin tid alene, bliver disse følelser endnu vigtigere.
 
Erfarne plejere fortæller os, at selv små aktiviteter og ting, som man gør sammen, kan være et lyspunkt i dagen for den person, som du plejer.

Vær ikke bange for at bede om hjælp

Når vi taler med erfarne plejere, er deres første anbefaling altid at bede om hjælp og støtte fra andre. Det kan være familiemedlemmer, venner eller professionelt plejepersonale.

Bestil en gratis prøve

Find de TENA produkter, der er bedst for din pårørende