Min pårørende har brug for hjælp på afstand

Du bor måske et stykke væk fra en pårørende, der har brug for din støtte – f.eks. en ældre forælder. Og du er ikke sikker på, hvad du kan gøre for ham eller hende. Mange står i den samme situation. Fra dem har vi lært, at det er muligt at hjælpe selv på lang afstand. Du kan:
 
  • give din pårørende støtte gennem samtaler
  • koordinere serviceydelser for din pårørende (f.eks. arrangere, at lokale plejere eller rengøringshjælp besøger ham/hende, og derefter følge op ved at tale med din pårørende på et aftalt tidspunkt for at sikre, at der ikke er nogen problemer)
  • styre din pårørendes helbreds- og patientjournaler og ledsage ham/hende ved lægebesøg
  • spørge, hvornår han/hun kunne tænke sig at få besøg og arrangere, at et familiemedlem eller en ven aflægger besøg på det tidspunkt
Det kan være en udfordring at yde pleje, når man er langt væk. Men det kan lade sig gøre. Nedenfor er nogle forslag, der kan hjælpe dig med at støtte din pårørende, der bor langt væk:

Læg en plan

Start med at sætte dig ind i din pårørendes situation, hvilke vanskeligheder han/hun står overfor, og hvilken grad af hjælp, der er brug for. Prøv at finde lokale ressourcer og muligheder, som du kan administrere på afstand. Tag notater om din pårørendes helbred og eventuelle juridiske eller økonomiske forhold. 
 
Det gælder også kontaktnumre, forsikringsoplysninger, kontonumre og andre vigtige oplysninger. Få så mange oplysninger som muligt om hans/hendes sygdom og hvilken behandling, din pårørende har brug for.

Hygiejne og inkontinensprodukter

Hvis din pårørende bor alene, kan han/hun sikkert klare sig selv det meste af tiden. Du kan dog stadig gøre livet lettere for din pårørende ved at hjælpe med at vælge den rigtige type beskyttelse mod . TENA engangsunderbukser er designet som normale – lette at tage på og kræver ikke hjælp. Se, hvor let det er at bruge TENA inkontinensunderbukser –  .
 
Situationen er forskellig for alle personer med inkontinens. Du kan bruge TENA produktvælger til at finde det rigtige produkt med et passende niveau af absorbering til din pårørende. 
 
Hvorfor ikke hjælpe ved at bestille en forsyning af de bestemte produkter, som din pårørende har brug for, og få dem leveret til hans/hendes adresse. Bestil online på TENA Butikken.

Skab et lokalt netværk af mennesker, som du kan kontakte

Hvis du er langt væk fra den person, som du prøver at hjælpe, kunne du arrangere regelmæssige besøg fra naboer, venner og familie. Så kan de fortælle dig, hvordan din pårørende har det. Du kan måske også foreslå din pårørende, at du vil betale for en professionel plejer til at se efter og holde ham/hende med selskab. Uanset hvad I bliver enige om, er det vigtigt for din pårørende at have en lokal kontaktperson i tilfælde af en nødsituation. 

Hold regelmæssig kontakt

Det vil selvfølgelig være godt selv at besøge din pårørende, når du har mulighed for det. Så kan du ved selvsyn se, hvilke fysiske, følelsesmæssige og økonomiske behov han/hun har. Når du ikke kan komme på besøg, kan I holde forbindelsen ved hjælp af smartphones, tablets og internettet. 
Skype, WhatsApp, Viber, Facebook Messenger og Apple FaceTime er også gode måder at holde forbindelsen. 
 
Hvis din pårørende har en mobiltelefon, er det en god idé at tjekke, at han/hun kan finde ud af at bruge den. Og at vigtige kontaktnumre er gemt i telefonen. Nogle udbydere har gratis instruktioner online eller i butikken og billigere pakker til ældre mennesker, der kun bruger deres telefon til nødsituationer. 
 
Det kan også betale sig at undersøge hjælpsomme modificeringer af telefoner, der findes for ældre mennesker – f.eks. stemmeaktiverede kommandoer, større knapper og tilslutning til høreapparater. 

Vær forberedt på nødsituationer

Prøv at være forudseende og overvej, hvad du vil gøre, hvis din pårørende kommer ud for en nødsituation. Det er en god idé at have en liste over lokale kontakter, der kan komme med kort varsel. Du bør også være forberedt på når som helst at rejse til din pårørendes hjem – og budgettere derefter.
 
Du kan måske købe et armbånd med en alarm, som din pårørende kan have på – hvis han/hun er villig til det. Disse enheder kan blive aktiveret ved et tryk på en knap for at alarmere dig eller en lokal plejer i tilfælde af en nødsituation. 

Få professionel støtte

Det kan måske være en stor hjælp for dig at undersøge muligheden for at din pårørende kan få hjælp af den offentlige  professionelle pleje til f.eks. måltider og personlig pleje. Et privatpleje tilbud kunne også være en mulighed. 

Bestil en gratis prøve

Find de TENA produkter, der er bedst for din pårørende