Behandlinger af inkontinens hos børn

Udover at give dit barn støtte og forståelse, en regelmæssig toiletrutine og sunde spise-, drikke- og soverutiner, findes der løsninger der hjælper dig med at håndtere dit barns inkontinens i hverdagen. En god start er at vælge de rigtige inkontinensprodukter, der bedst passer til deres behov og giver dem en høj grad af lækagesikkerhed og komfort. Nedenfor er nogle af de tilgængelige muligheder. Når det kommer til hvilken behandling, der er mest egnet til dit barn, afhænger dette af barnets alder og modenhed, typen af inkontinens og din families historie – dit barn har en øget risiko for at have inkontinens, hvis du eller din partner havde det. Det er dog altid godt at huske på, at det ikke er nogens skyld, det er bare en del af at blive stor. 
 
Hvis dit barn er inkontinent, kan du tale med din læge eller andet sundhedspersonale om de bedste behandlingsmuligheder for dit barn. Hvis du ønsker at lære mere om inkontinens, kan du gå herover for at læse mere om grundlæggende fakta om blæren og årsagerne til ufrivillig vandladning hos børn

Tjek først, om der er en infektion

Hvis du har grund til at tro, at der er en underliggende urinvejsinfektion, skal du tale med din læge. Lægen vil højst sandsynligt foreslå en urinprøve for at tjekke det og foreslå en behandling.

Medicin til behandling af inkontinens hos børn

Somme tider ordinerer læger medicin, hvis dit barn ikke producerer nok af det hormon, der reducerer produktionen af urin i nyrerne om natten. Denne medicin gør det samme som hormonet ved at hjælpe dit barn med at producere mindre urin om natten og reducere behovet for at tisse. Medicinen kan være en kortsigtet løsning for situationer som lejrskoler eller ferier, hvor det er vigtigt at være tør. 
 
Den kan også tages igennem en længere periode, afhængigt af dit barns situation, med pauser hver tredje måned for at se, om medicinen har nogen effekt på barnets sengevæderi. Medicinen er ikke en velegnet behandling til alle børn, og sengevæderi vender tilbage hos nogle børn, efter de stopper med at tage det.

Alarmer til sengevæderi (sengevædningsalarmer)

Alarmer til sengevæderi er designet til at ringe eller brumme for at vække dit barn på det tidspunkt, hvor sengevæderiet starter, og kan hjælpe børn med at få en god vane og træne blæren – hvilket gør det til en effektiv løsning.
 
Alarmer kan enten købes eller i nogle tilfælde fås gennem sundhedssystemet. 

Brug af alarm

Inden du starter med at bruge en alarm til sengevæderi, er det en god idé at sikre, at dit barn har sunde spise- og drikkevaner, regelmæssige toiletrutiner og får nok søvn om natten. 
Formålet med alarmen er at hjælpe dit barn med at vågne og gå på toilettet. Så det er vigtigt, at de selv slukker for den – hvis du slukker for alarmen, vil barnet lære at sove igennem signalerne, og alarmen vil ikke være effektiv. 
 
I starten kan det være nødvendigt, at du hjælper med at vække dit barn, når du hører alarmen, så barnet kan slukke for den, gå på toilettet, og sengetøjet kan blive skiftet. En babymonitor er en metode til at høre alarmen, uanset hvor i hjemmet du befinder dig. Når du begynder at bruge alarmen, bør dit barn ikke bruge ble eller beskyttelsesbukser, da barnet skal kunne føle behovet for at gå på toilettet.  

Vær hurtigere end alarmen

Efter omkring de første 10 dage med alarmen begynder børn at lære at vågne op og "være hurtigere end alarmen". Du vil begynde at se, at sengevæderiet reduceres, og det er et tegn på fremskridt.

Tørre nætter – hold fast i det

Når dit barn bliver helt tør ved brug af alarmen, skal du fortsætte med at bruge den i endnu en måned for at være sikker.

Vær tålmodig

Det kræver vedholdenhed at bruge en alarm til sengevæderi, både for forældre og for et barn. Så hvis du er inde i en travl eller stressende periode, er det bedst at begynde behandlingen, når tingene er faldet til ro, og du har bedre tid. Hvis der ikke sker fremskridt, kan du tage en pause og prøve igen om et par måneder. 
 
Uanset hvilke løsninger du prøver for at reducere dit barns inkontinens, er det altid bedst at involvere din læge.

Tip

Hvis dit barn ikke vågner ved alarmen, kan du gøre lyden højere ved at anbringe alarmen i en blikdåse, og hvis alarmen er for høj, kan du dække den med en pude.