Håndtering af problemer med inkontinens

Uanset om det er ufrivillig vandladning om dagen eller sengevæderi, kan det være svært at tale om og håndtere dit barns inkontinens. Som forælder eller sundhedsprofessionel er det ikke kun vigtigt at finde de rigtige inkontinensprodukter, der vil støtte dem og gøre dem trygge, det er også vigtigt at udvise forståelse og forsikringer for at sikre at barnet stadig har det godt med sig selv. Her er nogle tip til, hvad du skal tænke på, når du taler med dit barn og håndterer dets inkontinens.

Vær rolig og åben

Børn opfatter nemt utålmodighed. Så forbliv rolig og åben, og tal ærligt om problemet. Tal også tit om det, da det er vigtigt at følge op på, hvilke følelser de har, og om de har spørgsmål eller bekymringer. Som med alle andre emner, jo mere du taler om det med dit barn, jo mere normalt og naturligt føles det for dem at tale om det.

Gør situationen normal

Dit barn kan være urolig for, at der er noget galt med ham eller hende. Så det er godt at forsikre barnet om, at det ikke er hans eller hendes skyld, og at der er andre børn, som har det på samme måde. Forklar barnet, at der sikkert er en eller to andre i klassen, som har det samme problem, og at de er lige så generte ved at tale om det. Det er godt at fremhæve, at det ikke er noget at være flov over, og at der findes gode behandlingsmuligheder.
 
Fortæl, hvis du eller en af deres søskende har haft et lignende problem. Det giver børnene håb, når de ser, at andre har været igennem det samme, og at det kun var en midlertidig fase. 

Nogle fakta og tal om inkontinens hos børn

Med hensyn til alderen kan man generelt sige:
 
  • Sengevæderi er den mest almindelige form for inkontinens hos børn, mens ufrivillig vandladning om dagen berører 2-4% af børn på 5 til syv år. 
  • Når de er tre år gamle, er 3 ud af 4 børn renlige.
  • I femårsalderen tisser cirka 1 ud af 10 børn stadig i sengen.
  • I tiårsalderen tisser cirka 1 ud af 15 børn stadig i sengen.
 
Alle børn er unikke og forskellige, og det er faktorerne omkring deres inkontinens også, så hvis du har spørgsmål eller bekymringer, er det altid bedst at tale med din læge eller en anden sundhedsprofessionel.  

Lidt biologiundervisning med Hr. Blære

Når man forklarer børn hvorfor og hvordan, er det ikke længere så mystisk, og det gør det lettere for dem at forstå problemet. Ved at tale med dit barn om, hvordan kroppen og blæren fungerer, kan du være med til at gøre dem mere trygge. Besøg det lokale bibliotek og lån nogle bøger om emnet. Visuelle hjælpemidler kan gøre det lettere for børn at opfatte og forstå, hvad du siger. 
 
Hvis det er et mindre barn, kan du f.eks. prøve at digte en historie omkring situationen, som gør det lettere at forholde sig til det. Du kan f.eks. sige, at "Hr. Blære stadig prøver at lære sit arbejde og lære alle andre at kende, og de vil snart blive gode venner". 
 

Flovhed

Dit barn kan være en skuespiller, en kunstner, en sportsudøver eller bare dit barn, men han eller hun bør aldrig blive kendt, defineret eller beskrevet som en sengevæder. Det ville fremhæve de negative følelser omkring problemet. Sørg i stedet for, at de forstår, at det ikke er deres skyld, og heller ikke noget, som de kan kontrollere. Det er også godt at fortælle dem, at der findes gode produkter og løsninger til at hjælpe med at håndtere deres inkontinens.