Praktiske tips til håndtering af dit barns inkontinens

Det er betryggende at høre fra andre, som har prøvet det, og som har oplevet det, som du går igennem nu. Da der ikke tales ret åbent om sengevæderi og inkontinens, kan det være svært at finde denne slags hjælpsomme råd. Nedenfor kan du finde en række hjælpsomme tip fra andre forældre og lærere samt fra sundhedspersonale.

Aftenrutiner

Hvis dit barn har problemer med sengevæderi, kan en god aftenrutine hjælpe. 
 
  • Fastlæg gode og regelmæssige spise- og drikkevaner i løbet af dagen. 
  • Sørg for, at dit barn går på toilettet, inden det går i seng. 
  • Det kan også være værd at prøve en alarm til sengevæderi for at reducere uheld om natten.

Sørg for, at barnet drikker nok vand

Hvis dit barn viser tegn på forstoppelse, skal det behandles, da forstoppelse også kan lægge pres på blæren og føre til sengevæderi. Så det er vigtigt at sørge for, at dit barn spiser en sund kost og har regelmæssig afføring. 
 
Hvis dit barn er meget tørstigt og har svært ved at lade vandet, kan det være en god idé at tale med lægen.

Hav ekstra sengetøj klar

Opbevar et sæt ekstra sengetøj, nattøj og en dyne i dit barns værelse, så det er nemt at skifte om natten. Det vil være en hjælp, hvis du vågner og er søvnig om natten, og gøre uheldet mindre dramatisk for alle.

Investér i sengebeskyttelse

Et TENA engangsunderlag (sengebeskyttelse) er en god måde at beskytte dit barns seng ved et uheld om natten. Du kan endda forberede sengen på et muligt skift ved at lægge ét lagen på, derefter det beskyttende engangsunderlag oven på lagnet og til sidst et andet lagen ovenpå. På den måde er det halve arbejde allerede gjort, når du er nødt til at skifte sengetøjet – du kan bare fjerne det våde overlagen og engangsunderlaget.  

​Neutraliser lugte

Lugte kan vække mistanke og gøre børn selvbevidste og flove. I dag har moderne inkontinensprodukter lugtneutralisatorer, der hjælper børn med at føle sig godt tilpas, selv efter et uheld. 
 
Find de bedste produkter til dit barn ved at se det fulde TENA produktsortiment for børn.

Stop drilleri

Børn kan være hårde ved hinanden, især hvad sengevæderi angår. Så det er vigtigt at forklare (ikke ved at skælde ud), at alle er forskellige; nogle er kortsynede, nogle har allergi osv. Mind børn om, at alle udvikler sig i forskelligt tempo, og at det ikke er noget, som de kan kontrollere. Derimod kan alle være søde overfor andre og hjælpe dem.

Få andre voksne til at hjælpe

Fortæl lærere eller forældre til dit barns venner om dit barns problemer med ufrivillig vandladning, når de tager sig af barnet. På den måde kan de være dine hjælpere og være med til at støtte dit barn. Det kan dreje sig om at sikre, at det er nemt at komme på toilettet, eller at have et kodeord i tilfælde af, at de tisser i sengen, når de sover hos andre. Det er også en god idé at putte et ekstra par bukser i deres gymnastiktaske eller skoletaske.

Sove ude og lejrskoler

Det er en god idé at investere i en vaskbar sovepose til dit barn. Når du pakker tasken til en lejr eller overnatning hos andre, kan du gemme et inkontinensprodukt i dit barns sovepose, eller nattøj, så barnet i smug kan skifte, når det går i seng. 
 
Om nødvendigt kan du tale med andre forældre, lærere eller omsorgspersoner, som vil se efter dit barn, så I kan finde en strategi vedrørende sengetid i fællesskab. Det kan f.eks. være, at de vækker dit barn, før de selv går i seng, så barnet kan komme på toilettet igen. Eller de kan lægge inkontinensprodukter et praktisk sted på badeværelset, så dit barn let kan finde dem. Lærere og andre forældre har tit håndteret sengevæderi før, så de kan måske endda foreslå nye strategier, der kan hjælpe dig derhjemme.

Når venner kommer på besøg

Tjek, at sengen er ren for at undgå, at dit barn unødigt bliver flov. Hvis dit barn er bange for at have et uheld i tilstedeværelse af sine venner, kan det hjælpe barnet med at slappe af og nyde besøget at have et inkontinensprodukt på, som passer til barnets behov.

Ufrivillig vandladning hos teenagere

For teenagepiger er det ikke unormalt at have små lækager, når man ler, og det er tit noget, som går over af sig selv. Det er dog stadig en potentielt flov situation, så hjælp din teenager ved at købe et diskret inkontinensprodukt, som hun kan bruge – det kan være med til at reducere risikoen for irritation og neutralisere lugte. Hvis en af jer tror, at det kan være en urinvejsinfektion, skal I få en aftale hos lægen for at tjekke det.
 
For diskret beskyttelse for din teenager se sortimentet lights by TENA.