Nøglen til at håndtere og forebygge afføringsinkontinens

Hvad er afføringsinkontinens, og hvad er symptomerne?

Nøglen til at styre og forhindre ufrivillig afføring

Kvinde med dreng ved en gynge

Afføringsinkontinens, eller anal lækage, er utilsigtet tab af afføring og/eller luft. Der er mange grunde til, at afføringsinkontinens kan forekomme. En vurdering kan være med til at indsnævre årsagerne og give dig mulighed for at etablere en effektiv plan for forebyggelse og håndtering.

Årsager til afføringsinkontinens

Afføringsinkontinens kan skyldes mange forskellige faktorer. Hvis den muskel, der styrer åbningen og lukningen af anus, er svækket eller beskadiget, bliver lækage af afføring en risiko. Andre tilstande som langvarig diarré, forstoppelse eller nerveskader kan også øge risikoen. Lækage af afføring har været forbundet med sygdomme som diabetes, multipel sklerose, hæmorider og demens. 

Kognitiv svækkelse er også en risiko, for inkontinent afføring da det kan gøre det svært for en person at huske vejen til toilettet eller endda genkende behovet for at gå på toilettet.

Andre faktorer kan omfatte ikke at drikke nok væske i løbet af dagen, hvilket kan resultere i forstoppelse og blæreirritation og føre til akutte følelser og afføringslækage. Velhydreret urin er lysegul. Urin, der er mørk eller reduceret i volumen, kan indikere behovet for mere væske.

Hvis forstoppelse skal behandles med afføringsmidler, så start altid med det mest skånsomme. Afføringsmidler bør skræddersyes til at opfylde individuelle behov og overvåges for bivirkninger som diarré.

At tale om afføringsinkontinens

Hvis vi ikke spørger, vil de ikke fortælle det. Ved at opdage inkontinens tidligt kan vi gribe ind i god tid. Afføringsinkontinens er en yderst privat sag og kan være svær at tale om. Sociale og hygiejniske problemer for beboere med afføringsinkontinens er betydelige. Bekymringerne og forlegenheden forbundet med ufrivillig afføring og at lugte kan få dem til at isolere sig fra situationer, hvor man er sammen med andre. Her kan pårørende spille en vigtig positiv rolle i at diskutere emnet med beboeren på en omsorgsfuld, saglig, afstigmatiserende måde.

Håndtering af afføringsinkontinens

Den rigtige behandling og håndtering vil ikke kun forbedre livskvaliteten for dine beboere, den vil også give dine medarbejdere mulighed for at bruge mere tid på at pleje dem i stedet for at håndtere unødvendige lækager og uplanlagt vask og omklædning. Yderligere vil en ordentlig afføringsplan hjælpe med at reducere mængden af vasketøj og affald, som din organisation håndterer. Vigtigst af alt, vil dine beboere drage fordel af bedre hudsundhed.

Etablering af en afføringsplan

En afføringsplan er en personcentreret pleje-handleplan til at håndtere, behandle og forebygge tarmproblemer. For at opstille en god plan skal du indsamle oplysninger og foretage en vurdering for at opdage risici, da den passende behandling for en beboers afføringsinkontinens vil afhænge af den underliggende årsag til problemet. Her er nogle faktorer, du skal overveje, når du foretager en inkontinensvurdering:

 • Toiletevne, kognition og mobilitet for at sikre den rigtige hjælp på det rigtige tidspunkt
 • Tarmmønstre og afføringskonsistens for at sikre regelmæssig afføring og normal konsistens
 • Kost- og drikkevaner for at identificere dehydrering og risici for forstoppelse og diarré
 • Hudplejestatus for at identificere skrøbelig hud og risici for hudproblemer
 • Medicin med bivirkninger, der kan påvirke tarmfunktionen
 • Andre faktorer, der kan påvirke afføringsvaner (det er vigtigt at finde ud af, hvad borgeren betragter som normale afføringsvaner)

Inkontinens og hudsundhed

Hvor afføringsinkontinens er et problem, er ordentlig hudpleje afgørende for at undgå inkontinensassocieret dermatitis (IAD) – en type hudbetændelse forårsaget af langvarig eksponering for urin eller afføring. Afføring indeholder skrappe enzymer og ætsende forbindelser, der kan nedbryde huden hurtigt, hvilket resulterer i rødme, tørhed, kløe, hævelse, vabler eller smerter. Skaden efterlader huden sårbar over for infektion.

En god hygiejnerutine, designet til skrøbelig ældre hud, kan hjælpe med at forhindre hudirritation og infektion. Sørg for, at huden ikke udsættes for afføring mere end nødvendigt. Når der sker uheld, er det vigtigt at fjerne afføring omgående. Efter hver episode med inkontinens skal du bruge TENA ProSkin 3-step Skin Solution til at fremme en god hudsundhed og forebygge IAD.

Praktiske råd

 • Sørg for, at borgeren kommer på toilettet, når det er nødvendigt, for at forhindre forstoppelse og lækage af afføring.
 • En god toiletstilling med støtte til fødderne gør det lettere at tømme tarmen.
 • Hold huden ren og tør. Rens og tør altid balderne og mellem benene ved skift af brugte bind.
 • Brug produkter, der ikke skal skylles af (dvs. TENA Wash cream) til at rense, fugte og beskytte den sarte hud omkring kønsorganerne og perinealområdet.
 • Tør forsigtigt. Gnid ikke.
 • Brug inkontinensprodukter med en blød overflade og et åndbart materiale.
 • Påfør et tyndt lag barrierecreme på “udsat” hud for at beskytte den mod elementer, der kan irritere, som urin, afføring og sved. Dette inkluderer huden omkring maven.

"TENA Flex er sikre, nemme at bruge og æstetiske. Afføringen holdes inde, hvilket minimerer lækage af afføring enormt. Meget praktisk i en travl hverdag."

Gerd Johnsen, specialsygeplejerske i afføringsinkontinens og med diplom i sundhedsledelse.

Inkontinensprodukter og afføringsinkontinens

Når der er sket et afføringsuheld, vil afføring uundgåeligt komme i kontakt med huden. Da afføring indeholder enzymer, der nedbryder huden, bør den straks fjernes, og huden renses. Når du skal vælge et produkt til afføringsinkontinens, er det vigtigt, at produktet er tilpasset individuelle behov. TENA tilbyder flere forskellige afføringsinkontinens hjælpemidler, i forskellige størrelser, der kan tilpasses den enkeltes behov og hjælpe dem med at føle sig trygge og sikre.

TENA Flex er praktisk til afføringsinkontinens, især diarré, da det giver en tæt, behagelig og sikker pasform, der forhindrer vandige lækager. TENA Flex er let at isætte og fjernes forfra og bagfra for at sikre, at afføringsbakterier ikke spredes til urinrøret. Generelt bør produkter skiftes umiddelbart efter et uheld, så huden ikke udsættes for afføring i længere tid end nødvendigt.