Strategier til at få styr på inkontinensrelateret dermatitis (IAD)

En ældre kvindes ryg med sund, aldrende hud.

Ved aktivt at fremme god hudsundhed kan plejere reducere risikoen for IAD blandt borgere på plejecenteret og dermed væsentligt forbedre livskvalitet og lette deres egen arbejdsbyrde. 

Folk, der lever med inkontinens, er i større fare for at få inkontinensrelateret dermatitis – en type hudbetændelse, der forårsages af, at huden i længere tid udsættes for urin eller fækalier. Det er vigtigt at forebygge IAD, da det forårsager betragtelig ubehag og er en væsentlig risikofaktor for liggesår, som er dyre og tidskrævende at behandle og kan blive livstruende, hvis infektionen får taget godt fat.1 I denne artikel vil vi undersøge nogle af de faktorer, der bidrager til IAD, og hvordan de behandles.

1 Nix D, Haugen V. Prevention and management of inkontinens-associated dermatitis. Drugs Aging. 2010;27(6):491-496

Risikofaktorer for IAD, og hvordan man håndterer dem

Dobbelt lag (brugen af flere produkter)

TENA inkontinensprodukter er designet til at blive brugt ét ad gangen. De findes i forskellige typer og størrelser, med forskellige sugeevner. For at opfylde borgerens behov er det vigtigt at vælge det rigtige inkontinensprodukt

Dobbelt lag – praksissen med at lægge en “støtteble” inden i et andet absorberende produkt – kan virke som en god måde at give ekstra beskyttelse på, men det reducerer faktisk funktionalitet, og der medfølger adskillige risici: 

Vådhed mod huden: Når en borger udlader mere end støttebleens kapacitet, vil urinen muligvis ikke passere gennem denne bles bagside til det ydre absorberende produkt. I stedet vil den overfyldte støtteble forårsage vådhed mod huden, hvilket resulterer i en overhydreret hud, som kan føre til nedbrydning af huden. 

Lækager på tøj: Urin, som støttebleen ikke kan absorbere, vil lække ud i siderne. Og eftersom det ydre produkt ikke sidder ordentligt i skridtet, vil det muligvis ikke kunne absorbere de lækkede væsker ordentligt. 

Hudirritation og liggesår: Ud over påvirkning af borgerens personlige værdighed kan det ekstra materiale mellem benene forårsage gnidning mod huden. Sidder det ydre produkt ikke ordentligt, kan dette bidrage dertil, og der er også en risiko for friktion, når støttebleen fjernes.

En sygeplejer hjælper en ældre borger med at tage et billede af en rose på hendes telefon.

Fedme – risici og forebyggelse

Overvægtige borgere er i større fare for at: 

  • opleve lækager på tøj og sengetøj som følge af inkontinensprodukter, der sidder forkert 
  • have vanskeligheder med at udøve personlig hygiejne som følge af manglende evne til at nå alle dele af kroppen 
  • lide hudskader som følge af nedsat mobilitet og forhøjet kropsvægt 
  • svede kraftigt, hvilket kan føre til friktion og irritation på grund af gnidninger i hudfolder 
  • opleve fejlernæring og diabetes, der yderligere øger risikoen for hudskade 

Medtag en daglig undersøgelse af tilstanden af dine borgeres hud i deres plejeplaner. Tjek især hudfolder. Hold dem tørre og rene for at forhindre friktion. Barrierecremer eller zinkcremer kan også hjælpe med at reducere hudfriktion mod anden hud. Sørg for at bruge produkter, der specifikt opfylder klinisk overvægtige brugeres behov.

En ældre borger og hendes plejer går og snakker uden for et plejecenter.

En ældre borger taler med sin plejer på hendes kontor.

Dårlig kontinenspleje og risici for hudskade

God kontinenspleje er vigtig for god hudsundhed. Udsættes borgerens hud for urin og/eller fækalier i længere tid, øges faren for irritation og maceration. Brugen af et inkontinensprodukt, der er den forkerte størrelse eller har den forkerte sugeevne, kan resultere i forskydning af huden. Brugen af en ikke-åndbar sengebeskyttelse kan også øge risikoen for hudskade, ligesom at lade en borger have et vådt eller snavset produkt på i længere perioder kan. 

Præventiv intimhudpleje er også vigtigt. Vask med almindelig sæbe og vand i det følsomme genitalområde kan forårsage hudirritation. Det er vigtigt at bruge hudplejeprodukter, der nænsomt renser, fugter og bevarer hudens naturlige barriere og holder den sund, elastisk og beskyttet. 

Med de rette produkter, korrekte toilet- og skifterutiner og god hudpleje er det muligt at vedligeholde god hudsundhed i det genitale område.

TENA ProSkin 3-trins hudplejeløsning

Giv den bedste hudpleje med vores TENA ProSkin™ hudplejeløsning i tre trin – specifikt udviklet til ældre hud.

Kontakt os
TENA ProSkin 3-trins hudplejeløsning

En sygeplejer hjælper en ældre borger i hendes strømpebukser.

Fækal inkontinens – reducer faren for IAD med korrekt håndtering af afføring

En god pleje-/handleplan til regulering af tarmen vil hjælpe med at forhindre ikke-planlagt afføring og undgå komplikationer som forstoppelse. Borgernes hud bør ikke udsættes for fækalier eller urin mere end nødvendigt. Kontakt med fækalier i længere tid er en væsentlig risikofaktor for IAD, da de indeholder skrappe enzymer og ætsende stoffer, der hurtigt kan svække huden. Sørg for hurtigt at fjerne alle fækalier ved at tørre forfra og bagud for at undgå, at fækale bakterier trænger ind i urinrøret. 

Drag fordel af den gastrokoliske refleks, som er ansvarlig for trangen til at have afføring efter et måltid, ved at hjælpe dine borgere med at regulære spisetider, sikre de bedste spiseforhold og opmuntre dem til at bruge toilettet efter måltider – især efter morgenmad, når refleksen er stærkest. Sørg for an korrekt stilling på toilettet, som gør det lettere at komme af med afføringen. 

Fækal inkontinens kan være en frygtelig tilstand, men effektiv behandling og håndtering kan forbedre livskvaliteten. Få mere at vide her om, hvordan man vedligeholder en sund tarm.

De bare arme på to ældre borgere, der sidder i havestole.

Forskellen mellem IAD og liggesår

Forekomster af IAD omtales ofte fejlagtigt som liggesår, men der er vigtige forskelle. Mens IAD dannes på hudens overfalde og er relateret til hudens langvarige eksponering for urin eller afføring, starter liggesår dybere i hudlagene, altså indefra og ud. En trykskade er et lokalt sår, som regel over en fremskydende knogle, og er et resultat af tryk, eller tryk kombineret med forskydning. Trykskader kan opstå hvor som helst på kroppen. 

Forskning har etableret en klar forbindelse mellem IAD og en øget risiko for liggesår omkring ballerne. Både IAD og liggesår forårsager betragtelig ubehag og kan være vanskelig at behandle – endnu en grund til, at præventiv intimhudpleje og god kontinenshåndtering er så vigtigt.

En sygeplejer hjælper en ældre borger ud af badeværelset.

Vedligeholdelse og fremmelse af god hudsundhed: praktiske tip for sygeplejere og professionelt plejepersonale

Der er mange faktorer, der kan forstyrre hudens balance. I denne artikel undersøger vi nogle af de vigtigste faktorer, man skal huske på, når det drejer sig om inkontinenspleje og personlig hygiejne.

Auditeret af Josefine Grandin, distriktssygeplejerske, uroterapeut, 2022-04-25

TENA – dit bæredygtige valg

Hos TENA er det vores mission at forbedre livskvaliteten for millioner af mennesker i hele verden med innovative produkter, der har en kontinuerligt lavere CO2-belastning. Læs mere om vores forpligtelse til en bæredygtig fremtid, og hvordan TENA produkter også kan hjælpe dig med at reducere din CO2-belastning.

Bæredygtighed hos TENA
TENA – dit bæredygtige valg

Relateret læsning