Vedligeholdelse og fremmelse af hudsundhed: praktiske tip for plejepersonale

Når det drejer sig om inkontinens, er der tre altafgørende trin til at vedligeholde sund hud: Hold den tør, hold den ren og hold den beskyttet.

En borger i et plejecenter og hendes sygeplejer går og griner sammen i solen.

Eftersom hudpleje er en væsentlig del af plejen, kan sygeplejere spille en vigtig rolle i at bestemme årsagerne til inkontinens og hjælpe med at forhindre inkontinensrelateret nedbrydelse af huden ved at begynde en effektiv plejehandleplan. 

I denne artikel undersøger vi nogle af de vigtigste faktorer, der kan forstyrre hudens balance, når det drejer sig om kontinenspleje og personlig hygiejne.

For megen eller for lidt fugt kan forstyrre hudens balance.

Våd hud udsættes for større friktion mod materiale end tør hud. Friktion opstår, når en person trækkes i stedet for at blive løftet i sengen, eller når deres torso hæves, hvilket forårsager en glidning nedad. Det kan også forekomme, når en fod eller albue gnubbes mod en resistent overfalde. Når den er overhydreret, kan huden reagere mere negativt på disse friktionskilder, end den burde. 

Forskydning forekommer, når indre og ydre lag af hudvæv trækkes vandret i modsatte retninger. Når huden er fugtig, kan den klæbe fast til en resistent overfalde, selvom resten af kroppen bevæges, hvilket kan føre til brud på huden. 

Meget tør hud er på den anden side ukomfortabelt og kan føre til sprækker, skæl og kløe. Når man kradser, fordi det klør, øges problemet ved yderligere at beskadige huden og forstyrre hudens barrierefunktion. Nogle medikamenter og sygdomme kan også udtørre huden, og selvfølgelig har man en tendens til at få mere tør, skællet og ru hud med alderen. Nogle sæber kan også påvirke hudens pH-niveau ved at fjerne hudens naturlige olier, der fugter og beskytter.

En ældre borger og hendes sygeplejer går og snakker i plejecenterets have.

Høj pH og høje temperaturer påvirker mikroflora og hudsundhed.

En lav hud-pH holder huden i balance og hjælper med at vedligeholde den vigtige hudbarriere. Gavnlige hudbakterier kan leve i et lavere pH (pH 4-6), mens patogene (smitsomme) bakterier foretrækker en højere pH (5). Overhydreret hud, høj pH og en høj temperatur øger alle risikoen for hudskade. For at vedligeholde en bakteriel kontrol og forsvar er det vigtigt, at produkterne og plejeprocedurerne, vi bruger, ikke forstyrrer hudens naturlige pH.

Hvem er i større fare for hudskade?

Da den aldrende hud ofte er følsom og mere sårbar over for infektioner, er ældre mennesker generelt i større fare for hudskade. Folk med sundhedstilstande, der kan nedsætte hudsundhed, såsom diabetes, fejlernæring eller kognitiv svækkelse, er også i farezonen.

TENA ProSkin 3-trins hudplejeløsning

TENA ProSkin™ hudplejeløsning i tre trin er en hudplejerutine og udvalg af produkter, der er specifikt designet til at håndtere inkontinens og aldrende hud. Vil du gerne vide mere?

Ja, lad os snakke
TENA ProSkin 3-trins hudplejeløsning

Sådan forhindres IAD og liggesår

Længere tids kontakt med fugt eller fækale enzymer øger risikoen for at udvikle IAD, hvilket er en uafhængig risikofaktor for udviklingen af liggesår. En effektiv plejehandleplan begynder med en daglig undersøgelse af dine borgeres hudtilstand. Her er fire af de vigtigste ting, du skal huske på:

Tallet 1 vist over et par absorberende TENA-underbukser

Hold huden tør

Etabler en effektiv kontinenspleje og en pleje-/handleplan til afføringshåndtering. Gå på toilettet så ofte, det er nødvendigt, for at forhindre urin- og fækalielækager. Husk, at absorberende produkter ikke er en substitut for normal toiletbrug. 

Brug efter behov åndbare, hudvenlige, hurtigt absorberende inkontinensprodukter, der hurtigt opsuger og fjerner væsker fra huden. Vurder produkter grundigt for at sikre, at de passer til borgerens mobilitetsniveau, kropsstørrelse og -form samt inkontinensniveau. Sæt altid produktet på, så det passer ordentligt, da dette giver komfort og værdighed og forhindrer lækager på tøj og sengetøj. Skift produkter efter behov, og vær særligt opmærksom på at fjerne produkter med fækalier øjeblikkeligt og derefter skånsomt rense huden, før et nyt absorberende produkt påføres.

Tallet 2 vist over en pakke med TENA ProSkin vådservietter

Hold huden ren

For at forhindre IAD og andre hudproblemer i genitalområdet er det vigtigt at vedligeholde hudens naturlige pH-balance ved at undgå opbygning af fugt og varme. Oprethold en daglig rutine, og undersøg og rengør huden grundigt efter hver udskiftning af produkt – særligt i hudfolderne. Brug altid de rigtige produkter, og sørg for, at huden er tør efter rengøring. 

De overfladeaktive stoffer i vaskecreme er mildere mod følsom hud i det intime område end dem, der findes i sæbe. De hjælper også med at bevare pH-balancen. TENA vask-uden-skyl-produkter (vaskecreme, WWG og WW) bruges til skånsomt at rengøre, fugte og beskytte selv den mest sarte og skrøbelige hud og til at hjælpe med at bevare dens vigtige hudbarrierefunktion.

Tallet 3 vist over en tube med TENA ProSkin barrierecreme

Hold huden beskyttet

Fasthold en daglig rutine for at fugte hele kroppen med en lotion for at holde huden blød og glat og forhindre kløe. 

Brug en barrierecreme i situationer, hvor huden har brug for ekstra beskyttelse. Dette vil give et ekstra lag oven på huden for at beskytte den mod for megen fugt og irritationer som urin og fækalier. Når barrierecreme er gennemsigtig, kan du let vurdere hudens tilstand efter påføring. Hvis du ikke ser nogen forbedring efter fem dages behandling, skal du genevaluere din plejehandleplan og foretage de nødvendige ændringer.

Et nærbillede af en ældre kvindes skulder.

Reducer mekaniske skader

Mennesker i pleje er i større fare for at få hudskader som følge af friktion, forskydning eller tryk. Dette kan være et resultat af at blive flyttet, kroppens fysiske position, længere tid uden bevægelse eller gnidning. Prøv at reducere tryk på sårbare steder på din borgers krop såsom knoglefremspring og udsatte områder. Indgreb kan omfatte brugen af puder med hukommelsesskum, luftmadrasser med variabelt tryk eller andre trykreducerende hjælpemidler. 

Gør om nødvendigt brug af mekaniske hjælpemidler til løft. Friktion, forskydning og trykrelaterede skader forekommer med større sandsynlighed, når overhydreret hud kommer i kontakt med tøj, inkontinensprodukter eller den resistente overflade på en seng eller en stol. 

Vær skånsom, når det intime område rengøres og behandles, for at undgå friktion. Dup området tørt i stedet for at gnubbe, og sæt så den nye ble på forsigtigt. Sørg for, at borgerens inkontinensprodukt sidder ordentligt og er af den rette størrelse og type med den rette absorberingskapacitet. Og husk at skifte det, når det er nødvendigt.

Relateret læsning