Sådan kan overgangsalderen påvirke den mentale sundhed

Det er almindeligt at opleve ændringer i humøret og hvordan du helt generelt har det, når du er i overgangsalderen. Mange kvinder beretter om at føle angst, bekymringer, være irritable, have “hjernetåge” og lavt selvværd, såvel som en følelse af, at dette er afslutningen på en æra. Mange af os føler os usynlige i denne periode af vores liv, og vi har svært ved at finde os til rette i denne nye rolle i samfundet.
 
Disse følelser forårsages hovedsageligt at de hormonelle ændringer, du gennemgår – faldet i østrogenniveauet kan lave ravage i dine følelser og få dig til at føle alle mulige forfærdelige ting. 
 
Overgangsalderens fysiske påvirkninger, såsom hedeture, hovedpine og stive led, kan også have en indvirkning, hvilket forståeligt nok får dig til at føle dig frustreret og nedtrykt. 
 
Hvis du oplever nogen af disse følelser, kan du være helt sikker på, at du ikke er alene. Fortsæt læsningen for at lære mere om, hvordan overgangsalderen kan påvirke din mentale sundhed, og hvad du kan gøre for at komme igennem den.

Almindelige udfordringer med den mentale sundhed, der er forbundet med overgangsalderen

At føle sig nedtrykt i overgangsalderen 
Hormonelle ændringer i overgangsalderen kan føre til, at man føler lavt selvværd og nedtrykthed. Dette er fordi, at østrogen, som styrer din menstruationscyklus, også påvirker serotonin – et kemikalie, der fremmer velvære- og glædesfølelserne. 
 
Hvis du tidligere har lidt af depression, vil du muligvis genkende nogle velkendte følelser, der dukker op igen. Det kan føles skræmmende, men husk på, at disse følelser er meget almindelige i overgangsalderen – de kan behandles, og de går over igen.
 
At føle sig angst eller bekymret i overgangsalderen 
Visse symptomer på overgangsalder kan føre til eller forbindes med en følelse af angst. Hedeture kan føles meget som et angstanfald, fordi begge dele kan få hjertet til at hamre og få dig til at føle dig varm og svedende. 
 
I løbet af overgangsalderen kan du også opleve søvnbesvær, og træthed kan også udløse angstfølelser. 
 
Humørsvingninger i overgangsalderen
Humørsvingninger er almindelige symptomer på overgangsalder. De dalende østrogenniveauer kan udløse ændringer i dit humør og få dig til at føle dig mindre i kontrol end ellers.
 
Dette kan forståeligt nok påvirke den måde, du føler om dig selv, og det kan også belaste forhold. Det kan dog hjælpe dig med at komme gennem denne periode af dit liv, hvis du er åben og ærlig over for dig selv og dine nærmeste om dine oplevelser, så de forstår, hvad du går gennem.
 
Fysiske faktorer i overgangsalderen, der kan påvirke humøret 
Mange af de fysiske symptomer på overgangsalderen er velkendte, for eksempel at tage på, have hovedpine og opleve smerter i leddene. Ethvert af disse symptomer vil kunne gøre dig nedtrykt på selv de bedste dage, så det er ikke så overraskende, at de påvirker dit humør. Oven i dette er der altid risikoen for, at forekommer i denne periode, hvilket kan medføre problemer i sig selv, der påvirker den måde, hvorpå du føler dig om dig selv, men forhåbentligt er det noget, vi kan hjælpe dig med.

Bevaring af selvsikkerheden i løbet af overgangsalderen

Alle de følelser, vi har nævnt ovenfor, kan have en indflydelse på din selvtillid og dit selvværd. Der er dog visse ting, som du kan gøre for at håndtere disse følelser og hjælpe dig med at forblive selvsikker i løbet af overgangsalderen:
  • Du er allerede på rette vej, hvad det angår: Sæt dig ind i overgangsalderen, så du får en forståelse af, hvad der sker med din krop og hvad du kan gøre for at forebygge og lindre symptomerne ved overgangsalderen. Dermed kan du have viden til at forstå og formindske symptomerne.
  • Hold øje med dit humør og læg mærke til mønstre i, hvordan du har det. Er der visse situationer, der udløser tristhed eller angst hos dig? Hvis der er, bør du om muligt undgå dem.
  • Gør søvnen til en prioritet: Du har muligvis sværere ved at sove, når du er i overgangsalderen, så træf positive livsstilsvalg for at forbedre din søvn. Undgå kaffe, te, sodavand og energidrikke seks timer før sengetid, fordi de kan bidrage til urinhyppighed og . Stop med at ryge, og forsøg at minimere stress.
  • Hold stressen på et minimum ved at træffe sunde valg, såsom regelmæssig motion, en sund kost og et stabilt blodsukkerniveau. Meditation kan også hjælpe. 
  • Spis en næringsrig kost: Ved at spise varieret kan du få mere energi, reducere dit stressniveau og blive hjulpet til at sove bedre. At spise sundt kan også hjælpe dig med at sikre en god tarmsundhed, hvilket kan forøge produktionen af serotonin. Uregelmæssig og kraftig menstruation er en almindelig del af perioden før overgangsalderen (perimenopausen), hvilket kan føre til risiko for jernmangel. Dette kan få dig til at føle dig træt, så sørg for at spise jernholdig kost eller tage jerntilskud for at modvirke dette.
  • Tal med andre, uanset om det er venner, familie eller andre kvinder, der også er i overgangsalderen. Husk på, at du ikke er alene. Overvej at melde dig ind i en Facebookgruppe eller et forum for at få yderligere støtte.
  • Symptomernes hyppighed og intensitet er forskellige fra person til person. Bare fordi du har haft venner, der havde det forfærdeligt i overgangsalderen, betyder det ikke, at du også får det sådan.
  • Husk på, at det er normalt at føle det, som du gør, og at det er noget, som alle kvinder går igennem på et tidspunkt i deres liv. Husk på, at der er masser af ting, du kan gøre, for at tage kontrol over situationen og forebygge samt minimere symptomerne.
  • Hold det ikke skjult – omfavn det. Del dine oplevelser med andre. Du vil blive overrasket over at vide, hvor mange kvinder, gamle som unge, der vil drage nytte af dine oplevelser og være interesseret i at høre, hvad du har at sige. 
  • Hvis du oplever inkontinens i overgangsalderen, kan du opleve, at diskret og effektiv beskyttelse, såsom TENA Lights trusseindlæg med hurtig absorption, der er sensitive nok til selv den mest følsomme hud, vil få dig til at føle dig mere selvsikker.

At få hjælp og støtte i overgangsalderen

Hvis du oplever at føle dig angst eller nedtrykt, eller hvis humørsvingninger påvirker din hverdag og dit sociale liv, og du virkelig har det svært, så bør du tale med din læge. Det er muligt at få hjælp, og du behøver ikke klare det alene. Din læge vil muligvis tilbyde dig hormonbehandling med medicin, anden medicin eller rådgivning for at hjælpe dig, idet du gennemgår overgangsalderen.

Forslag til videre læsning