Nykturi og ufrivillig vandladning om natten

Trangen til at lade vandet om natten er noget, som de fleste af os kender, især efterhånden som vi bliver ældre, under graviditet, eller hvis vi drikker, lige inden vi går i seng. For nogle mennesker kan trangen til at lade vandet også føre til om natten.

Der er mange årsager til hyppige toiletbesøg om natten (nykturi), og der er forskellige ting, som du kan gøre for at reducere trangen til at lade vandet. Du kan f.eks. ændre din daglige rutine for at forbedre din søvn eller ændre, hvad du drikker og hvornår. Hvis du læser videre, vil du lære mere om dette og få nogle tip om, hvad du kan gøre for at undgå at vågne om natten.

Hvad forårsager ufrivillig vandladning om natten?

Efterhånden som vi bliver ældre, forandrer kroppen sig, og vi får helt naturligt behov for at gå på toilettet hyppigere end før. Det er med andre ord helt normalt at skulle på toilettet en eller to gange om natten. Det er der flere forskellige årsager til. Blæren hos en yngre person kan rumme op til en halv liter urin, men når vi blive ældre, reduceres denne mængde normalt til det halve, fordi blæremusklen bliver mindre elastisk. En anden årsag til et større behov for at lade vandet når vi bliver ældre, er at vore evne til at koncentrere urinen bliver mindre. Den samlede mængde urin, der produceres dag og nat, ændres ikke nødvendigvis, men der bliver ofte produceret mere om natten.

Der er også adfærd forbundet med vores livsstil, som kan påvirke, hvor meget du lader vandet, f.eks. hvis du drikker store mængder væske. Koffein og alkohol efter aftensmaden kan også medføre et behov for at lade vandet om natten.

Helbredstilstande forbundet med nykturi

Der er både helbredstilstande og medicin, som kan forårsage og øge vandladning om natten. Hvis du tror, at du har en bagvedliggende helbredstilstand, eller at din medicin medfører, at du skal lade vandet om natten, skal du kontakte din læge. Sommetider kan selv en lille ændring af, hvornår du tager din medicin, være med til at reducere bivirkningerne.

Medicin og diagnoser forbundet med nykturi:

  • Hjerte- og nyrelidelser
  • Diabetes
  • Vanddrivende midler

Søvnløshed kan forårsage nykturi og ufrivillig vandladning om natten

Vi producerer normalt mere urin, når vi er vågne, hvilket betyder, at mennesker med en sygdom, der holder dem vågne om natten, har brug for at gå på toilettet hyppigere om natten. Der er mange kroniske tilstande, f.eks. urolige ben, søvnapnø samt Alzheimers sygdom og Parkinsons sygdom, der kan forårsage søvnløshed. Mange kroniske sygdomme forårsager også ubehag eller smerter, og behandling af bagvedliggende helbredsproblemer og korrekt smertebehandling vil derfor forbedre søvn og reducere produktionen af urin om natten.

Hvad kan jeg gøre for at reducere natlige toiletbesøg?

Ved at reducere antallet af gange du går på toilettet, kan du forbedre dit generelle velbefindende, og det kan hjælpe dig med at sove bedre om natten.

Her er et par ting, som måske kan hjælpe:

  • Undgå at drikke kaffe, te og alkohol inden sengetid
  • Sørg for at gå på toilettet, inden du går i seng
  • Prøv at begrænse dit væskeindtag to timer før sengetid
  • Hvis du har hævede ben, kan du bruge støttestrømper, og ved at have benene oppe om eftermiddagen, kan du reducere vandladning om natten, da det hjælper kroppen med at håndtere den væske, der er ophobet i benene
  • Det kan også udløse et behov for at lade vandet, hvis du vågner midt om natten. Hvis du har problemer med søvnløshed eller natlige forstyrrelser af andre årsager, kan reduceres, hvis disse problemer bliver løst
  • Brug et inkontinensbind om natten, hvis du har om natten