En kvinde flyder fredfyldt i en swimmingpool

Sådan håndterer du de følelsesmæssige sider af overgangsalderen

Perimenopausen og overgangsalderen kan sommetider føles som en tur i en følelsesmæssig rutsjebane – en tur, som ingen af os selv har valgt! Et naturligt fald i østrogen og progesteron – de hormoner, der vedligeholder kvinders forplantningssystem – kan udløse humørsvingninger og forårsage tilstande som depression i overgangsalderen og ængstelse under perimenopausen.
 
Følelsesmæssige problemer er da også en af de mest almindelige bivirkninger ved overgangsalderen. Hvis du gennemgår perimenopausen, har du måske bemærket øget følelsesmæssig ustabilitet lige inden din menstruation. Det er tidspunktet, hvor dine hormoner er lavest. Præmenstruelt syndrom (PMS) og negative følelser kan spidse til lige før din menstruation begynder, og du kan begynde at have det bedre efter de første par dage i din menstruationscyklus.
 
Efterhånden som du kommer længere ind i perimenopausen og overgangsalderen, kan din følelsesmæssige ustabilitet stige fra nogle få til flere dage om måneden, primært på grund af svingende hormonniveauer. Når overgangsalderen topper, rapporterer nogle kvinder, at de føler, at de konstant har PMS, mens kroppen forbereder sig på at menstruationscyklussen stopper permanent.
 
Det siger sig selv, at humørforstyrrelser og problemer med det mentale helbred kan være en af de sværeste bivirkninger ved overgangsalderen. Næsten halvdelen af kvinder i overgangsalderen rapporterer følelser med depression eller ængstelse, som kan have en negativ indvirkning på selvtillid, relationer og overordnet livskvalitet.
 
Læs mere om støtte under overgangsalderen og se alt, hvad du behøver at vide om håndtering af de følelsesmæssige bivirkninger ved overgangsalderen.

Det ene øjeblik var jeg glad, og det næste øjeblik havde jeg lyst til at stikke min mand en på skrinet.

Overgangsalder og mentalt velbefindende

Stadierne med perimenopause og overgangsalder forårsager hormonforandringer, der kan have en stor indvirkning på dit mentale velbefindende. Nogle af de følelsesmæssige udfordringer, som du kan opleve, er:
 
Følelse af tristhed
Humørsvingninger
Øget irritabilitet
Ængstelse
Depression
Vrede og aggressivitet
Koncentrationsbesvær (hjernetåge)
Træthed
Anspændthed
 
Hvis du hyppigt eller gennem længere tid oplever nogen af ovenstående følelser i 40- og 50-års alderen, eller symptomer der indtræder pludseligt, er det højst sandsynligt relateret til overgangsalderen. Nedenfor kan du se nogle tip, der kan hjælpe dig med at genkende og håndtere humørsvingninger i overgangsalderen, ængstelse under perimenopausen og overgangsalderen, depression i overgangsalderen og andre ting.

Tip 1: Tal med din læge om depression i overgangsalderen

Depression kan medføre følelser af tristhed og manglende interesse i ting, som du tidligere var glad for. For at få en diagnose med depression, skal symptomerne vare mindst to uger og skal udgøre en ændring i dit tidligere funktionsniveau. Hvis du tror, at du har depression forårsaget af overgangsalderen, og det har en negativ indvirkning på din livskvalitet, er det vigtigt at tale med din læge, før du begynder at behandle det selv. Formålet er at udelukke andre helbredsmæssige eller psykiske tilstande og finde den hjælp, som du har brug for.
 
Mens masser af kvinder har symptomer på depression i overgangsalderen, er der større sandsynlighed for at du oplever dette, hvis du har haft depression på andre tidspunkter i dit liv. En læge kan anbefale forskellige behandlinger afhængigt af din situation – enten hormonbehandling (hormonsubstitutionsterapi), anden medicin såsom antidepressiva, kognitiv adfærdsterapi eller en kombination af disse.

Jeg plejede at være ked af det uden at vide hvorfor.

Tip 2: Forbered dig praktisk på bivirkningerne ved overgangsalderen

Ved at forberede dig praktisk og håndtere de fysiske symptomer på overgangsalderen kan det støtte dit mentale helbred og velbefindende. Kvinder i overgangsalderen oplever tit fysiske bivirkninger såsom hedeture og blæreproblemer. Det kan være invaliderende og bidrage til eller forværre depression, ængstelse og humørsvingninger i overgangsalderen.
 
Håndtering af fysiske symptomer kan hjælpe dig med at føle, at du bevarer kontrollen, og mindske sandsynligheden for skadelige følelsesmæssige virkninger. Hvis du f.eks. har migræne eller hovedpine pga. overgangsalderen, skal du sørge for at være velhydreret, undgå for meget skærmtid og have paracetamol i din håndtaske. Hvis du oplever inkontinens relateret til overgangsalderen, kan du sørge for at forblive tør og beskyttet ved at bruge et TENA Lights for Sensitive Skin både dag og nat. Hvis du ved, at du har tendens til hedeture lige før din menstruation, kan du prøve at aftale møder på andre tidspunkter og tale med din leder eller HR-afdeling, hvis du har brug for støtte til at håndtere symptomer på overgangsalderen på arbejdspladsen.

Tip 3: Spis sundt for optimal mental sundhed

Det er vigtigt at spise en velafbalanceret kost fyldt med næring, vitaminer og mineraler i alle livets stadier, men det er især vigtigt i overgangsalderen, når kroppen oplever mange følelsesmæssige og fysiske forandringer.
 
Som en hjælp til et stabilt humør skal du sørge for at indtage tilstrækkelig proteinholdig mad, der indeholder aminosyren tryptofan. Tryptofan er med til at fremstille serotonin, som kan hjælpe med at kontrollere humørsvingninger i overgangsalderen. Kalkun, hytteost, havre og bælgfrugter er alle gode kilder til denne aminosyre. Som en hjælp til at bekæmpe depression og ængstelse i overgangsalderen kan du f.eks. indføre nye strategier såsom at spise morgenmad, eller spise små regelmæssige måltider i løbet af dagen for at holde blodsukkeret – og derfor humøret – stabilt.

Tip 4: Anvende beroligende praksisser til at hjælpe med ængstelse i overgangsalderen

For nogle kvinder kan det være en nyttig hjælp til støtte i overgangsalderen at lære at slappe af. Det er vigtigt at sænke forventningerne til dig selv. Rytmisk vejrtrækning kan f.eks. hjælpe med at mindske ængstelse i overgangsalderen. Ustabile følelser forstyrrer tit dit normale åndedrætsmønster, så hvis du føler dig vred, bekymret eller stresset, kan du prøve at finde et roligt sted fri for distraktioner og støj. Tag nogle lange, langsomme og dybe åndedrag, eller prøv en af de mange apps til rytmisk vejrtrækning, der er tilgængelige. Du kan godt!
 
På samme måde kan integrering af beroligende praksisser i din hverdag som f.eks. meditation, mindfulness eller dagbog hjælpe dig med at forberede dig på overgangsalderen og håndtere symptomer på overgangsalderen. Med hensyn til motion kan det være en god idé at vælge lavintensitetstræning som f.eks. yoga eller svømning, som er godt både for sindet og kroppen.
 
Udover at anvende beroligende praksisser kan en god søvnkvalitet og afslappende gåture i naturen hjælpe med at mindske eventuelle negative bivirkninger ved overgangsalderen. 

Tip 5: Få støtte til overgangsalderen fra dine nærmeste

Når kvinder går gennem overgangsalderen, føler de sommetider, at deres ustabile følelser truer ikke kun deres personlige fornemmelse af mental balance, men også deres personlige relationer. Det kan være udmattende at prøve at lægge låg på ustabile følelser – det er OK at bede om hjælp i overgangsalderen. Latter og sjove stunder med din familie og venner kan være med til at mindske svære følelser.
 
Hvis irrationelle følelser og humørsvingninger omkring overgangsalderen gør dig forvirret, kan du sørge for at pleje dit forhold til din partner, dine børn, familie og venner Særligt familiemedlemmer kan føle, at de er genstand for et bombardement af følelser på grund af overgangsalderen. I stedet for at tie stille eller eksplodere kan du prøve at tale med dine nærmeste om, hvad du føler, og fortælle dem, hvis du har brug for ekstra forståelse, tålmodighed, sympati og støtte. Fortæl andre, hvornår du har brug for plads og tid alene til at håndtere dine følelser, og sørg samtidig for at planlægge kvalitetstid med dine nærmeste, når du er klar til det.

“Jeg har mere hår i ansigtet, end jeg har på hovedet”.

Ingis udseende ændrede sig, da hun kom i overgangsalderen, men den største ændring var hendes personlighed. I denne video taler hun med sine piger om humørsvingninger, søvnløse nætter og betydningen af at spørge, “hvordan har du det?” 
 
Se Ingis historie nu.

Tip 6: Omsæt negative følelser fra depression og ængstelse i overgangsalderen til noget kreativt

Når kroppen forandrer sig og tilpasser sig en ny fase i livet, fortæller mange kvinder i overgangsalderen tit, at de føler, at de mister deres identitet, formål og fornemmelse af, hvem de er. Uanset om du har børn eller ej, kan nogle kvinder finde det svært at acceptere afslutningen af de frugtbare år – en forandring, der medfører følelser af tristhed og lavt selvværd. Tabet af fertilitet kan også medføre en øget bevidsthed om aldring og dødelighed.
 
For nogle kvinder kan det derfor hjælpe med at håndtere eller bekæmpe disse følelser, hvis de kan omsætte negative følelser til noget kreativt. Maling, dans, avanceret madlavning, lære et nyt sprog eller prøve nye spændende former for motion er alle ideer, der kan hjælpe dig med at skabe en ny fornemmelse af identitet og øge selvtilliden i overgangsalderen. 

Med masser af andet at tage hensyn til i alle stadierne i overgangsalderen kan den emotionelle side nemt blive overset. Hvis du føler brug for mere støtte, kan du tale med en sundhedsprofessionel eller din egen læge.

Forslag til videre læsning