Nærbillede af kvinde, der placerer et trusseindlæg i sine trusser

Overgangsalder og tørhed i skeden

I løbet af overgangsalderen kan faldet i hormonet østrogen forårsage en række fysiske ændringer af kroppen samt en række symptomer og bivirkninger. En af de mest frygtede er tørhed i skeden – et intimt hudproblem, der virkelig kan påvirke din livskvalitet.
 
Mindre østrogen medfører, at væggene og slimhinderne i skeden bliver meget tørrere, tyndere og mindre fleksible. Reduktionen i mængden af skedens sekreter og naturlige glidecreme betyder, at skeden nemmere kan blive irriteret samt blive øm og inflammeret. Det er vigtigt at kende tegnene på og håndteringen af tørhed i skeden i overgangsalderen, også kendt som vaginal atrofi, fordi dette kan være enormt ubehageligt. Hvis du oplever et eller flere af disse symptomer, ved vi, hvor hårdt det kan være, og vi bakker dig op!
 
Hvis du lider af vaginal atrofi som følge af overgangsalder, er du langt fra alene. Fortsæt læsningen og lær mere om, hvordan du kan håndtere symptomer på tørhed i skeden under overgangsalderen og derefter.

Ændringer af skeden i overgangsalderen

Perimenopausen (tiden lige før overgangsalderen) og menopausen (overgangsalderen) kan påvirke den måde, hvorpå din skede ser ud, føles og virker. Lægerne kalder dette for urogenitale symptomer på menopause (genitourinary syndrome of menopause, GSM). Ændringer i dit mest intime område kan få dig til at føle dig meget utilpas, så det er vigtigt at forstå, hvordan du kan håndtere symptomerne. 
 
GSM kan forårsage mange forskellige symptomer, for eksempel tørhed i skeden, kløe, blæreproblemer og urinvejsinfektioner. I modsætning til mange andre symptomer på overgangsalder, såsom hedeture, bliver helbredsmæssige udfordringer relateret til skeden sjældent bedre af sig selv. Mange kvinder er tilbageholdende med at tale med deres læge om problemer med tørhed i skeden, fordi de føler sig flove og lider under social stigmatisering, men det er vigtigt at søge den rette behandling. Ellers kan disse ubehagelige og irriterende symptomer vare ved. Ved at bekæmpe flovheden kan du gøre en seriøs forskel for dit liv.
 
Selvom ændringer i skeden ikke påvirker alle kvinder, er de meget almindelige og kan også påvirke den enkeltes følelser. Dette er fordi, at tørhed i skeden kan forringe nydelsen ved sex, gribe forstyrrende ind i forhold og arbejde samt have en negativ effekt på hverdagslivet og søvnen – en masse grunde til at tackle problemet så hurtigt som muligt!
 
Der er heldigvis medicin og livsstilsændringer, der kan bidrage til lindring af symptomer på vaginal atrofi, så du kan genvinde din komfort og din selvtillid.
Produktbillede af TENA Lights Sensitive Ultra Mini og Ultra Normal indlæg

Håndtering af inkontinens

Ufrivillig vandladning er et almindeligt symptom i overgangsalderen. TENA Lights Sensitive er vores mest komfortable indlæg til dato, som er lavet med et blødt øverste lag, der er ekstra nænsomt mod den sarte overgangsalderhud. Det fås nu med mindst 50% plantebaseret materiale og vores første papiremballage nogensinde. 

Symptomer på tørhed i skeden/atrofi

Alle kvinder oplever perimenopausen og menopausen forskelligt. Nogle oplever mange forskellige symptomer på vaginal atrofi, mens andre kun oplever mildt ubehag i en kort periode. De følgende symptomer kan variere fra milde til svære, så behandlingen skal tilpasses tilsvarende.
 
Smerte og ømhed i skeden
Skedens slimhinder (det rynkede væv, der udgør skedens vægge) gør, at den kan udvide sig under samleje og fødsel. I overgangsalderen kan disse slimhinder blive tyndere og fladere på grund af reduceret østrogen. De tyndere slimhinder kan forårsage smerter og ømhed i skeden, hvilket hyppigst sker under sex.
 
Tørhed i skeden
Ud over de tyndere slimhinder kan overgangsalderen forårsage, at skeden bliver kortere og smallere. Derfor kan du opleve tørhed i skeden, selv når du er opstemt. Hvis der ikke er nok naturlig glidecreme til stede, kan sex blive mere svært og smertefuldt samt gøre skeden og de ydre kønsorganer (kønslæberne osv.) mere sårbare over for rifter og skader.
 
Tab af følsomhed i skeden
I perimenopausen og menopausen kan muskulaturen i bækkenbunden blive svagere, hvilket kan forårsage tab af følsomhed i skeden. Den reducerede mængde østrogen i kroppen kan også medføre, at klitoris kan blive mindre følsom, hvilket kan medføre mindre nydelse under sex.
 
Ufrivillig vandladning
En anden bivirkning, der er tæt forbundet med tab af følsomhed i skeden, er ufrivillig vandladning. Dette er på grund af, at svage bækkenbundsmuskler fremmer ufrivillig vandladning. Kvinder i overgangsalderen kan opleve, at de tisser en smule, når de hoster, nyser, dyrker motion eller på andre tidspunkter. Knibeøvelser og indlæg fra TENA kan hjælpe med at mildne dette hyppigt forekommende problem.
 
Svampeinfektioner og urinvejsinfektioner
Hormonelle ændringer i overgangsalderen kan forstyrre mikroorganismerne i skeden, særligt lactobacilli, der hjælper med at holde pH-værdien i skeden velafbalanceret. Dette kan forårsage hyppige eller svære svampeinfektioner. Desuden kan østrogenmanglen muligvis hænge sammen med symptomer i de nedre urinveje, såsom hyppige toiletbesøg, tissetrang, nykturi, vandladningstrang og tilbagevendende infektioner.

Behandling af tørhed i skeden/atrofi

Hvis du gennemgår perimenopausen eller menopausen, behøver du ikke bare at affinde dig med ubehaget ved vaginal atrofi eller dets relaterede symptomer. Der er mange forskellige behandlingsmuligheder på recept, husråd og specialiserede produkter, der er designet med henblik på at lindre bivirkninger ved overgangsalderen og støtte dig i denne tid.
 
Lokalbehandling med hormoner
Mange kvinder vælger at påbegynde lokalbehandling med hormoner for at formindske symptomer i overgangsalderen, herunder vaginal atrofi. Du kan påbegynde denne behandling, så snart du oplever symptomer på overgangsalderen, efter du har talt med din læge. Din læge vil forklare de forskellige typer behandling, der findes, og hjælpe dig med at vælge den rigtige. Du starter muligvis med en lav dosis, der kan øges på et senere tidspunkt, hvis du får sværere symptomer.
 
Fugtigheds- og glidecremer, der fås i håndkøb
I håndkøb er der let tilgængelige produkter, såsom fugtgivende gel/creme og glidecremer, som er et godt sted at starte, hvis du som kvinde oplever tørhed i skeden på grund af overgangsalderen. Du kan spørge om råd på apoteket for at finde produkter, der kan tilføre fugt til det vaginale område og mindske ubehag.
 
Topiske østrogencremer og vagitorier
Hvis håndkøbsprodukter ikke lindrer dine symptomer på vaginal atrofi og du er tilbageholdende med at påbegynde lokalbehandling med hormoner, kan din læge muligvis give dig en recept på østrogencreme eller vagitorium (en stikpille til skeden). Du kan påføre cremer topisk på din vulva eller indsætte dem i skeden med en applikator. Hvis du bruger et vagitorium, vil din læge fortælle dig, hvor ofte du skal indsætte det for at minimere dine symptomer på tørhed i skeden.
 
Vaginale dilatatorer
Hvis du oplever smerter i skeden og ubehag i overgangsalderen, kan du prøve at bruge en vaginal dilatator, som er en maskine, der hjælper med at stimulere og strække skedens muskler. Dette kan hjælpe med at reducere indsnævringen af skeden grundet østrogenreduktionen. Vaginale dilatatorer kan især være nyttige for dem, der oplever smerter under sex. De kan ofte fås uden recept.
 
Knibeøvelser
Kvinder, der oplever perimenopausen og menopausen, bør yde en bevidst indsats i forhold til at lave regelmæssige knibeøvelser, også kendt som bækkenbundsøvelser. De hjælper til med at øge blodgennemstrømningen i skeden, øge spændstigheden og reducere sandsynligheden for vaginal atrofi.
 
TENA inkontinensindlæg og -produkter
Hvis du oplever urininkontinens som en bivirkning til vaginal atrofi, findes der masser af produkter, der er designet til at hjælpe dig med at leve livet fuldt ud – uden bekymringer og pinlige situationer. Indlæg fra TENA kan hjælpe dig med at håndtere urininkontinens ved at holde dig beskyttet hele dagen, så du er sikker på at kunne fortsætte med at lave de ting, du elsker, i og efter overgangsalderen.
Overgangsalderens ankomst kan føles som en markant omvæltning af livet – ikke mindst hvis du oplever inkontinens i overgangsalderen. Hvis du føler, at du har brug for yderligere hjælp og støtte til tørhed i skeden eller andre udfordringer, bør du ikke tøve med at kontakte en fagperson, såsom din egen læge.

Forslag til videre læsning