Overgangsalder og symptomer fra urinvejene

Der er mange fordele ved at blive ældre. Den livserfaring som du samler, giver dig en god følelse og selvopfattelse, af hvad der virkelig er vigtigt i livet. Måske har du voksne børn og tid til at gøre de ting, du tilsidesatte i årene med små børn eller den hektiske begyndende karriere-fase? Overgangsalder behøver ikke at stå i vejen for at gøre det, du elsker – men der er et par ting, der kan være brugbare at vide i denne periode af dit liv.
 
De fleste mennesker har hørt om de almindelige symptomer på overgangsalder, men et emne, der ikke tales så meget om, er, hvordan overgangsalderen kan påvirke urinvejene. I denne artikel går vi igennem lige præcis det sammen med en række behandlingsmuligheder, der kan være brugbare og lette nogle af ændringerne i din krop.

Overgangsalder og inkontinens

Mængden af østrogen varierer igennem hele livet, men et lavt niveau ses typisk hos unge piger og kvinder, der er på vej mod overgangsalderen. Østrogen påvirker mange organer og dele af kroppen, såsom hjernen, skelettet, livmoderen og skeden. Det kan også være en af grundene til, at mange kvinder oplever i denne periode af livet. Forskning har ikke bevist præcist, hvorfor inkontinens i overgangsalderen sker, men et validt gæt er, at det er på grund af de lave niveauer af østrogen, hvilket kan påvirke urinvejen og bækkenbundsmusklerne. Nedsat østrogenniveau kan forårsage følgende:
 
  1. Tab af bindevæv
    Vaginal og urinrørsvæv kan blive tørrere, tyndere og mindre elastisk (bækkenbundsmuskler degenererer, når de ikke stimuleres af østrogen). Generelt kan kombinationer af alder, fødsel, kropsvægt og hormonelle faktorer lede til denne lidelse og øge risikoen for problemer med urininkontinens eller akut behov. 

  2. Ændring i pH-miljø
    Lactobacilli bakterier, der normalt er til stede i urinvejene, skaber et lavt pH-miljø, som beskytter mod infektion. Med alderen falder niveauet af Lactobacilli bakterier og slimproduktionen. Niveauer af pH kan stige og slimen bliver mere tør. Dette øger risikoen for urinvejsinfektion, da bakterierne finder det lettere at hæfte sig og trives. Infektion (urinvejsinfektion) er også en risiko for urininkontinens. 
 

Østrogenbehandling

Østrogenbehandling i form af cremer og vaginale stikpiller er en måde at håndtere symptomerne, da disse behandlinger giver øget levering af blod til bindevævet. Lokalt administreret østrogen tilføjer fugt, der gør slimmembranerne i vaginaen og urinvejene tykkere, mere sur og mindre delikat. Det forbedrer slimforsvaret mod infektioner, hvilket også er at reducere risiko for irritation og urinvejsinfektion. Som kontrast kan østrogen administreret som piller gøre værre. 

Bækkenbundsmuskeltræning

Da dine er vigtige for at forbedre blære- og tarmkontrollen og forhindre , er det vigtigt at holde styrken i denne muskelgruppe. Tilføj knibeøvelser til din daglige rutine. Et par minutter med om dagen kan mindske risikoen for ufrivillig vandladning eller endda få dem til at gå helt væk. 
 
Hvis du føler, at du har behov for mere hjælp og støtte med dine symptomer i overgangsalderen, skal du ikke tøve med at kontakte en professionel. Der er god hjælp at hente.