TENA-Women-LastLonelyMenopause-Campaign-Still-Woman-Kegels.jpg

Vær parat til overgangsalderen

Overgangsalderen er den tid, hvor en kvindes menstruationer holder op, fordi æggestokkene holder op med at producere hormoner og frigive æg til befrugtning. Afslutningen af menstruationer signalerer afslutningen af en kvindes forplantningsår og er en naturlig del af det at blive ældre.
 
Overgangsalderen indtræder typisk mellem 45- og 55-årsalderen, selvom det er forskelligt for alle kvinder og kan starte meget tidligere for nogle kvinder. En kvinde anses for at være “post-menopausal” efter 12 hele måneder uden menstruation. Men overgangen til overgangsalderen sker ikke på én dag. Det er en gradvis proces.
 
Overgangsfasen kaldes perimenopausen og kan i allerhøjeste grad være en tur i en hormonel rutsjebane. Når kroppen forbereder sig på at stoppe menstruationer helt, oplever nogle kvinder følelsesmæssige ændringer og en lang række fysiske symptomer fra svedeture om natten og hjernetåge til fald i seksualdriften og ufrivillig vandladning. Det er dog ikke kun negativt. Alle kvinder oplever overgangsalderen forskelligt. Nogle har kun få eller ingen symptomer og andre trives ligefrem i overgangsalderen – med øget ansigstbehåring og det hele.
 
Hvis du er nervøs ved tanken om at navigere i denne naturlige proces, er du ikke alene. I henhold til en undersøgelse udført af Forbes, føler cirka 64% af kvinder sig utilstrækkeligt forberedt på overgangsalderen.
 
Jo mere du ved om dette stadie i livet, og jo mere du ved om, hvad du kan forvente, jo bedre rustet er du til at håndtere det. Fordi vi ikke taler nok om overgangsalderen, er alt for mange dårligt forberedte. Læs videre for at se (næsten) alt, hvad du behøver at vide om at forberede dig på perimenopause og overgangsalderen.

Det eneste jeg forventede med hensyn til overgangsalderen var, at den ville komme. Der var ingen, der fortalte mig om den, og jeg var slet ikke forberedt.

Hvad er perimenopausen?

Tiden før overgangsalderen, som omfatter flere måneder eller år, kaldes også perimenopausen. Perimenopausen begynder typisk i 40-årsalderen og varer omkring fire år i gennemsnit, men vi kan ikke understrege kraftigt nok, at det er meget individuelt. Den kan vare flere måneder eller – tag en dyb indånding – op til 12 år.
 
I optakten til overgangsalderen frigiver æggestokkene mindre østrogen (det hormon, der opretholder forplantningssystemet). Faldet i østrogen medfører en række tegn og symptomer, som de fleste kvinder kan forvente at opleve. Et mærkbart og umiskendeligt symptom er, at dine menstruationer svinger voldsomt, med længere eller kortere cyklusser.
 
Udover ændringer i menstruation kan perimenopausen medføre hedeture, nattesved, søvnproblemer, tørhed i skeden, ufrivillig vandladning, træthed, hjernetåge, humørsvingninger, voldsom vrede (er der noget at sige til det?), ængstelse, migræne, manglende seksualdrift, ømme og smertende led og ændringer i huden, håret og brysterne.
 
Der er heldigvis adskillige ting, som du kan gøre for at forberede dig på og håndtere symptomer på perimenopause, så de griber mindst muligt ind i dit liv.

Du begynder at føle dig anderledes på såååå mange måder.

Tip til, hvordan du kan forberede dig på perimenopausen og overgangsalderen

1. Følg datoerne for dine menstruationer

For mange kvinder er forandringer i menstruationer det første tegn på perimenopause – din normale månedlige cyklus kan begynde at svinge voldsomt. Uanset hvilken livsfase du befinder dig i, er det altid en god idé at følge datoerne for dine menstruationer. Det bliver særlig vigtigt, når du nærmer dig de 40 år, da din cyklus kan ændre sig voldsomt og blive kortere, længere eller generelt uforudsigelig.
 
Prøv at vænne dig til at registrere din menstruation som en forberedelse på perimenopausen og overgangsalderen. Det kan hjælpe dig med at identificere ændrede blødningsmønstre eller unormale cyklusser. Der er masser af apps tilgængelige specifikt til perimenopausen, som gør det nemt. Nogle apps lader dig også registrere symptomer på perimenopause og bedømme sværhedsgraden, hvilket kan være nyttigt, hvis du har brug for at tale med en læge på et senere tidspunkt.

2. Lev sundt

Mange kvinder klager over, at deres talje forsvinder i tiden omkring perimenopausen og overgangsalderen. Vægtforøgelse er en helt normal del af den naturlige aldring. Et fald i østrogen og muskelmasse sænker stofskiftet og ændrer måden, hvorpå kroppen gemmer fedt.
 
Der er selvfølgelig ikke noget i vejen med et par deller her og der. Som en kvinde, vi talte med, udtrykte det efter overgangsalderen: “en rundere mave er et overgangsritual”. Forandringer i kroppen kan altid føles lidt foruroligende – vi er trods alt vanemennesker – men det er vigtigt at forstå og acceptere, at det er en naturlig del af at blive ældre.
 
Da det hormonelle landskab ændrer sig, mangler kvinder i overgangsalderen ofte næringsstoffer som kalk, jern og kostfibre, og du skal sørge for at spise en velafbalanceret kost med grøntsager, mælkeprodukter og grove kostfibre. Det kan også være en god idé at tage kosttilskud for at sikre, at din krop får de nødvendige næringsstoffer i overgangsperioden. Sørg for at drikke masser af vand for at forblive velhydreret og skylle eventuelle giftstoffer ud af kroppen.
 
Udover at spise en velafbalanceret kost bør du prøve at motionere så regelmæssigt som muligt. Konditionstræning og yoga ved lav intensitet menes at lindre symptomer som hedeture. Vi siger på ingen måde, at “hundestillingen” kan fjerne alle dine symptomer, men det kan måske hjælpe lidt. Når du har sovet dårligt om natten, kan selv små ting være en stor hjælp.

“Jeg bad min læge om at teste mig for demens”.

Da Sandie begyndte at opleve hukommelsestab, havde hun ingen anelse om, at det var relateret til overgangsalderen. Hendes råd: skriv alt ned i en notesbog og tal med andre om din oplevelse. 
 
Se Sandies historie nu.

3. Hår, hud og negle

En ting, som du kan gøre for at forberede dig på perimenopausen og overgangsalderen er at pleje dit hår, din hud og dine negle. Mange kvinder oplever forandringer på disse områder i overgangsalderen.
 
Hormonelle ubalancer kan medføre, at håret bliver tyndere, og neglene bliver svagere, så prøv at finde vitaminer og kosttilskud, som kan styrke hår og negle. Men problemerne kan også forsvinde på naturlig vis, når hormonerne falder til ro igen efter overgangsalderen.
 
Tab af muskler og kollagen kan gøre huden slap, og streger og rynker kan blive tydeligere. Det er også en helt normal del af at blive ældre. Lad være med at gå i panik. Du bliver ældre, men mange mennesker synes, at en højere alder er en gave, der giver dem lov til at være ligeglad med, hvad andre tænker. Og kan man forestille sig en bedre gave end det?
 
Når produktionen af melanin falder, kan huden se blegere ud, og man kan begynde at få alderdomspletter. Brug en hudcreme med SPF til at beskytte huden mod solskader, exfoliér regelmæssigt for at opfriske huden og invester i en god fugtighedscreme beregnet til ældre hud for at holde huden velhydreret og smidig. Om ikke andet vil det få dig til at føle dig dejlig og velplejet.

4. Håndtering af følelsesmæssige forandringer

Følelsesmæssige forandringer er en af de mest almindelige – men mindst omtalte – dele af overgangsalderen. Faldende østrogenniveauer kan få dig til at føle, at du har PMS hele tiden. Du vil måske bemærke, at du er mere følelsesmæssigt ustabil i dagene før din menstruation, når dit hormonniveau naturligt er lavest. Du kan have lyst til at kvæle din partner. Du kan blive passiv-aggressiv og larme med potter og pander i køkkenet, når du leder efter rivejernet. Du kan råbe bandeord efter din computer, når den er for længe om at starte op. Følelser af irritabilitet, tristhed, glemsomhed og manglende tålmodighed kan øges gradvist i tiden omkring din menstruation til flere dage om måneden og endnu mere, når du kommer længere ind i overgangsalderen.
 
Mange kvinder finder, at livsstilsændringer såsom sunde spisevaner, god søvnhygiejne og regelmæssig motion kan lindre de følelsesmæssige elementer ved overgangsalderen. Det kan også hjælpe dig med at håndtere dine følelser, hvis du anvender beroligende praksisser som f.eks. dybe åndedrag, yoga og meditation som forberedelse på perimenopausen.
 
Det kan måske også hjælpe dig at tale med dine nærmeste om overgangsalderen. Fortæl dem, hvad der foregår. På den måde vil de tilgive dig, hvis du kaster et krus efter dem. Og de vil forhåbentlig også støtte dig. Det kan være en stor lettelse at have nogen at tale med.

5. Tal om overgangsalderen

Vidste du, at cirka 6 millioner kvinder gennemgår overgangsalderen lige nu rundt om i verden? I henhold til den velgørende organisation Menopause Support vil cirka 1 ud af 4 kvinder opleve invaliderende symptomer, og mange kvinder, der allerede har gennemgået overgangsalderen, siger at de oplever en generel mangel på støtte og forståelse.
 
For at hjælpe dig med at forberede dig på perimenopausen og overgangsalderen kan du prøve at blive bedre til at tale om emnet med venner, familie og kolleger. Du har måske svært ved at forlige dig med, at dine menstruationer vil stoppe for altid, eller du vil gerne vide, hvad din arbejdsgiver gør for at støtte kvinder, der kæmper med hedeture og Excel regneark på arbejdet (ikke en sjov kombination!). Ved at tale åbent om overgangsalderen kan du hjælpe med at bryde stigmatiseringen og støtte andre, som har udfordringer relateret til overgangsalderen.

6. Udforsk produkter til overgangsalderen og behandlingsmuligheder

Når du forbereder dig på perimenopausen og overgangsalderen kan det være en god idé at bruge lidt tid på at undersøge og overveje nogle at de mange behandlingsmuligheder, der er tilgængelige. Hormonerstatningsterapi (HRT) kan f.eks. hjælpe med at skabe balance i dine hormoner, smøremidler kan hjælpe mod tørhed i skeden, kognitiv adfærdsterapi kan hjælpe dig med at håndtere dine humørsvingninger og regelmæssige knibeøvelser sammen med TENA bind kan hjælpe med at håndtere eventuelle inkontinensproblemer relateret til overgangsalderen.
Produktbillede af TENA Lights Sensitive Ultra Mini og Ultra Normal indlæg

Håndtering af inkontinens

Ufrivillig vandladning er et almindeligt symptom i overgangsalderen. TENA Lights Sensitive er vores mest komfortable indlæg til dato, som er lavet med et blødt øverste lag, der er ekstra nænsomt mod den sarte overgangsalderhud. Det fås nu med mindst 50% plantebaseret materiale og vores første papiremballage nogensinde. 
Når perimenopausen og overgangsalderen indtræder, behøver du ikke at håndtere det alene. Ved at udforske de mange behandlingsmuligheder på forhånd kan du være forberedt på, hvordan du håndterer de sværere ting, når de forekommer.
 
Vi kender alle en, som er i overgangsalderen. Og alligevel taler vi så sjældent om det. Hvorfor ikke spørge en du kender, hvordan de håndterede overgangsalderen? Alle har deres egne tip og råd til at håndtere det – lige fra at lægge hovedpuden i fryseren til at tage en lur midt på dagen. Ingen af os bør blive ubehageligt overrasket af overgangsalderen, bare fordi vi ikke taler nok om det. Jo bedre forberedt du er, jo lettere vil det være. Det lover vi!

TENA står parat til at hjælpe dig med at håndtere overgangsalderen med praktiske råd om inkontinens i overgangsalderen. Hvis du føler, at du har brug for mere støtte til at forberede dig på perimenopausen og overgangsalderen, kan du altid kontakte en sundhedsfaglig såsom din egen læge.

Forslag til videre læsning