Mary, 59, om livet med inkontinens

"Som om overgangsalderen ikke var slem nok"

Marys historie

"Det var slemt nok at skulle håndtere overgangsalderen, men da jeg opdagede, at jeg pludselig tissede i bukserne uden varsel, blev det hele til et mareridt." 
 
Jeg prøvede at drikke mindre, men det førte kun til dehydrering og hovedpine. Så droppede jeg alle ture på over ti minutter, men det gjorde kun, at jeg isolerede mig selv. 
 
Jeg var i 20erne og havde lige født mit første barn, da jeg opdagede, at jeg somme tider tissede i bukserne, når jeg nyste. Jeg lavede et intermistisk bind af toiletpapir og prøvede på at glemme det – indtil det skete igen. 
 
Jeg havde hørt, at en fødsel kan føre til "ufrivillig vandladning". Musklerne bliver overstrakte og svage, men kan trænes op til fuld styrke igen. Så jeg startede en rutine på toilettet, hvor jeg bevidst afbrød strømmen gentagne gange, når jeg tissede, og jeg lavede også knibeøvelser. Jeg brugte almindelige hygiejnebind i et par måneder og skiftede dem cirka fire gange om dagen. Det var dyrt, men i sidste ende fik jeg styr på det igen.
 
Tre årtier senere vendte problemet tilbage, da jeg kom i overgangsalderen. Denne gang hjalp mine hjemmelavede løsninger ikke, og hygienebind var heller ikke nok.
 
Jeg prøvede at drikke mindre, men jeg blev bare dehydreret og fik hovedpine igen. Jeg var bange for "uheld", så jeg holdt op med at besøge mine venner i weekenden eller tage med på restaurant, men det fik mig til at føle mig afskåret. Jeg havde altid rent undertøj, vådservietter, hygienebind, luftfrisker, tøjfrisker og deodorant med i tasken, og jeg havde kun mørkt, løstsiddende tøj på, så jeg følte, at jeg var på vej på campingtur, selvom jeg kun skulle ud at spise frokost med mine venner.
 
Efter 35 års ægteskab begyndte jeg oven i købet at sove på drømmesengen! Til sidst gik jeg til lægen. 
 
Hun forklarede, at overgangsalderen kan medføre , og at der findes specielle bind til urin, som beskytter mod lækager og lugt. Første gang jeg købte dem, var jeg meget skeptisk, for maxi-bindene havde ikke virket, og de specielle bind var endnu mindre. Men de virkede faktisk, og nu føler jeg mig meget bedre tilpas.
 
Selvfølgelig ville jeg hellere have, at jeg slet ikke har ufrivillig vandladning, men nu skal jeg i det mindste kun bekymre mig om hedeturene og ikke om pinlige lækager."