Hyppig vandladning under graviditeten: årsager og tip

Nu hvor du er gravid, føles det så, som om du bruger meget tid på badeværelset? Selvom hyppig vandladning er et irriterende symptom, som ingen gravide kvinder bryder sig om, så er det ret almindeligt, og i de fleste tilfælde er der intet at bekymre sig om. Læs videre for at forstå, hvad årsagen til hyppig vandladning under graviditeten er, tip til at håndtere det, og om det kan være et tegn på en urinvejsinfektion.

Hvornår starter det, og hvad bør du forvente i løbet af din graviditet?

Første trimester
Selvom symptomerne kan variere fra person til person, så er hyppig vandladning et af de mere almindelige tidligere symptomer på graviditet, der starter omkring uge 4 i dit første trimester. 
 
Andet trimester
I takt med at barnet vokser, og graviditeten skrider frem, kan trangen kortvarigt blive mindre, når dit niveau af hCG-hormon falder. 
 
Tredje trimester
Det er almindeligt, at trangen vender tilbage senere i graviditeten, når det voksende barn skaber endnu mere pres på din blære, hvilket ofte betyder flere nattelige toiletbesøg.
 
Overordnet set er det forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor ofte de skal urinere. Nogle er generet af det under hele deres graviditet, mens andre knap nok lægger mærke til det. Generelt vil det vare ved i løbet af graviditetens niende måned, indtil du føder, før det vender tilbage til et normalt niveau. 

Hvad forårsager hyppig vandladning under graviditeten?

Når du har undfanget, vil det befrugtede æg sammen med den voksende moderkage begynde at producere en forøget mængde af hormonet hCG. Dette graviditetshormon forøger blodgennemstrømningen til dit bækkenområde og nyrer, så den bliver mere effektiv under din graviditet. Ulempen ved dette er dog symptomer som kvalme og et hyppigt behov for vandladning. 
 
Den forøgede mængde af graviditetshormoner er også med til at gøre muskler og ledbånd i din bækkenbund blødere, så din krop bliver forberedt til det voksende barn og fødslen. Det kan dog også medføre og .
 
Derudover vil det skabe mere og mere pres på din blære, når dit barn vokser, hvilket giver mindre plads til urin. Dette bliver endnu mere udtalt nær slutningen af det tredje trimester, når barnets hoved bevæger sig ned mod bækkenet og skaber endnu mere pres på din blære.
 
Det er også almindeligt at få væske i ben, fødder og ankler, særligt under tredje trimester. Den ekstra væske plejer at samle sig i løbet af dagen i den nederste del af kroppen, særligt hvis vejret er varmt, eller du har stået op længe. Så når du går i seng om aftenen, og dine føder kommer op, løber den væske, der har samlet sig i løbet af dagen, tilbage til blodbanen og gennem nyrerne, hvor den bliver udskilt som urin, så du skal på toilettet om natten.

Tips til at håndtere hyppig vandladning under graviditeten

Du kan godt gøre noget for at lette den hyppige vandladning, hævelserne og det følgende behov for toiletbesøg om natten.
 
Tøm din blære helt, når du har vandladning
Når du er på toilettet, så læn dig frem, og hav god støtte under dine fødder. Det hjælper dig med at tømme din blære helt, hvis du har en god position som denne. 

Undgå koffein
Koffeinholdige drikke som kaffe og sort te kan irritere din blære, hvilket medfører et forøget behov for vandladning.

Drik ikke for meget, før du skal i seng …
Hvis du opdager, at du ofte skal på toilettet om natten, så prøv at begrænse væskeindtaget, før du skal i seng.

… men sørg stadig for, at du får væske nok
Drik ikke mindre samlet set i den tro, at det vil hjælpe dig med ikke at skulle på toilettet. Din krop har stadig behov for en konstant mængde væske under graviditeten.

Hav dine ben oppe, før du går i seng
Prøv at få tid til at have dine ben oppe, før du skal i seng. Dette kan hjælpe dig med at stimulere den akkumulerede væske i dine opsvulmede ankler og fødder og flytte den over i blodbanen, så du kan nøjes med at have vandladning, før du går i seng.

Sørg for, at dine fødder og ankler ikke svulmer op i løbet af dagen
Undgå så vidt muligt at stå op i længere perioder. Prøv at bruge kompressionssokker, holde dine fødder oppe, når muligt, og gå ture eller lave fodøvelser.

Brug inkontinensprodukter
Hvis bliver et problem i løbet af din graviditet, så brug TENA inkontinensprodukter, der kan hjælpe dig med at holde dig tør og sikker i løbet af dagen og natten

Kan hyppig vandladning under graviditeten være tegn på problemer?

Selvom hyppig vandladning er normalt under graviditeten, plejer det kun at være et problem, hvis det er sammenfaldende med andre symptomer, der kunne være tegn på en urinvejsinfektion. Dette omfatter:
 
  • Smertefuld eller brændende følelse ved vandladning
  • En fornemmelse af, at du skal på toilettet, selv når du lige har haft vandladning
  • Din urin lugter, er uklar eller indeholder blod 
  • En konstant smerte nederst i maven
  • Lændesmerter
  • Generel følelse af ubehag
 
Det er ikke sjovt at have en urinvejsinfektion, når man er gravid, men heldigvis kan det behandles ganske godt. Hvis det opdages og behandles tidligt, vil det ikke skade din graviditet. Så sørg for at gå til lægen, hvis du oplever nogen af ovennævnte symptomer.

Konklusion

Hyppig vandladning under graviditeten er almindelig og sommetider irriterende, men det plejer ikke at være grund til bekymring. Trangen kan variere i løbet af dine trimestre, men efter fødslen bør din trang langsomt forsvinde. Nu skal du kun tage dig af dit barns tissebehov.

Related articles