Håndtering af inkontinens i overgangsalderen

Der er mange fordele ved at blive ældre. Den livserfaring, som du samler, giver dig ofte en god tiltro til dig selv og til det, der virkelig er vigtigt i livet. Måske har du voksne børn og tid til at gøre alle de ting, du tilsidesatte i årene med små børn eller den hektiske begyndende karrierefase? Overgangsalderen behøver ikke at stå i vejen for, at du kan gøre det, du elsker – men der er et par ting, der kan være brugbare at vide i denne nye periode af livet.
 
Mange har hørt om almindelige symptomer på overgangsalder, såsom hedeture og humørsvingninger, men et emne, der ikke omtales lige så ofte, er overgangsalderens påvirkning af urinvejene og blæren. Op til 50 % af alle kvinder, der har været i overgangsalderen, oplever af og til urinlækager1, så det er helt afgjort noget, vi alle burde tale mere om. 
 
I denne artikel ser vi nærmere på hvorfor overgangsalder kan forårsage , sammen med et par behandlingsmuligheder, der kan være nyttige for at lette nogle af ændringerne i din krop.

Hvorfor kan overgangsalder forårsage inkontinens og ufrivillig vandladning?

Når du kommer i overgangsalderen, holder din krop op med at producere den samme mængde østrogen. Østrogen er involveret i mange af kroppens funktioner og spiller en vigtig rolle i at holde din blære og dine urinveje sunde. Formindskede østrogenniveauer kan føre til symptomer, såsom tørhed i skeden, hyppig vandladning, vandladningstrang og urinlækage.
 
Disse symptomer er kendt under samlebetegnelsen “urogenitalt overgangsaldersyndrom” (genitourinary syndrome of menopause, GSM). Mellem 40 og 60 % af alle kvinder oplever GSM efter overgangsalderen, men kun få søger læge.

Forskellige typer af inkontinens, som du muligvis oplever på grund af overgangsalder og GSM

Symptomer på stressinkontinens omfatter urinlækager, når man nyser, hoster, griner, hopper eller udfører tunge løft.
 
Hvis du ofte føler en pludselig og pressende trang til at skulle tisse, eller du nogle gange ikke kan nå på toilettet i tide, oplever du måske tranginkontinens. Det kan også være, at du vågner adskillige gange om natten med tissetrang – en lidelse, der kaldes nykturi.

Dette kan du gøre for at håndtere inkontinens i overgangsalderen

Her er noget af det, du kan gøre for at lindre symptomerne ved GSM og håndtere i overgangsalderen:
  • Styrkelse af din bækkenbund, så den er bedre i stand til at kontrollere din blære og små lækager.
  • Undgå koffein og alkohol, fordi de kan irritere din blære og forårsage tissetrang.
  • Begræns dit væskeindtag om aftenen, så du er mindre tilbøjelig til at skulle op og tisse om natten.
  • Kig nærmere på produkter, der kan hjælpe dig med de små lækager, såsom TENA Lights, der er vores tynde og diskrete trusseindlæg med hurtig absorption til beskyttelse af den mest følsomme hud.
  • Hvis inkontinensen har en negativ påvirkning på dine daglige rutiner og din livskvalitet, anbefaler vi, at du taler med din læge. Dermed kan du blive undersøgt og få en rigtig diagnose. Lægen er derefter i stand til at give dig medicinsk behandling og rådgive dig om dine individuelle forhold.
 
For at få yderligere hjælp og støtte i overgangsalderen, lære mere om overgangsalderens faser og lære mere om, hvordan overgangsalderen kan påvirke din mentale sundhed. 

Se vores TENA Light trusseindlæg

Forslag til videre læsning